روغن بادام زمینی

روغن بادام زمینی ، با فواید شگفت انگیز روغن بادام زمینی آشنا شوید ، خواص درمانی زیبایی روغن بادام زمینی، خواص روغن بادام زمینی

خاستگاه روغن بادام زمینی

بر اساس نامگذاری گیاهشناسی، بادام زمینی (peanut) یک گیاه ترازه‌ای (leguminous) است. خاستگاه آن به احتمال زیاد به بولیوی (Bolivia) باز می‌گردد. این گیاه، یک محصول غذایی مهم در نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری به شمار می‌رود و در این اقلیم‌ها در تمام قاره‌ها کشت می‌شود. هند و چین تولیدکنندگان اصلی بادام زمینی هستند؛ کشت این محصول در این کشورها از دوران پیش از مسیحیت رواج داشته است. امروزه، کشورهای آفریقایی مانند نیجریه (Nigeria) و سنگال (Senegal) حدود ۲۰ درصد از تولید جهانی را تأمین می‌کنند و پس از آن‌ها ایالات متحده آمریکا با سهم ۹ درصدی قرار دارد. برداشت بادام زمینی در سراسر جهان سالانه به ۳۳ میلیون تن می‌رسد.

بادام زمینی خاکی لومی (loamy) و شنی (sandy) را ترجیح می دهد که آب را نگه می دارد و خنثی تا کمی قلیایی (alkaline) است. این گیاه گرما دوست (thermophilic) است، اما باید در شرایط خشک با آبیاری کشت شود. این گیاه نمی تواند دوره های طولانی مدت خیس بودن را تحمل کند، زیرا باعث از بین رفتن آن می شود. خاک سله دار (crust-forming) برای کشت بادام زمینی مناسب نیست، زیرا از نفوذ کارپوفر (carpophore) به سطح زمین جلوگیری می کند. ارقام ایستاده (upright varieties) برای حمایت از باردهی نیاز به شل شدن زمین و پشته بندی (earthing up) دارند. گیاهان بادام زمینی یخبندان را تحمل نمی کنند.

استخراج روغن بادام زمینی

بادام زمینی با بریدن ریشه اصلی و بیرون کشیدن ساقه ها از زمین برداشت می شود.

میوه ها به مدت ۲ تا ۴ هفته خشک می شوند. دانه ها حاوی حدود ۴۵ درصد روغن هستند. برای استخراج روغن، پوسته با استفاده از دستگاه های پرس یا آسیاب دیسکی جدا می شود.

سپس مغزها روی الک تمیز می شوند، در آسیاب غلتکی به قطعات کوچک خرد می شوند و در کمپرسورهای حلزونی پیش پرس می شوند. روغن باقیمانده با هگزان استخراج می شود. گاهی اوقات بادام زمینی قبل از پرس شدن فریز خشک می شود.

روغن پرس سرد و استخراج شده را می توان به راحتی با بازها خنثی کرد، با کربن فعال سفید کرد و بو زدایی کرد. مقادیر کمی از آفلاتوکسین هایی (Aflatoxins) که در روغن وجود دارد، در فرآیند خنثی سازی با استفاده از قلیایی غیرفعال می شوند.

از ۱۰۰ کیلوگرم بادام زمینی حاوی حدود ۳۰ کیلوگرم پوسته و ۷۰ کیلوگرم دانه، حدود ۳۴ کیلوگرم روغن قابل استخراج است.

با هیدروژنه کردن جزئی، روغن بادام زمینی را می توان به "آراشیدیس اولئوم هیدروژناتوم" (روغن بادام زمینی هیدروژنه) که به عنوان پایه پماد استفاده می شود، فرآوری کرد.

رنگ روغن بادام زمینی

  • روغن بادام زمینی: مایع شفاف، مایل به زرد و چسبناک (clear, yellowish, viscous liquid)
  • روغن بادام زمینی جامد: توده سفید، با لمس چربی (white mass, fatty to the touch)
  • روغن بادام زمینی آفریقایی: بی‌رنگ، با ته رنگ زرد ملایم (colourless, slight yellow tint)

بوی روغن بادام زمینی

  • روغن بادام زمینی: بوی ملایم تا قوی بادام زمینی، کمی میوه‌ای، بو داده (اگر قبل از پرس بو داده شود) (a slight to pronounced smell of peanuts, slightly fruity, roasted (if roasted before pressing))
  • روغن بادام زمینی جامد: تقریباً بدون بو (almost odourless)
  • روغن بادام زمینی آفریقایی: کمی بوی بادام زمینی (touch of peanuts)

ترکیبات فرار روغن بادام زمینی

آزمایش‌ها با استفاده از روش‌های آنالیز رقت عصاره عطر (AEDA) و کروماتوگرافی گازی-بویایی نمونه‌های فضای سر (GCOH) مواد بودار قوی زیر را در روغن بادام زمینی شناسایی کردند:

ماده بو دهنده کیفیت بو
اتیل-2-متیل بوتیرات (Ethyl-2-methylbutanoate) میوه ای (Fruity)
اتیل-3،5-دی متیل پیرازین-2 (2-Ethyl-3,5-dimethylpyrazine) بو داده (Roasted)
دی اتیل-5-متیل پیرازین- 2،3 (2,3-Diethyl-5-methylpyrazine) بو داده (Roasted)
(Z)-2-نوننال ((Z)-2-Nonenal) چرب، سبز (Fatty, green)
(E,E)-2،4-دکادی انال ((E,E)-2,4-decadienal) چرب، سرخ شده (Fatty, fried)
(E)-B-damascenone شبیه سیب پخته (Like baked apples)
اتیل ایزوبوتیرات (Ethyl isobutyrate) میوه ای
3-مرکاپتو-2-بوتانون (3-Mercapto-2-butanone) شبیه گوشت پخته شده
2-استیل-1-پیرولین (2-Acetyl-1-pyrroline) بو داده، شیرین
دی متیل تری سولفید (Dimethyltrisulfide) شبیه سولفید
2-پروپیونیل-1-پیرولین (2-Propionyl-1-pyrroline) بو داده
3-اتیل-2.5-دی متیل پیرازین (3-Ethyl-2,5-dimethylpyrazine) بو داده
2-فورفوریل تیول (2-Furfurylthiol) شیرین، دودی
2-اتنیل-3،5-دی متیل پیرازین (2-Ethenyl-3,5-dimethylpyrazine) بو داده
(E,Z)-2,4-نونادی انال (E,Z-2,4-Nonadienal) سبز
ناشناخته شبیه سولفید
(E,Z)-2,4-دکادی انال (E,Z-2,4-Decadienal) چرب، سبز
2-متوکسی فنول (گوایاکول) (2-Methoxyphenol (guaiacol)) سوخته
2-فنیل-2-بوتنال (2-Phenyl-2-butenal) سبز، فنلی
وانیلین (Vanillin) شبیه وانیل
3-متیل بوتانال (3-Methylbutanal) مالت مانند
d-لیموندن (d-Limonene) شبیه لیمو
اکتانال (Octanal) چرب
2.5-(یا 2.6-) دی اتیل پیرازین (2.5-(or 2,6-) Diethyl pyrazine) شیرین
(E)-2-نوننال (E)-2-Nonenal) چرب، سبز
فنیل استالدهید (Phenyl acetaldehyde) شیرین، شبیه عسل
2-متیل-5-((E)-1-پروپنیل) پیرازین (2-Methyl-5-((E)-1-propenyl) pyrazine) شیرین، خاکی
(EE)-2,4-نونادی انال (EE)-2,4-Nonadienal) چرب، سرخ شده
(E)-2-اون دسنال (E)-2-Undecenal) چرب
اسید هگزانوئیک (Hexanoic acid) مایل به شیرین
2-متوکسی-4-وینیل فنول-(4-وینیل گوایاکول) (2-Methoxy-4-vinylphenol-(4-vinylguaiacol)) تند، فنلی
A-دודكالكتون (A-Dodecalactone) شیرین
هگزانال (Hexanal) چرب، سبز
(E)-2-هپتنال (E)-2-heptenal) -
2-اتیل-5-متیل پیرازین (2-Ethyl-5-methylpyrazine) شیرین
2-اتیل-3-متیل پیرازین (2-Ethyl-3-methylpyrazine) -
(EZ)-2,6-نونادی انال (EZ)-2,6-Nonadienal) بو داده
- شبیه خیار
اسید 3-متیل بوتیریک (3-Methylbutyric acid) مایل به شیرین
2-متیل پروپانال (2-Methylpropanal) مالت مانند
1-پنتن-3-اون (1-Penten-3-on) مالت مانند
پروپانال (Propanal) شیرین
2-متیل بوتانال (2-Methylbutanal) سبز

 

طبق منابع علمی معتبر، میزان کل مواد بودار در روغن بادام زمینی بین 19.77 میلی گرم در کیلوگرم  و 21.32 میلی گرم در کیلوگرم است. پیرازین ها (Pyrazines) با میزان کل 12.33 میلی گرم در کیلوگرم روغن بادام زمینی، مهم ترین گروه از این مواد هستند.

نسبت ترکیبات فرار (volatile compounds) با افزایش دمای روغن یا برشته کردن بادام زمینی قبل از پرس، بیشتر می‌شود. میزان ترکیبات فرار با طولانی تر شدن زمان برشته شدن، افزایش می‌یابد.

طعم روغن بادام زمینی

روغن بادام زمینی:

  • طعم روغن بادام زمینی حاصل از اولین پرس سرد (Cold pressing) بسیار ملایم و دلپذیر است.
  • روغن بادام زمینی هیدروژنه (Hardened) تقریباً بدون طعم است.

روغن بادام زمینی آفریقایی:

  • طعم ملایم و مغزدار (Nutty) دارد.

ترکیب اسیدهای چرب در روغن بادام زمینی

مشخصات فیزیکی روغن بادام زمینی

ماندگاری روغن بادام زمینی

کابردهای روغن بادام زمینی

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

دیدگاهتان را بنویسید