این اسانس روغنی سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها و مواد ضد التهابی است و درد عضلانی را کاهش می دهد. اسانس روغنی رزماری اغلب به انواع لوسیون ها، صابون ها و کرم ها که در درجه نخست برای پوست چرب، مستعد آکنه و پیر است استفاده می شود.
هیدروسل رزماری فواید یکسانی با اسانس روغنی دارد و می تواند در انواع فرمولاسیون ها به منظور افزایش تاثیر به جای آب استفاده شود. هیدروسل رزماری سرشار از انواع مواد مغذی است که از پوست در مقابل UV و تخریب رادیکال آزاد محافظت می کند، جوش های سرسیاه، اندازه منافذ و روغن مازاد را کاهش می دهد و پوست را سفت می کند. هیدروسل رزماری می تواند به عنوان یک تونر صورت یا خوشبو کننده بدن به صورت رقیق نشده استفاده شود.
منبع: Rosmarinus officinalis L. (خانواده Labiatae یا Lamiaceae).
توصیف کلی
یک درختچه کوچک همیشه سبز با برگهای ضخیم معطر و خطی؛ تا ارتفاع حدود 2 متر؛ بومی منطقه مدیترانه است که در سراسر جهان (کالیفرنیا، انگلستان، فرانسه، اسپانیا، پرتغال، مراکش، چین و غیره) کشت می شود. قسمت مورد استفاده، برگ خشک است که ادویه را تامین می کند. روغن رزماری (Rosemary oil) با تقطیر بخار از رویه های گل تازه تهیه می شود. کشورهای عمده تولید کننده روغن (oil-producing) عبارتند از اسپانیا، فرانسه و تونس (Tunisia).
ترکیب شیمیایی
حاوی حدود 0.5٪ روغن فرار؛ فلاونوئیدها (دیوسمتین (diosmetin)، دیوسمین (diosmin)، گنکوانین (genkwanin)، گنکوانین-40-متیل اتر (genkwanin- 40-methyl ether)، 6-متوکسیژنکوانین (6-methoxygenkwanin)، لوتئولین (luteolin)، گلوکورونیدهای لوتئولین (luteolin glucuronides)، 6-متوکسیلوتئولین (6-methoxyluteolin)، 6-متوکسیلوتئولین-7-گلوکوزید (6-methoxyluteolin-7-glucoside)، 6-متی اکسی ژنکوانین (6-methyoxyluteolin- 7-methyl ether)، 6-متی اکسی ژنکوانین، و غیره ..)؛ اسیدهای فنولیک (اسیدهای رزمارینیک (rosmarinic)، لابیاتیک (labiatic)، کلروژنیک (chlorogenic)، نئوکلروژنیک (neochlorogenic) و اسیدهای کافئیک (caffeic acids))؛ اسید کارنوزیک (carnosic acid)؛ رزماریسین (rosmaricine) و ایزوروسماریسین (isorosmaricine) (محصولات واکنش اسید کارنوزیک (carnosic acid))؛ اسیدهای تری ترپنیک (عمدتا اسیدهای اورسولیک، اولئانولیک و بتولینیک، با ردپایی از اسیدهای 19-alpha-hydroxyursolic، 2-beta-hydroxyoleanolic و 3-beta-hydroxyurea-12,20(30)dien-17-oic اسیدها)؛ دیترپن های روزمانول، 7-اتوکسیروسمانول، کارنوسول، سکو-هینوکیول، و روسماکینون A و B. و دیگران.
اسانس عمدتاً حاوی هیدروکربنهای مونوترپن (alpha- و beta-pinenes، کامفن (camphene)، لیمونن (limonene)، و غیره)، سینئول (cineole) (اکالیپتول (eucalyptol)) و بورنئول (borneol)، همراه با کافور، لینالول (linalool)، وربنول (verbenol)، وربنون (verbenone)، ترپینئول (terpineol)، 3-اکتانون (3-octanone)، و ایزوبورنیل استات (isobornyl acetate) نیز میباشد.
فارماکولوژی و فعالیت های بیولوژیکی
عصاره رزماری دارای خواص آنتی اکسیدانی قابل مقایسه با هیدروکسی آنیزول بوتیله (BHA) و هیدروکسی تولوئن بوتیله (BHT) است. اسید کارنوزیک (carnosic acid) و اسید لابیاتیک (labiatic acid) به عنوان اجزای فعال گزارش شده اند. به این ترتیب، ترکیبات و عصارههای رزماری پتانسیلهایی را بهعنوان عوامل شیمیایی پیشگیرانه، محافظتکننده رادیواکتیو، محافظتکننده عصبی (neuroprotective)، ضد جهشزا (antimutagenic)، ضد کبدی (antihepatotoxic) و ضد زخمزایی (antiulcerogenic) نشان میدهند.
روغن و عصاره رزماری دارای فعالیت ضد میکروبی (باکتری ها و قارچ ها) هستند. اسید اورسولیک همچنین دارای فعالیت تریپانوسیدال (trypanocidal activity) در شرایط آزمایشگاهی است.
فعالیت های CNS برای رزماری گزارش شده است. به عنوان مثال، هنگامی که به صورت خوراکی یا استنشاقی تجویز می شود، فعالیت حرکتی موش ها را تحریک می کند و اعتقاد بر این است که سینئول (cineole) اصل فعال (active principle) است. عصاره های آبی و اتانولی اندام های هوایی باعث کاهش خروج مورفین در موش ها شد. در حالی که عطر روغن فرار به طور قابل توجهی کیفیت حافظه و عملکرد شناختی را در افراد آزمایش شده بالینی افزایش داد.
دیوسمین (Diosmin) در کاهش نفوذپذیری و شکنندگی مویرگی و همچنین سمیت کمتری (JIANGSU) قویتر از روتین گزارش شده است. نشان داده شده است که یک مشتق رزماریسین (rosmaricine derivative) (O,O,N-trimethylrosmaricine) در شرایط آزمایشگاهی و همچنین فعالیت ضددردی متوسطی اثرات محرک عضلات صاف را نشان میدهد. عصاره رزماری و روغن فرار گزارش شده است که التهاب ریه را کاهش می دهد و گیرنده گامای فعال شده با تکثیر پراکسی زوم (PPARgamma) را فعال می کند، که ممکن است به فعالیت ضد التهابی کمک کند. عصاره رزماری همچنین فعالیت های بازدارنده ای در برابر اوره آز نشان داده است و رسمانول به عنوان عامل فعال شناخته شد. فعال شدن PPARgamma ممکن است مسئول اثر هیپوگلیسمی عصاره رزماری باشد. با این حال، آزمایشهای قبلی روی خرگوشها نشان داد که رزماری اثر هیپرگلیسمی و کاهش انسولین دارد.
گزارش شده است که گلنیکال های رزماری بر روی مجاری صفراوی و روده های کوچک اسپاسمولتیک بوده و دارای اثر اینوتروپیک مثبت بوده و جریان کرونری را افزایش می دهند. فارماکولوژی رزماری نیز بررسی شده است.
سم شناسی
گزارش شده است که روغن رزماری برای پوست انسان غیر تحریککننده و غیرحساسکننده است، اما اگر رقیقنشده استفاده شود، برای پوست خرگوش نسبتاً تحریککننده است. با این حال، یک گزارش اخیر از یک مورد درماتیت تماسی (contact dermatitis) شدید ناشی از رزماری در یک مرد اروپایی 53 ساله وجود دارد.
کاربردها
پزشکی، دارویی و آرایشی. برگ رزماری در گیاه پزشکی اروپایی برای شکایات سوء هاضمه و به عنوان درمان حمایتی برای بیماری های روماتیسمی استفاده می شود. خارجی برای مشکلات گردش خون؛ در حمام، این گیاه به عنوان یک محرک خارجی برای افزایش خون رسانی به پوست استفاده می شود. روغن رزماری به طور گسترده در لوازم آرایشی و بهداشتی به عنوان یک جزء معطر و / یا یک عامل پوشش استفاده می شود. محصولاتی که در آنها استفاده می شود عبارتند از صابون ها، مواد شوینده، کرم ها، لوسیون ها و عطرها (به ویژه ادکلن ها و آب توالت). حداکثر سطح استفاده گزارش شده 1٪ در آخرین دسته است.
غذا. هر دو ادویه و روغن به طور گسترده در غذاها استفاده می شوند. گزارش شده است که این ادویه در نوشیدنیهای الکلی، محصولات پخته شده، گوشت و فرآوردههای گوشتی، چاشنیها و خوراکیها، سبزیجات فرآوریشده، خوراکیهای میانوعده، سیر و سایر موارد استفاده میشود، با بالاترین میانگین حداکثر میزان مصرف حدود 0.41٪ (4098ppm) در محصولات پخته شده. این روغن در نوشیدنی های الکلی و غیر الکلی، دسرهای لبنی منجمد، آب نبات، محصولات پخته شده، ژلاتین ها و پودینگ ها، گوشت و فرآورده های گوشتی، و چاشنی ها و خوراکی ها، از جمله، با بالاترین میانگین حداکثر میزان استفاده حدود 0.003٪ (26.2 ppm) استفاده می شود. در گوشت و فرآورده های گوشتی گزارش شده است.
مکمل های غذایی/غذاهای سلامت. به طور گسترده در اروپا نسبت به ایالات متحده در تزریق، پودر، عصاره خشک، یا سایر آماده سازی های گالنیک (galenic preparations) برای استفاده داخلی و خارجی، عمدتا به عنوان معده (FOSTER) استفاده می شود.
طب سنتی. از قدیم الایام در اروپا به عنوان مقوی، محرک و ضد نفخ و در درمان سوء هاضمه (سوء هاضمه)، دردهای معده، سردرد، سرماخوردگی سر و فشارهای عصبی استفاده می شده است. در چین، گیاه رزماری (برگها و شاخهها) برای قرنها در درمان بیماریهای منفرد، بهویژه سردرد استفاده میشود. برای پیشگیری از طاسی از مخلوطی از گیاه رزماری (rosemary herb) و بوراکس (borax) استفاده می شود. فرمول مشابهی نیز در طب عامیانه اروپا برای پیشگیری از پوست سر و شوره سر (GRIEVE) استفاده می شود. استفاده از رزماری در سرطان ها گزارش شده است.
دیگران. رزماری می تواند به عنوان منبع آنتی اکسیدان های طبیعی عمل کند.
مراجع:
IKHLAS A. KHAN, LEUNG’S ENCYCLOPEDIA OF COMMON NATURAL INGREDIENTS, Third Edition, 2010 by John Wiley & Sons, Inc. All rights reserved,