روغن چیا ، فواید و کاربردهای روغن دانه چیا ، فواید شگفتانگیز روغن دانه چیا برای مو و پوست ، روغن دانه چیا
خاستگاه چیا
چیا (Chia) از آمریکای جنوبی و شمال گواتمالا (Guatemala) سرچشمه می گیرد. چیا در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و از آنجایی که این گیاه به سرما حساس است، در گلخانه های اروپا کشت می شود. چیا گیاهی یک ساله و علفی است که ارتفاع آن تا 2 متر می رسد.
این گیاه دانه های بیضی شکل و باریکی به طول 2 میلی متر و عرض 1 میلی متر تولید می کند که سفید یا سیاه هستند. اکثر جمعیت ها فقط درصد کمی از دانه های سفید تولید می کنند. سهم کمی از دانه های سفید موجود در بازار از گیاهانی نشات می گیرد که منحصراً دانه های سفید تولید می کنند. از آنجایی که مریم گلی دارای کاربردهای مشابه کنجد است، پوشش دانه سفید ممکن است در تجارت مدرن ترجیح داده شود و بنابراین اهمیت بیشتری پیدا می کند. دانه های سفید کمی بزرگتر از دانه های سیاه هستند.
چیا به عنوان علوفه (forage) مناسب است و حاوی بسیاری از مواد مغذی با کیفیت بالا (high-quality nutrients) است، به خصوص اگر دانه ها کمی قبل از جوانه زدن برداشت شوند.
استخراج روغن دانه چیا
دانه های گیاه مریم گلی را آسیاب می کنند و روغن آن را با حلال ها استخراج می کنند. دانه ها را نیز می توان به صورت سرد فشرده یا با افزودن حرارت پرس کرد. در این حالت تقریباً هیچ تفاوتی در کیفیت روغن وجود ندارد. استخراج با حلال ها در مقایسه با پرس کردن، عملکرد را حدود 30 درصد افزایش می دهد. ترکیب اسیدهای چرب برای هر دو روش استخراج یکسان است.
یک روش دوستدار محیط زیست استخراج با استفاده از دی اکسید کربن فوق بحرانی است. اگر فشار و دما بهینه باشد، بازده تقریباً مشابه زمانی است که روغن با حلال ها استخراج می شود. تقریباً هیچ تفاوتی در ترکیب اسیدهای چرب وجود ندارد. تنها استثناء لینولئیک اسید (linoleic acid) است که زمانی که روغن با دی اکسید کربن فوق بحرانی (supercritical carbon dioxide) استخراج می شود مقدار بیشتری از آن وجود دارد. ارقام کلیدی فیزیکی برای هر دو روش استخراج مشابه است، اما محتوای توکوفرول ها زمانی که روغن با دی اکسید کربن فوق بحرانی استخراج شده باشد کمتر است. مقدار کمتر توکوفرول ها (tocopherols) و فسفولیپیدها (phospholipids) احتمالاً دلیل اصلی این است که روغن استخراج شده با دی اکسید کربن فوق بحرانی به اندازه روغن استخراج شده با هگزان (hexane) از نظر اکسیداتیو پایدار (oxidatively stable) نیست.
رنگ روغن چیا
زرد روشن
رنگ روغن به مقدار کل رنگدانه ها (pigments) بستگی دارد. روغن چیا حاوی کاروتنوئید (carotenoids) است، اما رنگدانه های کلروفیل (chlorophyll pigments) ندارد.
بوی روغن چیا
بی بو تا کمی مغزدار
ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب
مشخصات فیزیکی روغن چیا
کاربردهای روغن چیا
متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلنهای نقرهای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.