جعبه مخصوص پرورش میلورم

جعبه میل ورم مناسب جهت راه اندازی فارم میلورم

جعبه میل ورم یکی از مهمترین ملزومات جهت راه اندازی فارم پرورش میلورم است.

اگه نمیدونی میلورم چیه و اطلاعاتی در این رابطه نداری حتما به آدرس زیر سری بزن و پست های قبلی مرتبط با پرورش میلورم را مطالعه کن:

بایگانی مقالات میلورم در آکادمی کسب و کار تک ایده!

حدود سه سال قبل زمانی که کتاب آموزش جامع پرورش میلورم را نگارش می کردم در مورد جعبه مناسب پرورش میل ورم پیشنهاداتی را در کتاب عنوان کردم.

کتاب آموزش جامع پرورش و تکثیر میلورم
کتاب آموزش جامع پرورش و تکثیر میلورم

 

دلیل این پیشنهادات نیز نبود جعبه مخصوص پرورش میل ورم در ایران بود. یکی از پیشنهادت بنده در کتاب استفاده از سبدهای 60 در 40 حمل لبنیات بود!

جعبه پرورش میل ورم
پیشنهاد استفاده از جعبه های 60 در 40 در کتاب آموزش جامع پرورش میل ورم

 

با توجه به استقبال خوب هموطنان از چاپ اول کتاب آموزش جامع پرورش میلورم و همه گیر شدن این نوع سبدهای جهت پرورش میلورم لازم دانستم مزایا و معایب این نوع سبدها را در این پست توضیح دهیم:

مزایای سبد 60 در 40 پرورش میلورم

  • جنس پلاستیک: یکی از مواردی که هنگام انتخاب جعبه مخصوص پرورش میل ورم باید مد نظر قرار دهید جنس ظرف می باشد. ظرف میلورم می تواند از جنش مقوا، چوب، شیشه، فلز یا پلاستیک باشد و در این رابطه محدودیتی وجود ندارد اما اولویت انتخاب با ظروف پلاستیکی است! جنس پلاستیک علاوه بر استحکام لازم، سطح صیقلی مناسب جهت بالا نیامدن لاروها و مولدها از ظرف را تامین می کنند.
  • امکان روی هم قرار دادن جعبه ها و عدم نیاز به قفسه بندی: یکی از مزایای جعبه های 60 در 40 که در کتاب آموزش جامع پرورش میلورم تک ایده معرفی شده بود این است که با استفاده از این جعبه ها هزینه های مربوط به قفسه بندی کاهش می یابد!
  • مساحت سطح مناسب: یکی از ویژگی های مهم جعبه مخصوص پرورش میلورم مساحت سطح کافی ظرف مورد نظر است. جعبه 60 در 40 مساحت سطحی برابر با 2400 سانتی متر مربع را فراهم می آورد که بسیار نزدیک به ابعاد استاندارد ظرف پرورش میلورم است!
  • امکان شستشو و ضد عفونی ظروف: ظرف پرورش میل ورم باید قابلیت شستشو و ضد عفونی داشته باشد و ظروف پلاستیکی از این لحاظ بسیار مناسب هستند.

معایب جعبه های 60 در 40 پرورش میل ورم

  • ارتفاع زیاد: جعبه یا سبد مخصوص پرورش میلورم باید حداقل 7 سانتی متر ارتفاع داشته باشد. ارتفاع بیش از حد سبب عدم تهویه مناسب در داخل ظرف و تلفات لاروها و مولد ها می شود. هر چقدر مساحت سطح ظرف پرورش میل ورم بیشتر و ارتفاع آن کمتر باشد گردش هوا و تهویه مناسب تری برای میل ورم ها فراهم می شود و در نتیجه بازده تولید افزایش می یابد.
  • وزن زیاد نسبت به مساحت سطح: چون ارتفاع جعبه های 60 در 40 برای پرورش میل ورم زیاد است و در عمل ارتفاع مازاد بلا استفاده و سبب ایجاد پاره ای از مشکلات از جمله افزایش بی دلیل وزن جعبه مخصوص پرورش میل ورم می شود.
  • عدم مسطح بودن کف ظرف: جعبه های 60 در 40 در ایران معمولا برای حمل لبنیات طراحی شده اند و استفاده از آن ها برای پرورش میلورم تنها یک توصیه از طرف ما بوده است. کف جعبه های 60 در 40 دارای گودی هایی است که سبب می شود بستر داخل ظرف به دارای ارتفاع یکسان نباشند و لاروهای تازه متولد شده در این گودی ها به مشکل تغذیه ای بر می خورند و رشد لاروها به علت عدم دسترسی به منابع تر (رطوبتی ها) یکنواخت نخواهد بود و مشکلاتی در این زمینه ایجاد می شود. توجه داشته باشید ظرف مخصوص پرورش میلورم الزاما باید دارای کف کاملا مسطح باشد!
  • عدم فاصله عمودی بین جعبه ها: زمانی که جعبه ها روی هم فیت شود هیچگونه فاصله ای جهت دادن منابع تر و رطوبتی ها به لاروها و مولد ها وجود ندارد. برای حل این مشکل معمولا جعبه ها را به صورت بعلاوه ای روی هم قرار می دهند این کار سبب می شود امکان حمل و نقل جعبه ها به محل الک برقی جهت الک کردن و … به آسانی وجود نداشته باشد! این امر سبب افزایش هزینه های نیروی انسانی در فارم های صنعتی پرورش میل ورم می شود.
جعبه مخصوص پرورش میل ورم
چینش درست جعبه های پرورش میلورم

 

توجه داشته باشید فاصله عمودی بین ظروف مخصوص پرورش میلورم باید حداقل 5 سانتی متر باشد و این فاصله در چهار طرف ظرف وجود داشته باشد تا در دادن منابع تر (رطوبتی ها) هیچگونه مشکلی وجود نداشته باشد و نیازی به بلند کردن ظرف نباشد!

همانطور که پیش تر نیز توضیح داده شد دلیل استفاده از جعبه های 60 در 40 عدم نیاز به قفسه بندی است اما متاسفانه در ایران افراد سودجو اقدام به تولید جعبه های بسیار بی کیفیت می کنند که به علت وجود لبه در بخش فوقانی ظرف امکان روی هم قرار دادن جعبه های وجود ندارد و هزینه قفسه بندی را نیز به مجری طرح تحمیل می کنند. نمونه ای از راه اندازی فارم غیر استاندارد پرورش میلورم را در فیلم زیر که از طرف یکی از مددجویان کمیته امداد برای ما ارسال شده است را ملاحظه بفرمایید:

استفاده از دبه های 20 لیتری ذخیره آب جهت پرورش میل ورم

یکی دیگر از پیشنهادات ما استفاده از دبه های 20 لیتری ذخیره آب جهت پرورش میلورم بود. حدود 3 سال قبل که کتاب آموزش جامع پرورش میلورم را تالیف می کردن دبه های 20 لیتری دست دوم دانه ای 2 هزار تومان فروخته می شد. با برش عرضی این دبه ها دو عدد ظرف جهت نگهداری لاروها بدست می آمد.

ظرف پرورش میلورم
پیشنهاد ظرف مناسب برای پرورش کرم میل ورم

 

این ایده در زمان خود بسیار جالب بود اما با افزایش قیمت ظروف پلاستیکی و دبه های 20 لیتری آب در حال حاضر استفاده از این نوع ظروف نیز برای پرورش میل ورم مقرون به صرفه نیست و نسبت به مشکلاتی که دارد بهتر است از این ظروف استفاده نکنید!

مزایای استفاده از دبه های 20 لیتری برای پرورش میل ورم

  • قیمت: در سال های قبل دبه های دست دوم با قیمت ناچیز در دسترس بود و جزء مزایای این ظروف محسوب می شد اما در حال حاضر با توجه به افزایش قیمت این دبه ها برای پرورش میلورم مقرون به صرفه نیستند.

معایب استفاده از دبه های 20 لیتری برای پرورش میلورم

  • سطح زبر: زمانی که این دبه ها برش عرضی زده می شوند در بیشتر مواقع سطح این ظروف دارای زبری هایی هستند که لاروها و مولد ها می توانند از این ظروف خارج شوند.
  • مساحت سطح: مساحت سطح این ظروف زیاد نیست و در نتیجه بدون دلیل فضا مصرف می شود و راندمان کار ماهش می یابد.
  • قفسه بندی: به دلیل عدم امکان روی هم قرار دادن این ظروف نیاز به قفسه بندی وجود دارد که هزینه های بیشتری را به فارمر تحمیل می کند
  • مسطح بودن کف ظرف: کف این ظروف کاملا مسطح نیست و با توجه به توضیحاتی که در بخش جعبه های 60 در 40 ارایه شد مشکلاتی را برای لاروها ایجاد می کند.
  • عدم جای دست: این ظروف جای دست برای بلند کردن و نگه داشتن ظرف را ندارند که خود یک نقص محسوب می شود.

در کنار معرفی دبه های پلاستیکی برای استفاده در پرورش میلورم پیشنهاد استفاده از جعبه های میوه ها و استفاده از فوبل آلومینیومی را داده بودیم. این ظروف نیز با توجه به افزایش قیمت فویل آلومینیومی و همچنین امکان خورده شدن فویل توسط لاروها و مولدها و خروج آن ها از ظرف این ظروف نیز مناسب فارم های پرورش میلورم نیستند و اگر چه ممکن است جهت پرورش خانگی میلورم بتوان از آن استفاده کرد اما برای پرورش صنعتی میلورم به هیچ عنوان این ظروف پیشنهاد نمی شود

استفاده از جعبه های شیرینی برای پرورش میل ورم

ایده استفاده از جعبه شیرینی برای پرورش میلورم توسط یکی از همکاران پیشنهاد شده است. این جعبه ها نیز مزایا و معایبی دارند که در زیر به آن ها می پردازیم:

مزایای استفاده از جعبه شیرینی برای پرورش میلورم

  • قیمت: قیمت جعبه شیرینی برای پرورش میلورم نسبت به دیگر ظروف پایین تر است و این جزو مزیت های این ظروف محسوب می شود.
  • ارتفاع: ارتفاع این جعبه ها مناسب است و تهویه هوا به خوبی انجام می شود.
  • مساحت سطح: مساحت سطح جعبه های شیرینی در حد متوسط است و از این بابت مشکلی ندارند

معایب استفاده از جعبه شیرینی برای پرورش میل ورم

  • امکان خروج لاروها و مولدها: این جعبه ها نیاز دارد با چسب 5 سانتی چسب کاری شوند تا جلوی بالا آمدن لاروها و مولدها گرفته شود. با توجه به افزایش قیمت چسب های 5 سانتی هزینه استفاده از این ظرف ها افزایش یافته است. همچنین با توجه به افزایش هزینه مقوا خود جعبه های شیرینی نیز افزایش قیمت داشته اند و مزیت قیمت که در بالا اشاره شد در این ظروف رو به افول است.
  • عدم استحکام کافی: این ظروف از استحکام کافی برخوردا نیستند و با توجه به رطوبت بالای داخل فارم های پرورش میلورم به مرور استحکام آن ها بسیار کم می شود و کارایی خود را از دست می دهند.
  • نیاز به قفسه بندی: جعبه های شیرینی اگر به عنوان ظروف پرورش میلورم استفاده شوند نیاز به قفسه بندی دارند که این مورد هزینه های زیادی بر روی دست فارمر می گذارد و مزیت قیمتی که در بالا اشاره شد عملا هنگام نیاز به قفسه بندی از بین می رود!
  • عدم قابلیت شستشو: یکی از مهمترین مواردی که در فارم پرروش میلورم باید رعایت شود بحث بهداشت می باشد. تمامی ظرف های نگهداری میلورم و مولد ها و دیگر تجهیرات در پایان هر دوره باید به خوبی ضدعفونی و تمیز شوند. این امر در صورتی امکان پذیر است که ظرف نگهدری میلورم قابلیت شستشو با شوینده های معمولی را داشته باشد. جعبه شیرینی با توجه به جنسی که دارد چنین قابلیتی ندارد!

استفاده از جعبه های مدرن پرورش میل ورم

جعبه های مدرن پرورش میلورم معایب ظروف قبلی را برطرف کرده و با توجه که به طور اختصاصی برای پرورش کرم میلورم طراحی شده اند نیاز فارمر ها را از این بابت به خوبی پاسخگو هستند. از جمله مزایای این جعبه ها عبارتند از:

  • عدم نیاز به قفسه بندی: طراحی این جعبه ها به گونه ای صورت گرفته که هزینه مربوط به قفسه بندی را حذف کرده است! این جعبه ها به راحتی بر روی هم دیگر فیت می شوند و با توجه به فاصله عمودی که بین آن ها وجود دارد امکان دادن منابع تر(رطوبتی ها) به لاروها و مولد ها وجود دارد.
  • ارتفاع مناسب: ارتفاع این جعبه ها 7 سانتی متر است و سبب می شود تعداد جعبه های بیشتری را در واحد سطح روی هم قرار داد و بازده تولید را عملا به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می دهد.
  • مساحت سطح: ابعاد این جعبه ها به گونه ای طراحی شده است تا نسبت به دیگر ظروف موجود در بازار بالاترین مساحت سطح را داشته باشد. در حال حاضر در ایران از جعبه های 60 در 40 استفاده می شوند که در مجموع 2400 سانتی متر مربع مساحت سطح را در اختیار می گذارد اما جعبه های طراحی شده توسط آکادمی کسب و کار تک ایده حدود 3200 سانتی متر مربع مساحت سطح دارد و از این لحاظ در ایران نسبت به دیگر ظروفی که در پرورش میلورم استفاده می شود رکورد دار است!
  • وزن مناسب: با توجه به مساحت سطح بالا این ظروف با دارا بودن حدود یک و نیم کیلو گرم وزن، وزن مناسبی دارند.
  • قابلیت شستشو: با توجه به جنس پلاستیکی این جعبه ها امکان شستشو و ضدعفونی با شوینده ها و دیگر مواد رایج را دارد!
  • استحکام: جعبه مخصوص پرورش میلورم به گونه ای طراحی شده است که استحکام زیادی داشته باشد. در لبه ی بالایی جعبه و در نواحی پایه ها قطر دیواره بیشتر در نظر گرفته شده تا استحکام ظرف بالا رود.
جعبه مخصوص پرورش میلورم
جعبه پیشرفته مخصوص پرورش میل ورم

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد جعبه مخصوص پرورش میل ورم بر روی لینک زیر کلیک فرمایید:

 سبد مخصوص پرورش میل ورم

4 دیدگاه دربارهٔ «جعبه میل ورم مناسب جهت راه اندازی فارم میلورم»

  1. باسلام. آیا این جعبه ها حالت کشویی ندارند مثلا اگر بخواهیم یک سبد از پایین برداریم باید سبدهای بالایی را برداریم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − شش =