رز هیپ : ترکیبات زیست فعال، فعالیت بیولوژیکی و کاربرد ها

چکیده

زمینه و هدف: با پیشرفت توسعه اقتصادی، مردم نسبت به سلامتی هوشیارتر می شوند و در نتیجه تقاضا برای غذاهای کاربردی و محصولات بهداشتی رو به افزایش است. بنابراین، شناسایی و توسعه منابع غذایی طبیعی، مانند گیاهان حاوی ترکیبات فعال زیستی که دارای مزایای تغذیه ای و سلامتی هستند، بسیار ضروری است. یکی از این نمونه ها رز هیپ (rosehip)، میوه شبه گیاهان متعلق به جنس رزا است که قبلاً به عنوان زباله باغبانی بدون هیچ گونه کاربرد بیولوژیکی در نظر گرفته می شد. با این حال، نشان داده شده است که رز هیپ حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی و مواد فعال کاربردی است که فعالیت های تغذیه ای و بیولوژیکی را برای مصرف کنندگان نشان می دهد. در نتیجه، چندین کاربرد بالقوه برای رز هیپ در محصولات غذایی و غیر غذایی وجود دارد. به طور کلی، رز هیپ یک میوه کم استفاده و تولید شده پایدار است که پتانسیل بالایی برای تولید محصولات با ارزش افزوده دارد. علاوه بر این، این میوه باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد تا کاربردهای آن کشف شود.

دامنه و رویکرد: این بررسی یک مرور کلی از ترکیب تغذیه ای و فیتوشیمیایی و فعالیت های بیولوژیکی رز هیپ ارائه می دهد. علاوه بر این، کاربردهای متعدد گل رز در صنایع غذایی، شیمیایی و طیور مورد بررسی قرار گرفته است.

یافته‌ها و نتیجه‌گیری‌های کلیدی: رز هیپ منبع ارزشمندی از ترکیبات فعال زیستی، عمدتاً آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی (ویتامین C، پلی فنول‌ها (polyphenols)، کاروتنوئیدها (carotenoids)، توکوفرول‌ها (tocopherols) و پلی‌ساکاریدها (polysaccharides))، با فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهاب، ضد میکروبی، ضد پیری و محافظت از استخوان است. علاوه بر این، گزارش شده است که عصاره های به دست آمده از رز هیپ دارای کاربردهای گسترده ای در صنایع غذایی، شیمیایی و طیور می باشد. در حال حاضر، مطالعات مربوط به منابع ژرم پلاسم وحشی و مکانیسم‌های بیولوژیکی رز هیپ بی‌نتیجه مانده است و مطالعات بیشتری برای روشن شدن این جنبه‌ها مورد نیاز است.

مقدمه

دهه های گذشته شاهد رشد سریع جمعیت بوده است و مصرف کنندگان در سراسر جهان به طور فزاینده ای از رابطه بین رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و سلامت آگاه می شوند. این امر باعث توسعه سریع صنعت غذا با هدف پاسخگویی به تقاضای روزافزون روزانه برای غذاهای متنوع و سالم شده است. در عین حال، بحران غذا به دلیل رشد جمعیت، کاهش زمین های قابل کشت و تغییرات آب و هوایی به یک موضوع مهم تبدیل شده است. بنابراین، تلاش برای یافتن و استفاده از منابع طبیعی، عمدتاً گیاهان دارای سطوح بالای ترکیبات زیست فعال (bioactive compounds)، بسیار مهم است. تقریباً 300000-350000 گونه.

این امر پتانسیل استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی برای مصرف انسان را برجسته می کند. در طول سال ها، گیاهان خوراکی وحشی معمولا نادیده گرفته شده اند. با این حال، آنها یک منبع گسترده و دست نخورده برای چندین ترکیب کاربردی هستند. مصرف مکرر این گیاهان می تواند با کاهش ابتلا به چندین بیماری فواید سلامتی داشته باشد و از این گونه گیاهان در صنایع غذایی و شیمیایی استفاده شود. در میان محصولات مختلف میوه و سبزی، گل رز (شبه میوه های جنس Rosa) به دلیل وجود محتوای بالای ترکیبات زیست فعال مورد توجه قرار گرفته است.

جنس Rosa شامل بیش از 200 گونه و 40000 رقم است و به طور گسترده از مناطق معتدل تا نیمه گرمسیری اروپا، آسیا، خاورمیانه و آمریکای شمالی پراکنده است. گیاهان این تیره به عنوان گیاهان زینتی در برخی مناطق برای باغبانی، محوطه سازی جاده ها و به عنوان گل شاخه بریده یا گلدانی استفاده می شود. شبه میوه Rosa L. حاوی چندین آنتی اکسیدان طبیعی از جمله ترکیبات فنلی، کاروتنوئیدها و پلی ساکاریدها است که به طور گسترده ای به عنوان ترکیبات کاربردی با خواص مطلوب برای ارتقای سلامت شناخته می شوند. رز هیپ را می توان به اشکال مختلف مصرف کرد. به عنوان مثال، در چین، میوه های R. roxburghii فرآوری شده و در شراب، آب میوه، کیک، ماست، میوه های کنسرو شده و محصولات کنسرو شده مصرف می شود. به طور مشابه، میوه های R. canina، R. rugosa و R. arvensis معمولا در مربا، آب میوه، کنسرو، ژله و شراب استفاده می شوند. علاوه بر این، رز هیپ برای پیشگیری و درمان بیماری‌های مختلف که با حضور ترکیبات فعال زیستی تسهیل می‌شوند، استفاده می‌شود. به عنوان مثال، در چین، از میوه های R. laevigata برای بهبود سلامت و عملکرد کلیه استفاده می شود، و میوه R. canina برای اهداف ملین، ضد درد و ضد التهاب در کشورهای اروپایی استفاده می شود. رز هیپ همچنین می تواند در صنایع غذایی، بسته بندی و صنایع شیمیایی استفاده شود. با این حال، تنها تعداد کمی از میوه ها به طور منظم مورد استفاده قرار گرفته اند، مانند میوه R. canina که بیش از 2000 سال است به عنوان یک گیاه دارویی استفاده می شود. به دلیل غلظت بالای ویتامین C آن، دریانوردان از آن به عنوان وسیله ای برای جلوگیری از اسکوربوت استفاده می کردند، به همین دلیل است که در چندین قاره گسترش یافته و به محبوب ترین رز هیپ تبدیل شده است. تولید آن در بلغارستان، رومانی، سوئد و مجارستان با ظرفیت 11000 تن متمرکز است و سالانه 7000 تن دیگر از شیلی وارد می شود. علاوه بر این، میوه های R. roxburghii که در چین توزیع می شود، بهترین ماده خام برای فرآوری و تولید مواد غذایی با ویتامین C بالا محسوب می شود. تولید سالانه R. roxburghii به تنهایی در استان گوئیژو می تواند به بیش از 15000000 کیلوگرم میوه تازه برسد. با وجود این منابع در حال حاضر توسعه یافته، هنوز بسیاری از منابع میوه وحشی از جنس Rosa برای کشف و استفاده وجود دارد.

اخیراً به دلیل توانایی آنها در ارتقای سلامت ایمنی، مصرف بیشتر گیاهان دارویی عمدتاً پس از همه‌گیری COVID-19 در سال 2019 رخ داده است. بنابراین گزارش‌های خاصی حاکی از آن است که مصرف محصولات مبتنی بر رز هیپ در واکنش به این روند افزایش چشمگیری خواهد داشت. با وجود تمام فواید مصرف رز هیپ، هنوز مقدار قابل توجهی از این میوه به عنوان ضایعات باغبانی دور ریخته می شود. علاوه بر این، ترکیب شیمیایی، خواص بیولوژیکی و کاربردهای بالقوه رز هیپ تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده است. هدف این بررسی، ارائه خلاصه‌ای جامع و دقیق از ترکیبات تغذیه‌ای، فیتوکمیکال‌ها و زیست‌فعالیت‌های رز هیپ است تا مبنایی نظری برای استفاده از آن‌ها به عنوان یک غذای کاربردی و برای توسعه دارو ایجاد کند. علاوه بر این، کاربرد بالقوه رز هیپ در صنایع غذایی، شیمیایی و آبزی پروری بیشتر مورد بحث قرار خواهد گرفت تا استفاده از آن در زمینه های متعدد ترویج شود.

پروفایل های تغذیه ای رز هیپ

کربوهیدرات ها و پروتئین ها

رز هیپ از مواد مغذی مختلفی از جمله قندها، پروتئین ها، اسیدهای آمینه، چربی ها و مواد معدنی تشکیل شده است (جدول 1 و شکل 1). تحقیقات نشان داده است که محتوای کربوهیدرات گل رز مختلف به طور قابل توجهی متفاوت است. کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا نشان داد که ارقام R. roxburghii حاوی گلوکز (6.8-12.0 گرم در 100 گرم)، آرابینوز (2.7-3.6 گرم در 100 گرم)، و گالاکتوز (1.3-1.8 گرم در 100 گرم) به عنوان قندهای اصلی بودند. با این حال، محتویات گلوکز و آرابینوز “Golden Cili” به طور قابل توجهی بالاتر از “Gui Nong No. 5” بود، که نشان می‌دهد عوامل خاصی از جمله نوع و موقعیت جغرافیایی می‌توانند بر محتوای قند رز هیپ تأثیر بگذارند. علاوه بر این، میوه های رسیده R. micrantha بالاترین میزان قند کل (22.2 گرم در 100 گرم) را در مقایسه با میوه های نارس (2.5 گرم در 100 گرم) و میوه های رسیده (11.6 گرم در 100 گرم) نشان دادند که نشان می دهد بلوغ شیرینی را افزایش می دهد.

برخلاف محتوای قند، اطلاعات مربوط به محتوای پروتئین رز هیپ محدود است. لو و همکاران (2017) 17 اسید آمینه را در سه رقم R. roxburghii یافت که گلوتامین و آسپاراژین فراوان‌ترین آنها بودند. علاوه بر این، رقم R. roxburghii “Gui Nong No. 5” (به طور گسترده در چین یافت می شود) غنی از اسید γ-آمینو بوتیریک، آرژنین و اورنیتین بود. در عین حال، رقم AL11 دارای بالاترین میزان اسیدهای آمینه ضروری (1.0 ± 18.5 گرم بر کیلوگرم) بود و غلظت ترئونین و آرژنین چندین برابر بیشتر از سایر میوه ها مانند سیب و عناب بود.

مواد معدنی و ویتامین ها

گل سرخ منبع ارزشمندی از مواد معدنی ضروری از جمله کلسیم، مس، پتاسیم، منیزیم، منگنز و فسفر است. به خصوص پتاسیم و کلسیم از فراوان ترین عناصر در رز هیپ پرورشی و وحشی محسوب می شوند. مطالعات انجام شده در مقایسه انواع توت های وحشی و گیاهان دارویی قرقیزستان و آرژانتین با رز هیپ نشان داده است که محتوای معدنی رز هیپ در مقایسه با سایر میوه ها عملکرد نسبتاً خوبی دارد. به عنوان مثال، میزان متوسط کلسیم و باریم در گل رز آرژانتینی می تواند به دو برابر سطح میوه گیاهان بومی برسد. سطح پتاسیم و کلسیم در R.canina بسیار بیشتر از گلابی وحشی و سیب است. از آنجایی که وجود فلزات سنگین مستقیماً بر روی خوراکی گیاهان تأثیر می گذارد و ممکن است برای سلامتی انسان خطرآفرین باشد، کاراهان و همکاران. (2020) توزیع گیاهان دارویی را در ترکیه مورد مطالعه قرار داد. آنها نشان دادند که رز هیپ نمونه برداری شده تقریباً هیچ عنصر سمی و بالقوه سمی ندارد و برای مصرف بی خطر است. با این حال، در طول برداشت باید مراقب بود، زیرا ممکن است سطوح اضافی در مناطق صنعتی یا معدنی توزیع شود. محتوای معدنی میوه ها علاوه بر اینکه تحت تأثیر نوع خاک و موقعیت جغرافیایی قرار می گیرد، تحت تأثیر عواملی مانند بلوغ، مکان، گونه و تنوع نیز می باشد. با مقایسه تفاوت در عناصر معدنی بین رز هیپ مختلف، Popovic-Djordjevic و همکاران. (2021) یک تکنیک تشخیص الگو را توسعه داد که می تواند برای تشخیص نمونه های میوه های وحشی و کشت شده استفاده شود. از این روش می توان در آینده برای شناسایی سریع گونه های مشابه استفاده کرد.

ویتامین C که به نام اسکوربیک اسید (AA) نیز شناخته می شود، یک آنتی اکسیدان قوی محلول در آب است که در پلاسمای انسان یافت می شود و اغلب برای ارزیابی کیفیت میوه ها و سبزیجات استفاده می شود. گل سرخ یکی از غنی ترین منابع ویتامین C است. میوه R. roxburghii که به عنوان “پادشاه ویتامین C” شناخته می شود، می تواند تا 122 میلی گرم AA / گرم وزن خشک (DW) داشته باشد که به طور قابل توجهی بالاتر از سایر میوه ها است. میوه ها و سبزیجات، از جمله کیوی، توت فرنگی، زغال اخته، لیمو، پرتقال و گوجه فرنگی (که معمولاً بین 0.0 تا 7.2 میلی گرم AA/g DW هستند). اگرچه تنوع در محتوای AA سایر گل رزها وجود دارد، تقریباً همه آنها سطوح بالایی دارند. به عنوان مثال، 12 ژنوتیپ گل رز (R. dumalis، R. canina، R. pulverulanta و R. montana) توزیع شده در ترکیه دارای محدوده محتوای AA 1222-2557 میلی گرم / 100 گرم وزن تر (FW) بودند. بنابراین، عصاره گل رز را می توان به عنوان منبع طبیعی AA در محصولات غذایی مانند سرکه میوه، شراب میوه و نوشیدنی ها استفاده کرد. محتوای AA بین گونه های گل رز و همچنین قسمت های مختلف میوه ها بسیار متفاوت بود. Medveckiene و همکاران. (2020) محتویات ترکیبات فعال زیستی پنج گونه مختلف گل رز را که به صورت ارگانیک در لیتوانی رشد کرده اند مقایسه کرد. محتوای AA تمام گل سرخ از 385.8 میلی گرم در 100 گرم تا 736.3 میلی گرم در 100 گرم در گوشت و از 24.0 میلی گرم در 100 گرم تا 29.5 میلی گرم در 100 گرم در دانه ها بود. علاوه بر این، بالاترین محتوای AA، هم در گوشت و هم در دانه، در R. rugosa و کمترین در R. canina یافت شد. مکان و زمان برداشت از عوامل ضروری است که می تواند محتوای ویتامین C را تعدیل کند. به عنوان مثال، مقدار AA در تفاله گل رز بیشتر از دانه بود، در مراحل ابتدایی و میانی رشد میوه افزایش یافت و پس از رسیدن میوه کاهش یافت. به طور مشابه، محتوای AA در میوه های R. rugosa در مرحله نیمه رسیده 14 درصد افزایش و در مرحله کامل رسیدن 16 درصد کاهش یافت. بنابراین، این مطالعات نشان می دهد که وقتی میوه ها زودتر برداشت شوند، می توان محتوای ویتامین C بالایی را به دست آورد. گل سرخ همچنین حاوی آنتی اکسیدان محلول در چربی توکوفرول است که عمدتاً به شکل α-توکوفرول و γ-توکوفرول است. در میان آنها، α-توکوفرول، که به عنوان ویتامین E نیز شناخته می شود، می تواند اکسیژن منفرد را خاموش کند.

لیپیدها و اسیدهای چرب

روغن دانه رز هیپ یک ماده خام با ارزش در محصولات مراقبت از پوست طبیعی، مرطوب کننده ها، عوامل ضد پیری و افزودنی های غذایی است. تجزیه و تحلیل با استفاده از یک آشکارساز یونیزاسیون شعله کروماتوگرافی گازی نشان داد که رز هیپ دارای مشخصات اسید چرب گسترده ای است که حاوی اسیدهای ایکوزادینوئیک لینولئیک، لینولنیک، پالمتیک، اولئیک و استئاریک است که ترکیب و محتوای خاص آنها به گونه ها و گونه ها بستگی دارد. لینولئیک (36-55٪) و اسید لینولنیک (17-27٪) دو اسید چرب ضروری هستند که برای سلامتی انسان مفید هستند و غالب ترین اسیدهای چرب غیراشباع هستند که تقریباً در همه رز هیپ یافت می شوند. با این حال، عوامل محیطی متعددی می‌توانند بر محتوای اسید چرب تأثیر بگذارند، مانند محل برداشت، زمان رسیدن و رقم. کیزیل و همکاران (2018) دریافتند که گوشت R. canina بالاترین محتوای لینولئیک را نشان می‌دهد، در حالی که دانه‌ها بالاترین محتوای اسید اولئیک را دارند. آنها همچنین تفاوت‌های بین گونه‌های کشت شده و وحشی را مقایسه کردند و نشان دادند که محتوای اسید چرب گونه‌های وحشی به‌طور معنی‌داری (37.1٪ لینولئیک اسید و 17.6٪ اسید اولئیک) از گونه‌های کشت شده (23.1٪ اسید لینولئیک و 10.5٪) بیشتر بود. اسید اولئیک). مطالعه دیگری نشان داد که بیشترین محتوای چربی در دانه‌های دیررس یافت شد و محتوای اسید لینولئیک در R. canina با مرحله رسیدن میوه پیشرفته (بین 50.6 تا 54.3٪) افزایش یافت در حالی که محتوای اسید لینولنیک به طور قابل توجهی با رسیدن کاهش یافت (بین 25.2). و 19.3 درصد. از آنجایی که میزان چربی خام گل محمدی حدود 10 درصد است، همیشه باید دوره برداشت و روش و کارایی استخراج روغن دانه را در نظر گرفت. یک مطالعه ابتکاری اخیر از استخراج مایع فوق بحرانی برای بازیابی روغن دانه رز هیپ استفاده کرد که قابلیت استخراج روغن را در مقایسه با روش‌های سنتی، مانند استخراج سوکسله و پرس سرد، بهبود بخشید.

مشخصات فیتوشیمیایی در رز هیپ

ترکیبات فنلی

پلی فنول ها یکی از فراوان ترین و پراکنده ترین متابولیت های ثانویه در گیاهان هستند که از آنها در برابر عوامل محیطی نامطلوب از جمله خشکی، اشعه ماوراء بنفش، عفونت و آسیب فیزیکی محافظت می کنند (Chrubasik et al., 2008). جالب توجه است، تحقیقات نشان داد که گل سرخ حاوی محتوای فنلی کل بالایی (TPC) است. به عنوان مثال، TPC R. canina در میان میوه‌ها و انواع توت‌های وحشی در قرقیزستان بالاترین میزان را دارد و سطوح آن به 907 میلی‌گرم معادل اسید گالیک (GAE) در 100 گرم می‌رسد که به‌طور قابل‌توجهی بیشتر از سایر میوه‌ها و توت‌های معمولی است. مانند توت سیاه، زغال اخته و توت فرنگی. عوامل متعددی می توانند TPC را تعدیل کنند، از جمله روش تعیین. در واقع، TPC تعیین شده با استفاده از روش Folin-Ciocalteu کمتر از مقدار بدست آمده توسط کروماتوگرافی مایع با تجزیه و تحلیل طیف سنجی جرمی پشت سر هم است. دلیل محتمل آن ناپایداری ارائه شده توسط روش Folin-Ciocalteu است زیرا می تواند با بسیاری از ترکیبات مداخله گر از جمله ویتامین C واکنش دهد. اخیراً، روش Fast Blue در اندازه گیری TPC دقیق تر است و با این روش، 1.7- میانگین غلظت فنل کل در میوه های R. canina نسبت به روش Folin-Ciocalteu برابر بیشتر بود. علاوه بر این، TPC گل سرخ می تواند تحت تأثیر ژنوتیپ گیاه، محل کشت، تکنیک استخراج و بلوغ میوه قرار گیرد.

فلاونوئیدها

فلاونوئید ها که با نام بیوفلاونوئیدها نیز شناخته می شوند، دسته ای از ترکیبات هستند که به طور گسترده در میوه ها توزیع می شوند. آنها را می توان به شش زیر کلاس تقسیم کرد: آنتوسیانین ها، فلاون ها، فلاوان-3-اول ها، ایزوفلاون ها، فلاونول ها و فلاوانون ها. رز هیپ حاوی غلظت بالایی از فلاونوئیدها (شکل 1 و جدول 2) از جمله روتین، کورستین، کاتچین و کامفرول است که با هم 42.9٪ از کل ترکیبات فنلی را تشکیل می دهند. عوامل متعددی مانند ژنوتیپ، زمان برداشت، محل و روش استخراج، می توانند محتوای کل فلاونوئید را تعدیل کنند.

در مطالعه قبلی، ترکیبات فنلی در گوشت سه نوع گل رز (R. dumalis، R. canina و R. villosa) در پنج دوره مختلف تعیین شد. نتایج نشان داد که کاتچین رایج ترین فلاونوئید در تمام دوره ها با دامنه بین 225.3 میلی گرم بر کیلوگرم (R. canina) و 472.7 میلی گرم بر کیلوگرم (R. villosa) بود. روتین با دامنه ای بین 65.3 میلی گرم بر کیلوگرم و 256.9 میلی گرم بر کیلوگرم دومین محتوای بالاتر بود. علاوه بر این، اریودکتیول (15.9-69.8 mg/kg)، کوئرستین (2.0-33.9 mg/kg)، آپیژنین (4.1-24.4 mg/kg)، کامفرول (0.8-6.8 mg/kg) و نارینژنین (0.3-1.1 میلی گرم) / کیلوگرم) شناسایی شد، و محتوای بسته به نوع میوه به طور قابل توجهی متفاوت بود (Elmastas et al., 2017). علاوه بر این، سطوح بالایی از روتین (11.6-25.5 mg/100g DW) و kaempferol-3-O-glucoside (3.8-11.6 mg/100g DW) نیز در گل رز یافت شد. Kaempferol-3-O-glucoside دارای خواص ضد حساسیت، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است و برای درمان یائسگی استفاده شده است. علاوه بر این، گل رز منبع غنی آنتوسیانین است و به عنوان رنگ طبیعی در صنایع غذایی استفاده می شود. اخیراً، پنج آنتوسیانین از میوه‌های R. pimpinellifolia با استفاده از استخراج دو فازی آبی به کمک مایکروویو استخراج و خالص‌سازی شده‌اند. در مجموع 1373.1 میلی گرم سیانیدین 3-گلوکوزید معادل بر گرم DW به دست آمد که تقریباً 94٪ آن شامل سیانیدین 3،5-دی گلوکوزید و سیانیدین 3-گلوکوزید بود. محتوای آنتوسیانین در میوه ها در ابتدای فرآیند بلوغ افزایش می یابد اما در مراحل بعدی کاهش می یابد. علاوه بر این، کاهش قابل توجهی نیز پس از آسیب انجماد رخ می دهد.

اسیدهای فنولیک

اسیدهای فنولیک، متشکل از اسیدهای هیدروکسی بنزوئیک و هیدروکسی سینامیک، به مقدار زیاد در گل رز یافت می شوند و محتوای آنها می تواند به طور قابل توجهی بین گونه ها و ارقام مختلف تغییر کند. اسیدهای فنولیک غالب در گل سرخ شامل اسیدهای هیدروکسی سینامیک مختلف مانند اسید گالیک، اسید کلروژنیک، اسید کافئیک، اسید p-کوماریک، اسید سینامیک، اسید فرولیک، اسید الاژیک و اسید پروتوکاتچوئیک است (شکل 1 و جدول 2). به عنوان مثال، اسید گالیک در غلظت های بالا وجود دارد و خواص مفیدی را برای درمان سرطان، پیری و بیماری های قلبی عروقی نشان می دهد. اسید الاژیک، با فعالیت ضد التهابی قوی، به عنوان جزء اصلی در چندین نوع گل سرخ شناخته شده است، با محتویات آن از 36.7 تا 247.7 میلی گرم بر کیلوگرم DW در گوشت. علاوه بر این، اسیدهای فنولیک، از جمله اسید 4-هیدروکسی بنزوئیک و اسید 2،5-دی هیدروکسی بنزوئیک، مشتق شده از گروه هیدروکسی بنزوئیک اسید، شناسایی شده اند. همچنین نشان داده شده است که محتوای اسید فنولیک به صورت غیر خطی تا پایان زمان رسیدن افزایش می یابد، در حالی که سنتز متابولیت های ثانویه به تدریج کاهش می یابد. با این حال، روند این محتوا به طور قابل توجهی بین گونه ها متفاوت است. بنابراین باید گونه یا رقم مناسب گل رز را با توجه به رقم و زمان برداشت انتخاب کرد تا عملکرد بالایی از ترکیبات اسید فنولیک حاصل شود.

کاروتنوئیدها

علاوه بر ترکیباتی که در بالا توضیح داده شد، گل رز سرشار از کاروتنوئیدهای طبیعی از جمله لیکوپن، بتا کاروتن، زآگزانتین، لوتئین، بنفشه، کریپتوکسانتین و رودوکسانتین است. کاروتنوئیدها آنتی اکسیدان هایی با اسکلت پلی لن متشکل از یک سیستم پیوند دوگانه طولانی مزدوج هستند که می توانند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با استرس اکسیداتیو را کاهش دهند. محتوای کاروتنوئید (TCC) در گل رز می تواند به طور قابل توجهی بین گونه ها و ارقام تغییر کند. یک مطالعه پنج گونه گل سرخ را از شمال غربی ایران ارزیابی کرد و نشان داد که محتوای TCC، لیکوپن تام و بتاکاروتن از 3.0 تا 20.2 میلی گرم بر گرم FW، 4.0-26.8 میکروگرم بر گرم FW، و 1.1-8.7 میکروگرم بر گرم FW متغیر است. به ترتیب بیشترین میزان کاروتنوئید و لیکوپن کل در R. damascena مشاهده شد. مطالعه دیگری از آشکارساز آرایه‌ای کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و طیف‌سنجی جرمی کروماتوگرافی مایع برای انجام مقایسه جامع TCC بین میوه‌های R. rugosa و R. canina استفاده کرد. هر دو گونه گل سرخ دارای بالاترین غلظت لیکوپن بودند. با این حال، R. rugosa حاوی بیشتر (all-E) -violaxanthin، (5′ Z) -rubixanthin (gazaniaxanthin) از R. canina.

تغییرات در TCC می تواند به دلیل عوامل متعددی مانند گونه، شرایط آب و هوایی، بلوغ و زمان برداشت رخ دهد. توضیح داده شده است که TCC در میوه های نابالغ کم است و محتوای بتاکاروتن و لیکوپن به طور قابل توجهی در طول رسیدن افزایش می یابد، که ممکن است مربوط به نور خورشید و فتوسنتز باشد که باعث افزایش سنتز کاروتنوئیدها می شود. بنابراین، می توان استنباط کرد که برداشت گل رز باید در زمانی که غلظت بالایی از کاروتنوئیدها مورد نیاز است به تعویق بیفتد. علاوه بر این، ارتباط مستقیمی بین آب و هوا و TCC وجود دارد زیرا برداشت گل رز پس از هوای گرم و آفتابی می‌تواند منجر به محتوای TCC بالاتر شود. علاوه بر این، زمان برداشت، عوامل محیطی و روش خشک کردن نیز تأثیر قابل توجهی دارند زیرا بالاترین محتوای لیکوپن و بتا کاروتن در گل رز پس از خشک کردن در خلاء و خشک کردن انجمادی مشاهده شد. کمترین مقدار پس از خشک کردن هوای گرم مشاهده شد، که نشان می دهد کاروتنوئیدها ممکن است مستعد تخریب اکسیداتیو حرارتی باشند و خشک کردن هوای گرم باید با روش های دیگر خشک کردن جایگزین شود.

پلی ساکاریدها

اخیراً، پلی ساکاریدها، متشکل از بسیاری از مونوساکاریدهای متصل به پیوندهای گلیکوزیدی، به دلیل خواص تعدیل کننده ایمنی و آنتی اکسیدانی خود مورد توجه قرار گرفته اند. دو گیاه دارویی سنتی، R. roxburghii و R. laevigata، به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته اند، زیرا آنها حاوی پلی ساکاریدهای زیادی در میوه های خود هستند. یک پلی ساکارید محلول در آب از میوه های R. roxburghii با استخراج با آب گرم استخراج شد و ترکیب اصلی آرابینوز (33.8٪)، گالاکتوز (37.3٪)، گلوکز (20.7٪)، مانوز (1.7٪)، زایلوز (3.4٪) بود. و فوکوز (3.0%). علاوه بر این، با استفاده از همان پروتکل استخراج، یک پلی ساکارید اسیدی به دست آمد و زنجیره ساختاری و ترکیب با آنالیز رزونانس مغناطیسی هسته‌ای ارزیابی شد. هر دو پلی ساکارید فعالیت بازدارندگی خوبی در برابر α-گلوکوزیداز نشان دادند که نشان دهنده کاربرد آنها به عنوان غذاهای کاربردی و مکمل هایی است که سطح قند خون را کاهش می دهند. علاوه بر این، پلی ساکاریدهای مشتق شده از R. laevigata به دلیل فعالیت تعدیل کننده ایمنی آنها به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته اند. در یک مطالعه اخیر، یک پلی ساکارید خنثی متشکل از گلوکز، آرابینوز و گالاکتوز استخراج و خالص شد. این ترکیب فعالیت های تعدیل کننده ایمنی و ضد توموری را در سلول ها و مدل های گورخرماهی نشان داد. پلی ساکاریدهای پکتین دوگروز نیز با اسید سیتریک 1 درصد در محلول آبی که عمدتاً از اسید گالاکترونیک (5/45 درصد)، گالاکتوز (5/5 درصد)، آرابینوز (7/4 درصد) و درجه نسبتاً بالایی از استریفیکاسیون متیل (62 درصد) تشکیل شده است، استخراج شدند. استیلاسیون (10%).

بنابراین، روش‌های استخراج و خالص‌سازی برای به دست آوردن غلظت‌های بالای پلی‌ساکارید با ویژگی‌های عملکردی، مرکزی هستند. لیو و همکاران (2018) روشی سریع و موثر برای استخراج و جداسازی پلی ساکاریدها توسعه دادند. در نتیجه، دو پلی ساکارید حاوی سلنیوم با استفاده از استخراج دو فازی آبی به کمک مایکروویو با موفقیت از R. laevigata جدا شد. مطالعه دیگری که بر روی R. roxburghii انجام شد، پلی ساکارید جدید محلول در آب را با استخراج به کمک اولتراسونیک و سپس خالص سازی کروماتوگرافی با تبادل آنیون و حذف اندازه شناسایی کرد. این روش به طور قابل توجهی کارایی استخراج پلی ساکارید را بهبود بخشید.

ترکیبات فرار

ترکیبات فرار ترکیبات آلی هستند که می توانند ویژگی های عطر میوه ها را تعیین کنند. با استفاده از میکرواستخراج فاز جامد و کروماتوگرافی گازی – طیف‌سنجی جرمی (GC-MS)، 52 ترکیب فرار در پنج گل رز (R. canina، R. dumalis، R. gallica و R. dumalis) جدا و شناسایی شدند. به عنوان مثال، R. gallica حاوی سطوح بالایی از β- عنصر (42.9 میکروگرم بر کیلوگرم) است که اثرات ضد تکثیر بر سلول های تومور دارد. مطالعه دیگری ترکیبات فرار R. roxburghii را با استفاده از کروماتوگرافی گازی- بویایی و GC-MS تجزیه و تحلیل کرد. استرها، مانند اتیل 2-متیل پروپیونات، اتیل بوتیرات و اتیل 2-متیل بوتیرات، اجزای اصلی رایحه بودند و ارزش فعالیت بو بسیار بالاتر از سایر ترکیبات بود. علاوه بر این، آنالیز حسی و اندازه‌گیری شدت بو نشان داد که نت‌های پایه رایحه میوه‌ای، ترش، سبز و چوبی هستند و اثر هم افزایی بین رایحه‌های میوه‌ای و چوبی مشاهده شد.

ویژگی های عطر میوه ها می تواند تحت تأثیر عوامل محیطی متعددی قرار گیرد. به عنوان مثال، 67 ترکیب فرار در میوه R. roxburghii از پنج مکان جغرافیایی مختلف شناسایی شد. میوه ها تنها دارای ده استر، دو آلدئید، یک الکل و یک ترکیب معطر مشترک بودند، که نشان می دهد منشاء جغرافیایی به طور قابل توجهی شدت رایحه های شیرین، میوه ای و گلی R. roxburghii را تعدیل می کند. با توجه به غنای گل محمدی از نظر ترکیبات معطر و عملکرد، این میوه ها به عنوان مواد اولیه به سرکه میوه تخمیر شده اند. میکرواستخراج فاز جامد و تجزیه و تحلیل GC-MS نشان داد که سرکه گل سرخ سرشار از ترکیبات معطر از جمله اسید استیک، اسید اکتانوئیک، استون، اسید والریک، اسید پروپیونیک و اتیل فنیل استات است که منجر به توسعه محصولات عملکردی با ارزش افزوده بالا می‌شود.

فعالیت های بیولوژیکی رز هیپ

محصولات گیاهی طبیعی اغلب به عنوان منبع غذاهای کاربردی یا داروهای جدید استفاده می شوند. علاوه بر تحقیقات فشرده در مورد ترکیبات گل سرخ، به طور گسترده ای شناخته شده است که این میوه می تواند یک مخزن طبیعی از ترکیبات فعال زیستی و آنتی اکسیدان ها باشد، بنابراین دارای پتانسیل بیولوژیکی بالایی است.

فعالیت آنتی اکسیدانی

تجمع بیش از حد گونه های فعال اکسیژن (ROS) علت زمینه ای طیفی از بیماری ها مانند سرطان، دیابت، بیماری های قلبی عروقی و بیماری های عصبی است. در سال های اخیر، مطالعات متعدد نشان داده اند که گل سرخ فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان می دهد (جدول 3). در یک مطالعه، چهار گونه گل رز (R. canina، R. corymbifera، R. micrantha و R. sempervirens) که در سیسیل رشد کرده بودند جمع‌آوری شدند و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی آن‌ها در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از TPC و 2،2-دی‌فنیل-1- ارزیابی شد. سنجش رادیکال پیکریل هیدرازیل (DPPH). نتایج نشان داد که تمام نمونه‌های میوه فعالیت آنتی‌اکسیدانی خوبی از خود نشان دادند، با R. canina دارای بالاترین TPC (6784.6 میلی‌گرم GAE/100 گرم DW) و کمترین نیمه حداکثر غلظت بازدارنده (IC50 = 80.8 میکروگرم بر میلی‌لیتر)، که مربوط به بالاترین آنتی‌اکسیدان است. فعالیت. طبق مطالعه Goztepe و همکاران. (2022)، یک همبستگی قوی بین ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد. بنابراین، روش های خشک کردن می تواند به طور قابل توجهی بر فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گل رز تأثیر بگذارد، زیرا عملیات حرارتی و واکنش های اکسیداسیون ممکن است منجر به تخریب ترکیبات فنلی در طول خشک کردن هوای گرم شود و در نتیجه فعالیت آنتی اکسیدانی کاهش یابد. در مقایسه با روش‌های خشک‌کردن با هوای گرم، خشک‌کردن با خلاء و روش‌های خشک‌کردن با خلاء به کمک اولتراسوند، گل رز خشک‌شده از طریق خشک‌کردن انجمادی دارای بالاترین توانایی مهار رادیکال DPPH و مقادیر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کاهش‌دهنده مس بود. مطالعه دیگری نتایج مشابهی را گزارش کرد، جایی که آنتوسیانین‌ها، اسیدهای فنولیک و مشتقات کاتچین در میوه‌های R. canina بیشترین همبستگی را با پتانسیل آنتی‌اکسیدانی در شرایط آزمایشگاهی آن‌ها داشتند. علاوه بر این، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره میوه (R. arvensis) تهیه شده توسط حلال های مختلف مقایسه شد. عصاره های متانولی در خنثی کردن DPPH (IC50 = 86.2 میکروگرم بر میلی لیتر) و اکسید نیتریک (IC50 = 622.0 میکروگرم بر میلی لیتر) قوی تر بودند، در حالی که عصاره آبی کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت.

در طول فرآیند بلوغ، ظرفیت آنتی اکسیدانی گل سرخ نیز می تواند دستخوش تغییرات خاصی شود. Al-Yafeai، Bellstedt و Boehm (2018) بالاترین TPC (1327 میلی گرم GAE/100 گرم) را در میوه های قرمز بالغ R. rugosa یافتند. هر دو عصاره آب دوست و لیپوفیل یک روند افزایشی در ظرفیت آنتی اکسیدانی در طول فرآیند بلوغ نشان دادند که به تجمع ترکیبات فعال زیستی مانند اسیدهای فنولیک و کاروتنوئیدها مربوط می شود. شایان ذکر است که در مقایسه با گلابی وحشی و سیب، R.canina دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری است، با TPC 907 میلی گرم GAE/100 گرم و توانایی مهار رادیکال DPPH نزدیک به 10 برابر بیشتر است. با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی برجسته گل سرخ در شرایط آزمایشگاهی، انتظار می رود عصاره آنها آسیب سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش دهد. غلظت‌های مختلف عصاره اتانولی R. canina برای کاهش تولید ROS در سلول‌های HepG2 و SH-SY5Y، همانطور که توسط ROS درون سلولی اندازه‌گیری شد، یافت شد و در نتیجه آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش داد.

به طور کلی، عصاره گل رز فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی از خود نشان می دهد و منبع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی است. آنها می توانند به عنوان جایگزینی برای آنتی اکسیدان های شیمیایی در صنایع غذایی و شیمیایی عمل کنند، و می توانند برای کاربردهای دارویی و به عنوان مکمل های غذایی که برای سلامت انسان مفید هستند توسعه یابند.

فعالیت ضد میکروبی

باکتری ها می توانند مواد غذایی را آلوده کرده و منجر به مشکلات مختلف سلامتی شوند. عصاره های گیاهی طبیعی به دلیل داشتن چند هدف، سمیت کم، پایداری بالا و مقاومت قوی به طور گسترده ای به عنوان نگهدارنده ضد باکتری شناخته شده اند. یک مطالعه اخیر نشان داد که R. rugosa طیف وسیعی از فعالیت ضد باکتریایی را از خود نشان می دهد. عصاره های آبی کارایی بهتری نسبت به عصاره های اتانولی نشان دادند و بالاترین فعالیت بازدارندگی را در برابر بیشتر 10 سویه باکتریایی آزمایش شده نشان دادند. در میان باکتری‌های گرم مثبت، باسیلوس سرئوس حساس‌ترین به عصاره‌ها بود. در بین باکتری های گرم منفی، اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه حساس ترین بودند. میزان مهار باکتری به غلظت عصاره ها بستگی دارد، اما در هیچ غلظت استفاده شده مهار کامل رشد باکتری مشاهده نشد. بر اساس تحقیقات قبلی، فعالیت ضد باکتریایی گل رز به محتوای بالای ترکیبات زیست فعال، به ویژه ترکیبات فنلی مربوط می شود که به دلیل ویژگی های آبگریز، می توانند به ماتریکس فسفولیپیدی سلول های باکتریایی نفوذ کنند. این عصاره ها با افزایش نفوذپذیری غشا و محرومیت از مواد مغذی، اثرات ضد باکتریایی دارند. با این حال، باکتری های گرم منفی دارای یک سد لیپیدی خاص در دیواره سلولی خود هستند که می تواند آنها را از ترکیبات آبگریز محافظت کند. این ممکن است باعث کاهش اثر ضد باکتریایی عصاره گل رز در برابر باکتری های گرم منفی در مقایسه با باکتری های گرم مثبت شود. یی و همکاران (2007) فعالیت ضد باکتریایی گل رز سه گونه گل رز (R. nutkana، R. pisocarpa و R. woodsii) را با استفاده از روش انتشار دیسک کاغذی که اثرات مهاری بر روی مخمر و باکتری های گرم مثبت داشت، اندازه گیری کرد. در این میان عصاره پوست به دلیل غلظت فنلی بالاتر از عصاره دانه قوی تر بود.

میلالا و همکاران علاوه بر ایفای نقش مهمی در درمان بیماری های عفونی. (2021) دریافتند که گل رز سه گونه گل رز (R. canina، R. pomifera و R. rugosa) به طور موثری رشد استافیلوکوکوس اورئوس را با غلظت 500 میلی گرم در میلی لیتر، که یکی از گونه های باکتری اصلی مسئول غذا است، مهار می کند. آلودگی. در میان این گونه ها، R. rugosa قوی ترین فعالیت ضد باکتریایی را نشان می دهد که ممکن است به محتوای بالای تانن آن مربوط باشد. نکته مهم این است که میوه های R. rugosa همچنین می توانند یک سیستم آنتاگونیستی دو جزئی با باکتری های اسید لاکتیک تشکیل دهند تا به طور قابل توجهی از رشد هفت گونه استافیلوکوکوس جلوگیری کنند.

به طور کلی، گل سرخ دارای فعالیت ضد باکتریایی قوی است و می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی و درمان کمکی برای درمان آنتی بیوتیکی، با ارزش کاربردی مهم در صنایع دارویی و غذایی استفاده شود. فعالیت ضد باکتریایی گل رز بسته به حلال و روش استخراج متفاوت است و در قسمت های مختلف میوه متفاوت است. این تفاوت ها ممکن است به دلیل تفاوت در محتوای مواد ضد باکتری مانند ترکیبات فنلی باشد.

فعالیت ضد التهابی

التهاب یک عامل بیولوژیکی رایج مربوط به بسیاری از بیماری‌های مزمن است و گزارش‌های اخیر خواص ضد التهابی گل سرخ را آشکار کرده‌اند. کو و همکاران (2020) از یک مدل بیماری التهابی ریه ناشی از PM10 برای تأیید اثر ضد التهابی R. laevigata استفاده کرد. یافته ها نشان داد که با مهار فاکتور هسته ای کاپا-زنجیره سبک-افزایش دهنده مسیر سلول B فعال (NF-κB) و سطح بیان آنزیم پیش التهابی سیکلواکسیژناز (COX) التهاب را کاهش می دهد، در حالی که سطح بیان mRNA را کاهش می دهد. سیتوکین های التهابی عصاره R. laevigata ممکن است به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری های تنفسی ناشی از قرار گرفتن در معرض PM10 ایجاد شود. به دلیل فعالیت های ضد التهابی و ضد درد عالی گل رز، مردم برای مدت طولانی از آن برای درمان التهاب مفاصل از جمله آرتریت روماتوئید و آرتروز استفاده می کنند. چندین مطالعه تصادفی دوسوکور کنترل شده با دارونما نشان داده اند که درمان گل رز می تواند به طور قابل توجهی سفتی مفاصل را بهبود بخشد و درد را کاهش دهد و اثرات درمانی قابل توجهی در مقایسه با گروه دارونما داشته باشد. یک مطالعه تصادفی دوسوکور که از فرمول ترکیبی حاوی عصاره گل رز (R. canina) استفاده کرد، پس از 12 هفته بهبود قابل توجهی در نمرات WOMAC نشان داد که منجر به بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی بیماران شد. با این حال، یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه حدود 10 گرم پودر گل رز به مدت یک ماه هیچ اثر ضد التهابی ندارد. دوز و روش تجویز ممکن است بر اثر درمانی گل سرخ تأثیر بگذارد و آزمایشات بالینی بیشتری برای آزمایش اثربخشی آن مورد نیاز است. علاوه بر این، گل رز ممکن است با تنظیم سطح چربی خون و مهار چاقی، فواید غیرمستقیم برای آرتروز داشته باشد و در نتیجه فشار روی مفاصل را کاهش دهد.

از بین تمام ترکیبات فعال زیستی شناسایی شده در عصاره گل رز، پلی ساکاریدها برای یک پاسخ ضد التهابی موثر بسیار مهم هستند. به عنوان مثال، پلی ساکاریدهای جدا شده از R. davurica به طور قابل توجهی فاصله مهاجرت in vitro و سرعت متوسط نوتروفیل ها را کاهش داد، تجمع بیش از حد این سلول های ایمنی را مهار کرد و ممکن است یک استراتژی موثر برای درمان بیماری های مرتبط با التهاب باشد. مطالعه دیگری پلی ساکاریدهای محلول و نامحلول در آب (شامل β-گلوکان ها) و کمپلکس های پروتئین-پلی ساکارید را در گلبرگ ها، برگ ها و میوه های R. rugosa شناسایی کرد. این میوه غنی ترین منبع پلی ساکارید است که با مهار COX-1، COX-2 و هیالورونیداز فعالیت ضد التهابی قابل توجهی از خود نشان می دهد. علاوه بر این، اجزای چربی دوست در میوه ها نیز به خواص ضد التهابی گل سرخ کمک می کند. به عنوان مثال، رامنولیپیدها می توانند پاسخ های التهابی را در سیستم های سلولی و غضروفی های مختلف کاهش دهند و از تولید سیتوکین های پیش التهابی و متالوپروتئینازهای ماتریکس (MMP) جلوگیری کنند.

به طور کلی، گل سرخ می تواند با مهار مسیر NF-κB، کاهش بیان سایتوکین های التهابی و تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی سلولی، التهاب را کاهش دهد. به این ترتیب، گل سرخ یک داروی جایگزین امیدوارکننده است. برای افرادی که به طور فزاینده ای نگران سلامت رژیم غذایی هستند، گل رز می تواند منبع عالی از مواد غذایی ضد التهابی باشد.

ضد پیری و اختلالات پوستی

پیری پوست یک فرآیند بیولوژیکی است که توسط عوامل محیطی مانند اشعه ماوراء بنفش کنترل و تسریع می شود. یکی دیگر از عوامل مهم استرس اکسیداتیو است که منجر به پیری سلولی و آسیب سلولی می شود. خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی گل رز که قبلا مورد بحث قرار گرفت، آن را به یک نامزد امیدوارکننده برای کاهش علائم پیری پوست تبدیل می کند. قرن هاست که روغن دانه گل رز به عنوان محافظ پوست و برای ترمیم اسکار و سوختگی بعد از عمل به ویژه در کشورهای آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار گرفته است. همانطور که در بالا ذکر شد، روغن دانه گل رز حاوی غلظت بالایی از اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه، به ویژه اسید لینولئیک و اسید α-لینولنیک است. اینها عناصر اصلی محتوای اسیدهای چرب چند غیراشباع اپیدرمی هستند و نقش مهمی در یکپارچگی ساختاری و عملکرد مانع پوست دارند. یک مطالعه بالینی تصادفی دوسوکور تفاوت معنی داری را در اثر بهبود پوست بین پودر گل رز (R. canina) و داروی معروف ضد چروک و ضد پیری آستاگزانتین نشان نداد. هر دو عمق پای کلاغی را کاهش دادند و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود بخشیدند، اگرچه آستاگزانتین در بهبود پای کلاغ موثرتر بود. این دو آنتی اکسیدان طبیعی ممکن است به محافظت از کلاژن و الاستین در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد، مانند ROS که توسط فرآیندهای متابولیسم اکسیداتیو ناشی از اشعه ماوراء بنفش که مسئول پیری پوست هستند، کمک کنند.

تحقیقات نشان داده است که اثرات ضد پیری عصاره های گیاهی ممکن است با فعال شدن گیرنده آلفا فعال شده توسط پراکسی زوم که در التهاب نقش دارد، مرتبط باشد. فعال شدن آن می تواند بیان ژن های پیش التهابی مانند MMPs را که با افزایش سنتز پس از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نقش مهمی در پیری نوری ایفا می کند، مهار کند. بنابراین، جلوگیری از بیان MMP ناشی از UV برای جلوگیری و درمان پیری پوست بسیار مهم است. نتایج جئون و همکاران. با این فرضیه سازگار هستند: آنها مشاهده کردند که عصاره های R. multiflora، به عنوان آگونیست گیرنده آلفا فعال شده توسط پراکسی زوم، باعث کاهش سطح بیان MMP، به طور قابل توجهی بازیابی ضخامت پوست موش و فیبروبلاست های پوستی، بهبود اثرات مرتبط با پیری نور بر روی پوست موش می شود. و تقریباً هیچ عارضه جانبی مانند هیپرپلازی اپیدرم یا دیسپلازی ندارند.

به طور کلی، اثرات ضد پیری گل سرخ به خواص آنتی اکسیدانی آن، مانند سطوح اسیدهای چرب غیراشباع و کاروتنوئیدها مربوط می شود. اینها می توانند ROS تولید شده توسط اشعه ماوراء بنفش را از بین ببرند، التهاب را مهار کنند و آسیب پوست را کاهش دهند. در واقع، متخصصان پوست روغن گل رز را به عنوان یک محصول سفید کننده طبیعی، ملایم و بدون عوارض برای درمان هایپرپیگمانتاسیون، رسوب رنگدانه ها و پیری نوری توصیه می کنند. با این حال، مطالعات in vitro و in vivo بیشتری برای افشای و تایید این اثرات بیولوژیکی مورد نیاز است.

نتیجه گیری و چشم انداز آینده

همه گیری COVID-19 به طور قابل توجهی بر چشم انداز سیاسی و اقتصادی جهانی تأثیر گذاشته است و منجر به افزایش تأکید بر سلامت شده است. در نتیجه، جستجو و استفاده از غذاهای کاربردی با ترکیبات زیست فعال حیاتی شده است. به عنوان یک محصول میوه بسیار مغذی با توزیع گسترده جهانی، گل رز سرشار از ترکیبات عملکردی مختلف است که برای سلامتی انسان مفید است، از جمله اسید اسکوربیک، اسید چرب غیراشباع، پلی فنول ها، کاروتنوئیدها و پلی ساکاریدها. گل رز به طور گسترده هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در داخل بدن برای فعالیت های آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد پیری آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. گل محمدی با ارزش های زینتی، غذایی و دارویی خود به عنوان منبع آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می رود و در زمینه های مختلف از جمله مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، پزشکی و شیمی مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، هنوز بسیاری از منابع دست‌نخورده گل رز وحشی وجود دارد، و تلاش‌های آینده باید بر اکتشاف و استفاده از این منابع و همچنین غربالگری و ترویج کشت آن‌ها متمرکز شود.

در حال حاضر، مطالعات روی ترکیبات عملکردی گل رز عمدتاً بر روی عصاره های مخلوط متمرکز است، در حالی که خواص فیزیکوشیمیایی، فعالیت بیولوژیکی و مکانیسم های عمل ترکیبات فردی نیاز به کاوش بیشتری دارد. علاوه بر این، تحقیقات کمی در مورد میزان جذب و ایمنی عصاره ها در بدن انسان انجام شده است. ترکیب شیمیایی گل رز می تواند در مطالعات مختلف، حتی برای یک گونه، به طور قابل توجهی متفاوت باشد. در حالی که تفاوت در مکان‌های نمونه‌برداری می‌تواند به این تنوع کمک کند، عواملی مانند تکنیک‌های استخراج، روش‌های اندازه‌گیری و زمان‌های نمونه‌برداری نیز می‌توانند تاثیر قابل‌توجهی داشته باشند. بررسی روش‌های استخراج و زمان‌های نمونه‌برداری بهینه برای مواد موثره به افزایش استفاده تجاری از گل رز کمک می‌کند. به طور کلی، استفاده از روش‌ها و فن‌آوری‌های نوظهور اضافی برای بررسی ترکیبات زیست فعال و مزایای سلامتی گل سرخ، ارائه یک مبنای نظری علمی برای توسعه و استفاده بیشتر از آن، و باز کردن فرصت‌های بیشتری برای استفاده ارزشمند از گل سرخ و محصولات جانبی آن ضروری است.

نسترن کوهی

پودر بذر نسترن کوهی (Rosa canina seed powder)آسیاب می شود تا یک پودر خیلی ریز که به طور ملایم سلول های مرده پوست را می زداید تولید کند. این پودر به اندازه کافی ملایم است تا به تنهایی یا در انواع پاک کننده های صورت و ماسک ها با هدف ایجاد یک لایه سطحی روی پوست استفاده شود.

عصاره برگ نسترن کوهی

عصاره برگ نسترن کوهی شامل انواع آلکانوییدها و انواع ساپونین است. این عصاره برگ به طور کلی در انواع پاک کننده ها و انواع تونرها با هدف رفع اثرات پیری استفاده می شود.

روغن برگ نسترن کوهی

روغن برگ نسترن کوهی (sa canina leaf oil) بوسیله ی یک فرایند تقطیر آب ساخته می شود که به جای شباهت به هیدروسل محصولی شبیه تر به اسانس روغنی را تولید می کند. این روغن خصوصیاتی مشابه به عصاره برگ نسترن دارد.

عصاره برگ نسترن کوهی

این عصاره عموما در الکل استخراج می شود و حاوی انواع فلاونوئیدها ، تانن ها، انواع اسیدهای چرب، کاروتنوئیدها، ویتامین C، انواع آمینو اسیدها، کلسیم و آلفا هیدروکسی اسیدها است. این عصاره در مراقبت پوست ضد پیری به منظور کمک به محافظت پوست در مقابل تخریب UV و به منظور دوباره پر کردن کلاژن و سلول های پوست استفاده می شود.

هیدروسل نسترن کوهی

هیدروسل نسترن کوهی محصولی صد در صد گیاهی خالص است که بخاطر توانایی اش به منظور کاهش علایم پیری و بهبود قوام و سفتی استفاده می شود.

مراجع:

Meichun Zhou, Road to a bite of rosehip: A comprehensive review of bioactive compounds, biological activities, and industrial applications of fruits, Trends in Food Science & Technology 136 (2023) 76–91

دیدگاهتان را بنویسید