مراحل نهایی تولید صابون فرایند داغ

آموزش ساخت صابون فرایند داغ (hot process)

در ادامه آموزش های صابونسازی و ساخت صابون گیاهی در خانه، که توسط آکادمی کسب و کار تک ایده تقدیم کاربران می شود، امروز یک دستورالعمل ساده ساخت صابون فرایند داغ را بررسی می کنیم.

در دنیای صابون سازی، چندین فرایند یا شیوه صابون سازی وجود دارد. روش ذوب و ریختن (melt and pour) یکی از این روش هاست که یک پایه صابون از پیش ساخته شده را استفاده می کند و پس از ذوب و افزودن رایحه ها، رنگ ها و دیگر افزودنی ها قالبگیری می شود.

روش فرایند سرد (cold process) یکی دیگر از روش هاست که قلیا و روغن های مذاب را مخلوط می کند و در این فرایند هیچگونه حرارت اضافی داده نمی شوند. فرایند صابونی شدن خودش گرما زاست و گرمای ایجاد شده طی 24 ساعت سبب سفت شدن و صابونی شدن صابون فرایند سرد می شود.

در فرایند داغ قلیا و روغن ها مخلوط می شود و سپس با کمک حرارت اضافی که اعمال می شود، فرایند صابونی شدن شروع می شود و اساسا در این روش صابون طبخ یا پخته می شود!

با صابون فرایند سرد، فرایند صابونی شدن 24 الی 36 ساعت زمان نیاز دارد تا تکمیل شود، اما با فرایند داغ، صابونی شدن در هنگام طبخ صابون تکمیل می شود. به نظر روش فرایند سرد کار اضافی نیاز دارد اما فواید زیادی برای فرایند داغ وجود دارد از جمله:

  • چون رایحه و افزودنی هایی که اضافه می کنید پس از طبخ صابون اضافه می شود، آن ها در تماس با قلیا نخواهند بود. این می تواند تخریب اسانس های روغنی را کاهش دهد و می تواند تماس مواد گیاهی همچون گلبرگ ها و جوانه های اسطوخدودس که در تماس با قلیا سیاه مایل به قهوه ای می شوند را کاهش دهد.
  • صابون زودتر قابل استفاده خواهد بود. فرایند داغ سبب می شود فرایند صابونی شدن سریعتر تکمیل شود و زمان استراحت مورد نیاز صابون ساخته شده به شدت کاهش یابد.
  • صابون فرایند داغ، سفت تر از صابون فرایند سرد است.

صابون سازان قدیمی، صابونشان را در کتری های بزرگ بر روی یک آتش در فضای باز تولید می کردند. شما نیز می توانید از فرایند داغ در یک آون بهره ببرید. در این روش از یک خوراک پز (crock pot) برای پخت صابون استفاده می کنید.

دستور ساخت صابون فرایند داغ

دستور ساخت صابون فرایند داغ

در این دستورالعمل حدود 4.5 پوند صابون می سازیم. اجزای سازنده عبارتند از:

  • روغن نارگیل- 30%  (14.6 oz.)
  • روغن زیتون- 28%  ( oz.  13.7)
  • چربی خوک- 24% (11.7 oz.)
  • روغن بادام- 8% (3.9 oz.)
  • روغن کرچک- 5% ( 5 percent)
  • کره کاکائو- 5% ( 2.4 oz.)
  • قلیا- 6%  (6.8 oz.)
  • آب (17 oz.)
  • اسانس روغنی یا رایحه (2 oz. )

همچنین می توانید از اجزای سازنده زیر به صورت اختیاری استفاده کنید:

  • 2 قاشق چای خوری خاک رس rhassoul
  • نصف قاشق چای خوری اکسید سبز
  • 1 قاشق چای خوری میکای نقره ای (silver mica)

طرز ساخت صابون فرایند داغ

طرز ساخت صابون فرایند داغ
هشدار
موارد ایمنی در صابونسازی را حتما رعایت کنید. از عینک، دستکش و لباس بلند و کفش مناسب استفاده کنید. بچه ها و حیوانات خانگی را از محیط دور کنید. همواره قلیا را به آب اضافه کنید و هیچگاه برعکس عمل نکنید چون منجر به پاشیدن قلیا به اطراف و ایجاد سوختگی خواهد کرد. حتما در محیطی کار کنید که تهویه مناسب داشته باشد و از استنشاق بخار محلول قلیایی هنگام ساخت محلول جلوگیری کنید.

مانند ساخت صابون فرایند سرد، محلول قلیایی را تهیه کنید و روغن های را وزن  و ذوب کنید. برای این کار می توانید از مایکروویو یا اجاق گاز استفاده کنید.

در صورتی که امکان قرار دادن خوراک پز روی ترازو وجود دارد، خوراک پز را روی ترازو بگذارید و با صفر کردن ترازو، روغن های مایع را مستفیما در خوراک پز وزن کنید.

اجازه دهید روغن های جامد ذوب و سپس تا 160 درجه فارنهایت سرد شوند و سپس آن ها را به روغن های مایع اضافه کنید.

وزن کردن روغن ها در صابون فرایند داغ

افزودن خاک رس به صابون فرایند داغ

افزودن خاک رس به صابون فرایند داغ

با افزودن خاک رس قدرت لایه برداری صابون افزایش می یابد. آن را به خوبی در روغن ها هم بزنید.

قوام آمدن صابون

قوام آمدن صابون در فرایند داغ

قلیا را به روغن های مذاب اضافه کنید و تا جایی که صابون به خوبی قوام بیایی به هم زدن ادامه دهید.

شروع پخت صابون

شروع پخت صابون در فرایند داغ

زمانی که صابون به خوبی قوام آمد،  درجه خوراک پز را کم کنید و درب آن را بگذارید. شما قصد ندارید آب زیادی را از دست بدهید، بنابراین مطمئن شوید درب خرواک پز به خوبی روی آن قرار گرفته و مانع بیرون آمد بخارات می شود.

کنترل فرایند پخت صابون فرایند داغ

کنترل فرایند پخت صابون فرایند داغ

تامیر را بر روی 15 دقیقه تنظیم کنید.. پس از 15 دقیقه، محتویات خوراک پز را بررسی کنید. در اینجا غلیظ شدن صابون را مشاهده خواهید کرد. درب خرواک پز را بگذارید و تامیر را برای 15 دقیقه دیگر تنظیم کنید.

ورود به مرحله ژل شدن

ورود به مرحله ژل شدن صابون فرایند داغ

این که درجه خوراک پز شما چقدر باشد، کنترل کننده سرعت فرایند پخت صابون خواهد بود.

هر 15 دقیقه یکبار محتویات خوراک پز را چک کنید و صابو نرا هم بزنید تا مطمئن شوید حرارت به طور یکسان به همه نقاط می رسد. چیزی که به دنبالش هستید یک ژل است. در واقع صابون پخته می شود تا به مرحله ژل شدن برسد. زمانی که تیره شدن را می بینید، فرایند پخت صابون آغاز شده است.

ادامه دادن پخت صابون

ادامه دادن پخت صابون در فرایند داغ

تا زمانی که مخلوط به مرحله ژل نرسیده به مخلوط کردن صابون ادامه دهید. شما قصد دارید تمامی بخش های صابون به یک اندازه حرارت ببینید. برای این کار هر 15 دقیقه به صابون در حال پخت سر بزنید و دوباره صابون را هم بزنید.

تاکنون، حدود 45 دقیقه پخت صابون طول کشیده، صابون به دمای حدود 160 درجه سانتی گراد رسیده است.

مخلوط کردن رنگ ها

مخلوط کردن رنگ ها

زمانی که صابون در حال پخت است، اگر قصد دارید قدری رنگ اضافه کنید، آن ها را از قبل در داخل روغن زیتون مخلوط کنید. چون صابون خیلی غلیظ است، شما واقعا نیاز دارید آن ها را از قبل دیسپرس کنید، در غیر اینصورت به خوبی مخلوط نخواهند شد. در اینجا اکسید سبز و میکای نقره ای را اضافه می کنیم.

آغاز آزادسازی حباب در هنگام پخت صابون فرایند داغ

زمانی که آزاد سازی حباب شروع می شود تا زمان پایان پخت صابون زمان زیادی طول نخواهد کشید.

پایان عمل طبخ صابون

پایان پخت صابون در فرایند داغ

وقتیکه صابون را هم می زنید و تمام بخش های صابون به صورت یکسان ژله ای شده اند، پخت صابون کامل شده است. حدود 50 دقیقه طول میکشد تا به این مرحله برسید.

پس از اتمام پخت، حرارت را قطع کنید.

افزودن روغن معطر به صابون فرایند داغ

افزودن روغن معطر به صابون فرایند داغ

رایحه و اسانس روغنی را اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. در صورتی که بعد از افزودن روغن معطر احساس کردید محتویات خوراک پز خیلی مایع یا روغنی شد نگران نباشید با هم زدن مخلوط و جذب روغن این مشکل برطرف می شود.

افزودن رنگ به صابون فرایند داغ

افزودن رنگ به صابون فرایند داغ

دو پیمانه اندازه گیری پیرکس یا کاسه را بردارید و قدری از خمیر صابون را داخل آن ها بریزید. اکسید یا میکای از قبل تهیه شده را داخل آن ها بریزید و هم بزنید تا به خوبی مخلوط و همگن شوند.

قالبگیری صابون فرایند داغ

قالبگیری صابون فرایند داغ

با دو بخش رنگی، آماده اید تا خمیر صابون را داخل قالب بریزید.

شما می توانید صابون را به صورت لایه ای و دلخواه قرار دهید. خمیر صابون غلیظ و چسبنده است و احتمالا به جای ریختن خمیر مجبورید لایه ها را روی هم پخش (گسترده) کنید.

دیزاین صابون فرایند داغ

دیزاین صابون فرایند داغ

با یک اسپاتول می توانید در داخل قالب به صابون خود طرح دهید.

مراحل نهایی تولید صابون فرایند داغ

دیزاین صابون دست ساز خانگی

صابون را بپوشانید و در گوشه ای رها کنید. 24 الی 48 ساعت طول می کشد تا صابون سرد و سفت شود و بتوانید آن را از قالب خارج کنید و برش بزنید. چون فرایند صابونی شدن (saponification process) کامل شده است، صابون از لحاظ تکنیکی (technically) اماده استفاده است اما مانند صابون فرایند سرد بهتر است به مدت چند هفته به صابون زمان استراحت (cure time) بدهید.

مراحل نهایی تولید صابون فرایند داغ

منبع:

Benefits of Hot Process Soap Using a Crock Pot

1 دیدگاه دربارهٔ «آموزش ساخت صابون فرایند داغ (hot process)»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + 4 =