چکیده انواع رنگدانه
مهمترین عنصر هر محصول غذایی رنگ آن است که مقبولیت و جذابیت آن را افزایش می دهد. در نتیجه درک و تقاضای مصرف کننده، رنگ های مصنوعی به تدریج با جایگزین های طبیعی جایگزین شده اند. رنگ های طبیعی دارای مزایای سلامتی مختلفی از جمله خواص آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی و ضد التهابی (anti-inflammatory) هستند. رنگهای طبیعی از منابع مختلفی از جمله گیاهان، میکروبها، حیوانات/حشرات و مواد معدنی به دست میآیند. بسیاری از گیاهان حاوی رنگدانه هایی هستند که مسئول رنگ های طبیعی آنها هستند. کلروفیل (Chlorophyll) (سبز)، کاروتنوئیدها (carotenoids) (نارنجی، زرد)، آنتوسیانین ها (anthocyanins)(قرمز، آبی، بنفش) و فلاونوئیدها از جمله این رنگدانه ها (قرمز، آبی، بنفش) هستند. رنگدانه های طبیعی به حیوانات و حشرات نیز رنگ می دهند. کاروتنوئیدها در پرها، فلس ها و خز بسیاری از پرندگان، ماهی ها و خزندگان یافت می شوند. میکروارگانیسم هایی که رنگدانه ها را ایجاد می کنند مانند باکتری ها و قارچ ها نیز مسئول رنگ های طبیعی خود هستند. کاروتنوئیدها رنگدانههایی هستند که در رنگهای نارنجی، زرد و قرمز یافت میشوند و توسط میکروارگانیسمهای مختلفی از جمله باکتریها و جلبکها تولید میشوند. گونههای خاصی از جلبکها و سیانوباکتریها (cyanobacteria) فیکوبیلیپروتئینهایی (phycobiliproteins) ایجاد میکنند که در رنگهای قرمز، آبی و بنفش هستند. برخی از میکروب ها نیز رنگدانه هایی مانند ریبوفلاوین (riboflavin)، فلاوین (flavins) و نیاسین (niacin) ایجاد می کنند که به ترتیب رنگ های زرد، نارنجی و قرمز را ایجاد می کنند. از این رنگدانه ها می توان برای دادن رنگ طبیعی به عملیات تخمیر مانند تولید ماست و پنیر استفاده کرد. هدف این بررسی، تشریح منابع رنگهای طبیعی و کاربردهای آنها در صنایع غذایی، مانند مکملهای غذایی، نگهدارندههای غذایی، و داروهایی با قابلیت کنترل کیفیت است.
مراجع مقاله انواع رنگدانه:
Tripti Singh, Natural bio-colorant and pigments: Sources and applications in food processing, Journal of Agriculture and Food Research 12 (2023) 100628
متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلنهای نقرهای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.