فهرست مطالب
مرغ عشق ها (به انگلیسی Budgerigar یا budgie) پرندگان دوست داشتنی هستند که به عنوان حیوانات خانگی (pets) عالی از آن ها نگهداری می شود.
در حقیقت، پس از سگ ها و گربه ها، رتبه سوم به مرغ عشق ها(و طوطی های کوچک) اختصاص دارد که در خانه ها از آن ها نگهداری می شود.
نگهداری از این پرندگان استرالیایی هزینه کمی در بر دارد و با تقلید صدایی که بعضی آن ها انجام می دهند شادی و نشاط را به منازل و محیط کار می آورند.
با خرید اولین مرغ عشق و آوردن آن به خانه می خواهید مطمئن شوید که به درستی از آن ها نگهداری می کنید و پرنده شما سالم و سرحال است.
تهیه وسایل مورد نیاز برای پرورش مرغ عشق

یک قفس بزرگ بخرید:
پرندگان به فضای کافی برای بازی و باز کردن بال های خود نیاز دارند.
قفس باید حداقل ابعادی در حدود 50 در 80 و ارتفاع 60 سانتی متر داشته باشد.
- قفس مناسبی برای مرغ عشق های خود تهیه کنید. بعضی پرندگان مانند فنچ و برخی طوطی سانان کوچک به صورت افقی پرواز می کنند و نیاز دارند قفسی با عرض بیشتر و ارتفاع کمتر داشته باشند. اما بعضی دیگر نیاز به قفسی با ارتفاع بیشتر دارند. برای تهیه قفس مناسب حتما از پرنده فروشی ها و از جایی که قفس را تهیه می کنید سوال کنید و بهترین قفس را برای پرنده خود تهیه کنید.
- پرنده باید قادر به گستراندن بال ها و پرواز باشد. قفس پرنده را با اسباب بازی های خیلی زیاد شلوغ نکنید. در هر قفس تعداد کمی پرنده نگهداری کنید و از نگهداری تعداد زیاد پرنده در یک قفس اجتناب کنید.
- چند قفس را تست کنید و ببینید تمیز کردن کدام نوع آسان تر است. آیا دست شما به آسانی به تمامی نقاط داخلی قفس می رسد؟ آیا می توانید از یک فرچه در داخل قفس استفاده کنید؟
- قفس های مدور برای پرورش مرغ عشق مناسب نیست چون به آسانی نمی توانند در قفس پرواز و جست و خیز کنند. در مواقعی که پرنده احساس ترس یا نا امنی می کند قفس های مدور کنج و گوشه ای ندارند تا پرنده در آنجا پناه بگیرد.
- اندازه قفس را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید. در صورتی که قصد دارید تعداد بیشتری پرنده در یک قفس نگهداری کنید باید قفس به اندازه کافی بزرگ تهیه کنید.
ظرف برای آبتنی در اختیار مرغ عشق ها قرار دهید. مرغ عشق ها ممکن است دفع زیادی داشته باشند اما با این وجود دوست دارند تمیز باشند. حتی بیشتر آن ها دوست دارند برای تفریح آبتنی کنند. مناسب ترین ظرف برای آبتنی پرنده که به خوبی به قفس متصل می شود را از پرنده فروشی ها تهیه کنید. این ظرف باید به آسانی برای پرنده خانگی شما قابل دسترس باشند و از بیرون قابل پر کردن باشد.
- ظرف آبتنی (bathtub) را زیاد پر از آب نکنید. شما نمی خواهید با هر بار آبتنی پرنده آب زیادی به پایین ریخته و تمامی قفس خیس شود!
- ظرف آبتنی باید متناسب با سایز پرنده باشد.
- ظرف آبتنی برای مرغ عشق خانگی ضروری است اما نباید فضای خیلی زیادی از قفس را اشغال کند.

بیشتر بخوانید!
کارآفرینی با پرورش و تکثیر طوطی
انتخاب صحیح اسباب بازی و نشیمنگاه برای مرغ عشق
اسباب بازی و نشیمنگاه ها با شکل ها و ضخامت های مختلف در قفس قرار دهید. سعی کنید به جای استفاده از نشیمنگاه های پلاستیکی از انواع طبیعی استفاده کنید. مطمئن شوید نشیمنگاه دارای قطر مناسب است و ثبات خوبی دارد و منجر به ایجاد جراحت برای پرنده نخواهد شد.
- تنوع زیادی در اسباب بازی های مورد استفاده برای طوطی سانان وجود دارد. به دنبال نردبان ها، توپ ها و … باشید.
- چک کنید چوب استفاده شده برای پرنده ایمن باشد مانند اوکالیپتوس ( eucalyptus). نشیمنگاه های پلاستیکی بخاطر یکنواختی در قطر سبب می شوند پنجه های پرنده به خوبی مورد استفاده قرار نگیرد و مشکلاتی را برای پاهای پرنده ایجاد می کنند.
- از نشیمنگاه های ساخته شده از درختانی همچون درخت گیلاس، آلو، آلوچه و .. استفاده نکنید چون ممکن است حاوی سیانوژنیک گلیکوزید ها (cyanogenic glycosides) باشند. همچنین از چوب بلوط (oak) برای ساخت نشیمنگاه استفاده نکنید چون حاوی تانن (tannins) است.
- از نشیمنگاه های سیمانی اجتناب کنید چرا که برای پاهای پرنده مشکل ساز هستند. در صورتی که باید از نشیمنگاه سیمانی استفاده کندی آن را در پایین ترین مکان قرار دهید.
- از استفاده زیاد نشیمنگاه ها و اسباب بازی ها پرهیز کنید. 2 یا 3 نوع اسباب بازی مختلف برای مرغ عشق ها عالی است. مرغ عشق ها برای تحریک ذهنی (mental stimulation) همواره باید اسباب بازی داشته باشند. در صورتی که هیچ اسباب بازی در اختیار آن ها نباشد سبب کسل شدن آن ها می شود و منجر به پر ریزی (feather plucking) آن ها می شود.
درباره اتاق نگهداری پرنده فکر کنید. پرنده باید در اتاق گرم و بدون نوسان دمایی (temperature fluctuation) نگهداری شود. اتاق نورگیر پرنده را شاد و سرحال نگه می دارد و اتاقی نزدیک به فعالیت های خانوادگی از تنهایی پرنده شما جلوگیری می کند و سبب رام شدن پرنده می شود.
- از قرار دادن قفس در جلوی پنجره و تابش مستقیم آفتاب پرهیز کنید. همچنین قفس را در نزدیکی در ورودی قرار ندهید. سرما و قرارگیری زیاد پرنده در معرض مستقیم نور آفتاب ممکن است سبب مرگ پرنده شود.
از مرغ عشق به خوبی مواظبت کنید
به طور صحیح به مرغ عشق غذا بدهید. غذای مناسب مرغ عشق ها به طور عمده از دانه ها و میوه های تازه و سبزیجات تشکیل شده است. همچنین می توانید غذای مرغ عشق را از پرنده فروشی ها تهیه کنید. این غذاها عمده نیاز تغذیه ای پرنده شما را تامین می کند اما با این وجود باید از مکمل های غذایی همچون برگ گشنیز، سبزی ها و … استفاده کنید.
- هرگز به مرغ عشق آووکادو، شکلات، پیاز، سیر، کافئین ( caffeine)، الکل یا تنقلات (هله هوله) (junk foods) مورد انسان را ندهید. این چیزها برای این پرنده نامناسب است.
- مطمئن شوید مرغ عشق ها آب کافی برای نوشیدن در آبخوری خود دارند. پرنده می داند چقدر آب باید بنوشد. آب را به صورت روزانه تعویض کنید تا از تجمع باکتری ها در آب خوری پیشگیری شود.
- برای پرنده منبع کلسیم تهیه کنید. می توانید از پوست تخم مرغ استفاده کنید. پوست تخم مرغ ها را به خوبی در آب بجوشانید و سپس خشک کنید و در اختیار پرنده قرار دهید. همچنین برای تامین مواد معدنی می توانید از کف دریا که در پرنده فروشی ها قابل خرید هست استفاده کنید. بعضی ها از مکمل ها و ویتامین های محلول در آب نیز استفاده می کنند اما چنین موادی می تواند از طریق میوه ها و سبزیجات تازه تامین شود.
حداقل هفته ای یک بار قفس پرنده را به طور کامل تمیز کنید. این کار سبب می شود پرنده شما درگیر بیماری نشود. تنها از آب و صابون برای شستشو قفس استفاده کنید و در صورتی که به صورت 100 درصد از دیگر مواد اطمینان دارید که به پرنده آسیب نمی زند می توانید از آن ها برای تمیز کردن قفس ها استفاده کنید.
- با گلاب پاش بر روی پرنده خود آب اسپری کنید



جای خوبی برای خواب مرغ عشق ها ایجاد کنید

هنگام خواب، به آسانی حوله ای را بر روی قفس مرغ عشق قرار دهید. مطمئن شوید هوا به خوبی درون قفس جریان دارد و تهویه هوا به خوبی انجام می شود. مطمئن شوید پرنده نمی تواند با ناخن حوله را را بگیرد.
- در صورتی که مرغ عشق از تاریکی ترسید، از نور ملایم چراغ خواب استفاده کنید. اجازه ندهید پرنده شما وحشت کند. در صورت ترسیدن ممکن است پرنده خودش را به در و دیوار قفس بزند.
سلامتی پرنده را چک کنید. سالی یک بار پرنده را نزد متخصص ببرید تا معاینه شود. در صورتی که پرنده به طرز عجیبی رفتار می کند و احساس کردید مشکلی وجود دارد، پرنده را به متخصص نشان دهید.
-
تنفس شکمی پرنده را چک کنید، چشم ها و نوک پرنده را معاینه کنید، رفتار غیر عادی یا کاهش وزن پرنده را کنترل کنید. در صورتی که هر یک از این نشانه ها رخ داد به سرعت پرنده را به متخصص نشان دهید.
مطمئن شوید مرغ عشق در خانه جدید خود راحت است. هر چند روز یک بار اجازه دهید پرنده از قفس بیرون بیایند و در اطراف اتاق گشتی بزند.
- نزدیک قفس بمانید. با مرغ عشق به آرامی صحبت کنیدو در هفته های آینده پرنده به شما عادت خواهد کرد.
- در صورتی که مرغ عشق های دیگری از قبل داشته اید، برای 4 هفته پرنده تازه وارد را در قرنطینه نگه دارید. زمانی که مطمئن شدید پرنده تازه وارد بیماری ندارد می توانید قفس پرنده را در کنار بقیه پرنده ها بگذارید و یا مرغ عشق جدید را در کنار دیگران نگهداری کنید.
- از ایجاد سر و صدا و جیغ زدن اجتناب کنید. مرغ عشقتان ممکن است بدین وسیله به محیط استرس از خود نشان دهد.
- برای مرغ عشق خود اسم انتخاب کنید. اغلب او را به اسم صدا بزنید بوژه زمانی که به او غذا می دهید. با این کار به اسم جدید عادت می کند.
پرنده را با اعضای خانواده آشنا کنید. مرغ عشق شما ممکن است زمانی که افراد غریبه زیادی در اطرافش باشند دستپاچه شود. اجازه دهید اعظا خانواده به پرنده غذا دهند تا پرنده با ان ها نیز آشنا شود.
- در صورتی که حیوانات خانگی دیگری نیز دارید، به ویژه سگ و گربه، بسیار مواظب باشد. گربه ها و سگ ها شکارچیان طبیعی هستند و مرغ عشق شما را وعده مناسب غذایی برای خود می دانند. همواره گربه یا سگ را در اتاقی مجزا نگهداری کنید تا سبب ایجاد استرس برای پرنده نشوند. سگ ها نیز ممکن است هیجان زده شوند و به طور تصادفی یا عمدا به پرنده شما آسیب بزنند. واق واق سگ ها نیز ممکن است سبب ترساندن مرغ عشق ها شوند.
- مطمئن شوید بچه ها به طر مناسبی با پرنده رفتار می کنند. بچه های کوچک زمانی که حیوان خانگی جدیدی دارند می توانند بیش از اندازه هیجان زنده شوند. اجازه ندهید بچه ها به قفس ها ضربه وارد کنند یا مرغ عشق ها را بگیرند.l

منبع: