پونه معطر مراکشی : ترکیب شیمیایی + زیست‌ فعالیت‌ ها

چکیده

اثرات روش‌های خشک کردن بر ترکیب، خواص آنتی‌اکسیدانی، حشره‌کشی (insecticidal) و دگرآسیبی (allelopathic properties) اسانس‌های به‌دست‌آمده از اندام‌های هوایی پونه معطر مراکشی بررسی شد. نتایج نشان داد که روش های خشک کردن به طور قابل توجهی بر عملکرد روغن های اسانسی این گونه تأثیر می گذارد. بیشترین عملکرد از اندام هوایی پونه معطر خشک شده در سایه (35/0 ± 78/1 درصد) به دست آمد. تجزیه و تحلیل ترکیب شیمیایی 14 جزء را شناسایی کرد که بیش از 93.4٪ از کل روغن ها را نشان می دهد. Pulegone (57.8 - 62.8٪)، منتون (menthone) (9.5 - 15.0٪) و لیمونن (limonene) (4.9 - 6.9٪) اجزای اصلی بودند. در مقایسه با نمونه‌های تازه، خشک کردن قسمت‌های هوایی پونه معطر با عملیات (treatments) مختلف باعث افزایش جزئی در محتوای پولگون و منتون و کاهش موازی لیمونن شد. روش‌های خشک کردن، فعالیت آنتی‌اکسیدانی روغن های اسانسی پونه معطر را افزایش داد، به‌ویژه آن‌هایی که از قسمت‌های هوایی خشک شده در آون در دمای 50 درجه سانتی‌گراد با مقادیر IC50 6.82 ± 0.18 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در سنجش DPPH و 22.68 ± 0.87 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در سنجش قدرت کاهشی، افزایش یافت. اما عملیات ها از نظر خواص حشره‌کشی و دگرآسیبی این روغن‌ها تفاوت معنی‌داری ندارند. نتایج به‌دست‌آمده در این مطالعه نشان داد که قسمت‌های هوایی پونه معطر خشک شده در سایه بهترین عملیات بهینه برای به دست آوردن بالاترین عملکرد روغن های اسانسی است، در حالی که خشک کردن این گیاه در آون با دمای 50 درجه سانتی‌گراد برای افزایش قدرت آنتی‌اکسیدانی روغن های اسانسی این گیاه برای کاربردهای غذایی و دارویی توصیه می‌شود.

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

مراجع:

Aljaiyash Ahmed, Effect of drying methods on yield, chemical composition and bioactivities of essential oil obtained from Moroccan Mentha pulegium L, Biocatalysis and Agricultural Biotechnology,2018.

دیدگاهتان را بنویسید