مترادف ها:
- کره مورا (Mowrahbutter)
- کره ایلیپ هندی (Indian illipe butter)
- کره ایلیپ (Beurre d’illipe)
زیستگاه ایلیپ
مورا (mahuwa) درختی بومی هند، سریلانکا، ماداگاسکار و مالاکا است (India, Sri Lanka, Madagascar, Malacca). این درخت به ویژه در جنگلهای دامنه جنوبی هیمالیا (Himalayas) فراوان است.
شرح ایلیپ
مورا درختی همیشه سبز با برگهای پهن است که تا ۲۰ متر ارتفاع دارد و دارای تاجی متراکم و آویزان میباشد. پوست آن ترکخورده و به رنگ خاکستری یا قهوهای تیره است. برگها به طول ۷.۵ تا ۲۳ سانتیمتر، چرمی، سرنیزهای-خطی، نوکتیز و در قاعده باریکتر میشوند. گلها در خوشههای متراکم در انتهای شاخهها قرار گرفتهاند، ابتدا راست و بعداً کم و بیش آویزان میشوند. دمگلها به طول ۲.۵ تا ۳.۸ سانتیمتر، آویزان و پوشیده از کرکهای سفت و نمدی هستند؛ کاسه گل نیز به طور متراکم از مو پوشیده شده است. تاج گل به رنگ کرم، لولههای کاسه گل گوشتی هستند. پرچمها (stamina) به تعداد ۲۰ تا ۳۰ عدد در سه ردیف قرار گرفتهاند، بساکها (anthers) نوکتیز و تقریباً بدون دمگل هستند. میوه یک توت کوچک، گوشتی، کشیده و به رنگ سبز به طول تقریباً ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر است. در ابتدا با موهای سفت پوشیده شده است، اما در زمان رسیدن تقریباً بدون کرک و به رنگ زرد مایل به قهوهای میشود. این میوه حاوی یک تا چهار عدد دانه است.
کاشت و پرورش ایلیپ
مورا گیاهی مقاوم است که در برابر خشکی و دورههای کمآبی زنده میماند. این گیاه در مناطق صعبالعبور که برای سایر گیاهان زراعی مناسب نیستند، رشد میکند. مورا پس از ۸ تا ۱۰ سال اولین میوه خود را میدهد و به مدت حدود ۶۰ سال به تولید میوه ادامه میدهد.
استخراج روغن ایلیپ
روغن ایلیپ (Illipe butter) از دانههای درخت مادوکا لونگیفولیا (Madhuca longifolia) به روش پرس (pressing) یا استخراج (extraction) و سپس پالایش به دست میآید.
رنگ
- زرد روشن (Light-yellow)
- زرد مایل به سبز تا زرد، که در تماس با هوا رنگ آن کمرنگ میشود (Greenish-yellow to yellow, bleaching when in contact with air)
- زرد کمرنگ (Pale yellow)
- چربی خام: زرد طلایی (Raw fat: golden yellow)
- چربی تصفیهشده: سفید مایل به زرد، مانند پیه (Refined fat: yellowish-white, like lard)
بو
- چربی خام: بوی تند (Raw fat: acetous odour)
- چربی تصفیهشده: بوی خنثی (Refined fat: neutral odour)
- بوی ملایم مغزدار (Mild, nutty odour)
- بوی دلپذیر مغزدار (Pleasant, nutty odour)
طعم
- تلخ و چرب، شبیه به طعم کاکائو (Cocoa)
- ملایم، با طعم کمی مغزدار
ترکیب اسیدهای چرب روغن ایلیپ
مشخصات فیزیکی کره ایلیپ
کاربردهای کره ایلیپ
متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلنهای نقرهای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.