روغن زیتون

روغن زیتون، فواید روغن زیتون برای بدن و سلامتی، کاربرد روغن زیتون برای سلامت و زیبایی پوست و مو،خواص روغن زیتون برای پوست و مو، حقایق و فواید روغن زیتون

خاستگاه زیتون

خاستگاه زیتون احتمالاً در منطقه مدیترانه شرقی (eastern Mediterranean area) نهفته است. یافته های فسیلی مربوط به دوره پارینه سنگی (8000 قبل از میلاد) در فرانسه و در اسپانیا و یونان نشان دهنده درختان زیتون وحشی و استفاده احتمالی از آنها است. مسلم است که تا 3000 سال قبل از میلاد، درخت زیتون یک گیاه کشت شده در سوریه و فلسطین بوده است.

درخت زیتون خاک متخلخل و آهکی را ترجیح می دهد که هوادهی و زهکشی خوبی داشته باشد، به طوری که رطوبت راکد وجود نداشته باشد. گرما را تحمل می کند، اما در زمستان های سرد بسیار مستعد سرما (very frost-susceptible) است. به طور کلی، بهترین رشد را در آب و هوای نیمه گرمسیری مدیترانه ای (subtropical transition Mediterranean climate) با تابستان های خشک و گرم و زمستان های خنک و مرطوب دارد. درخت زیتون، درختی همیشه سبز است که عمر آن به 1000 سال می رسد. درخت زیتون، 10-16 متر ارتفاع دارد.

استخراج روغن زیتون

روغن زیتون از میوه هسته دار زیتون رسیده با پرس سرد یا سایر روش های مکانیکی مناسب به دست می آید. هیچ روغن دیگری بمانند روغن زیتون تا این اندازه به روش های برداشت و استخراج، رقم میوه و کیفیت های متفاوت آن وابسته نیست!

بهترین روغن به اصطلاح روغن بکر (Oleum virgineum) است. زیتون های رسیده را می چینند و پوست می گیرند و با دست هسته آن را جدا می کنند. پالپ میوه آسیاب شده و تحت فشار متوسط در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد فشرده می شود. در نتیجه روغنی به رنگ زرد روشن تا سبز بدست می آید که بو و طعم معمولی پالپ میوه را دارد.

اعمال فشار کمی بیشتر منجر به روغن زیتون Oleum Optimum کمی مایل به زرد می شود که کیفیت خوبی دارد. روغن به دست آمده از این روش الزامات فارماکوپه (pharmacopoeia) را برآورده می کند.

با آسیاب کردن تمام زیتون با پوست (skins) و هسته (kernels) و متعاقبا پرس سرد آنها، اولین نوع روغن خوراکی به دست می آید. تفاله پرس با آب سرد مخلوط شده و دوباره فشرده می شود که نتیجه آن روغن خوراکی نوع دوم است. بقایای تفاله با یا بدون افزودن آب داغ فشرده می شوند. نتیجه این پرس روغن با کیفیت پایین تری است که پس از خنثی شدن (neutralised)، رنگ زدایی (decoloured) و بخارپز شدن (steamed) می تواند به عنوان روغن خوراکی استفاده شود، اما بیشتر به فروش می رسد و برای مصارف فنی (technical purposes) استفاده می شود.

اگر زیتون ها را به صورت انبوه بر روی یکدیگر رها کنید تا برای مدت کوتاهی تخمیر شوند و سپس پرس شوند،  بازده بهترین حاصل خواهد شد. روغن تولید شده از این روش نیز روغن خوراکی (edible oil) است.

اگر فشار بالا و دماهای بالا اعمال شود، نتیجه روغن کدر و زرد تیره تا قهوه ای (Oleum commune) است. این روغن بوی نامطبوع و شدید (unpleasant and intense) دارد.

علاوه بر این، به اصطلاح روغن زیتون سفید (Oleum olivarum album) وجود دارد که با استفاده از کربن حیوانی یا نور خورشید رنگ‌آمیزی شده است.

"روغن ساعت (Watch oil)" با فشردن قسمت مایع از روغن زیتون جامد ساخته می شود. همانطور که از نام آن پیداست، برای روغن کاری ساعت های ظریف (lubricate delicate watches) استفاده می شود. روغن هسته زیتون با پرس سرد یا پرس گرم هسته زیتون تمیز شده به دست می آید. روغن پرس سرد زرد رنگ است، در حالی که روغن پرس گرم سبز است.

دسته بندی روغن زیتون

رنگ روغن زیتون

بوی روغن زیتون

ترکیبات فرار روغن زیتون

مشخصات فیزیکی روغن نارگیل

مدت زمان ماندگاری روغن زیتون

کاربردهای روغن زیتون

خواص پودر برگ درخت زیتون

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

دیدگاهتان را بنویسید