روغن جوانه گندم ، روغن جوانه گندم چیست؟ ، تاثیر شگفت انگیز خواص روغن جوانه گندم برای پوست و مو،از فواید روغن جوانه گندم برای پوست چه می دانید؟، خواص روغن جوانه گندم برای صورت
خاستگاه گندم
گندم (Wheat) یکی از قدیمی ترین گیاهان اهلی شده توسط بشر است. این گیاه تنها به صورت اهلی شناخته می شود و احتمالا خاستگاه آن شمال ایران بوده است. گونه های مختلف گندم دومین محصول پرمصرف جهان بعد از ذرت (Maize) و قبل از برنج (Rice) هستند. گندم در تمام قاره ها کشت می شود. این گیاه آب و هوای معتدل را ترجیح می دهد و در مناطق نیمه گرمسیری نیز به میزان کمتری کشت می شود، اما در مناطق گرمسیری کشت نمی شود. دو نوع گندم وجود دارد: گندم بهاره و گندم زمستانه. نوع دوم تحمل دمای پایین تا 22- درجه سانتیگراد را دارد. در اروپای مرکزی، معمولا گندم زمستانه کشت می شود.
گندم (Wheat) گیاهی علفی است که ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی متر (۲۴ تا ۴۷ اینچ) ارتفاع دارد و برگ های آن رگهدار و موازی، به طول تقریبی ۳۰ سانتی متر (۱۲ اینچ) و نوک تیز هستند. جنین گندم حاوی ۷ تا ۱۲ درصد روغن چرب است. گندم مرغوب از دانه های کاملا رسیده، خشک، روشن و هم اندازه تشکیل شده است. علاوه بر ۲ درصد چربی، دانه های گندم حاوی حدود ۷۰ درصد کربوهیدرات (نشاسته، قند) و حدود ۱۲ درصد پروتئین هستند.
گندم در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی، نیازهای بیشتری به آب و هوا، خاک و آب دارد. این گیاه به خاک سنگین و غنی (لوم یا خاک سیاه) با ظرفیت زراعی بالا نیاز دارد. گندم زمستانه در اواخر پاییز کاشته و در ماه جولای برداشت میشود. از طرف دیگر، گندم بهاره در اوایل بهار کاشته میشود و برداشت آن در ماه آگوست انجام میشود. اصلاح نژاد، ارقام پربار و با کیفیتی را به وجود آورده است، به طوری که امروزه میتوان گندم را در تقریباً تمام آب و هواها کشت کرد.
استخراج روغن جوانه گندم
روغن جوانه گندم محصول جانبی تولید آرد گندم است. استخراج روغن زمانی سودآور شد که روش هایی برای جدا کردن جنین گندم (embryo)، که سرشار از چربی است، با استفاده از وسایل مکانیکی ابداع شد. روش های آسیابانی مدرن به گونه ای طراحی شده اند که نه تنها آرد و سبوس، بلکه جنین گندم نیز به عنوان یک بخش جداگانه جمع آوری می شوند. جنین گندم تحت فشار پرس های هیدرولیک قرار می گیرد تا روغن آن استخراج شود، یا اینکه با استفاده از حلال ها روغن گیری انجام می پذیرد. روغن ممکن است بعداً تصفیه شود. روش دیگر استخراج بدون حلال با استفاده از دی اکسید کربن فوق بحرانی است که در این صورت نیازی به تصفیه بعدی روغن نیست.
ویژگی های روغن جوانه گندم
رنگروغن جوانه گندم:
- روغن جوانه گندم خام به رنگ زرد طلایی تا قهوه ای است.
- روغن تصفیه شده به رنگ زرد است.
بو روغن جوانه گندم:
- شبیه غلات، گیاهان خشک، کمی فلفلی.
طعم روغن جوانه گندم:
- طعم مشخص گندم.
ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن جوانه گندم
اسید چرب | محتوی (گرم) |
---|---|
میریستیک اسید (Myristic acid) | 18.0 |
پالمیتیک اسید (Palmitic acid) | – |
پالمیتولئیک اسید (Palmitoleic acid) | 1.3 |
استئاریک اسید (Stearic acid) | 1.3 |
اولئیک اسید (Oleic acid) | 21.6 |
اسید لینولئیک اسید (Linoleic acid) | 51.3 |
آلفا-لینولنیک اسید (α-Linolenic acid) | 6.4 |
آراشیدیک اسید (Arachidic acid) | – |
ایکوزانوئیک اسید (Eicosanoic acid) | – |
بهنیک اسید (Behenic acid) | – |
سیتولئیک اسید (Cetoleic acid) | – |
لیگنینوسریک اسید (Lignoceric acid) | – |
ترکیب شیمیایی استرول ها (Composition of Sterols)
(غلظت بر حسب mg/100 گرم و محتوا بر حسب درصد)
ترکیب | محتوا |
---|---|
استرول ها | |
محتوای کل | 97.8 |
کلسترول | – |
براسیکاسترول (Brassicasterol) | 22.2 |
کامپسترول (Campesterol) | 2.0 |
استیگماسترول (Stigmasterol) | 2.0 |
بتا-سیتوسترول (β-Sitosterol) | 67.1 |
آ5-آوناسترول (A5-Avenasterol) | 6.2 |
آ7-استیگماسترول (A7-Stigmasterol) | – |
آ7-آوناسترول (A7-Avenasterol) | – |
کلستانول (Cholestanol) | – |
کامپستانول (Campestanol) | – |
مقایسه ترکیب استرول ها در روغن های حاصل از گندم بهاره و زمستانه
ترکیب (نام انگلیسی) | گندم بهاره – جوانه | گندم زمستانه – جوانه |
---|---|---|
استرول (Sterols) | روغن | روغن |
کلسترول (Cholesterol) | 0.3 | 0.3 |
کمپسترول (Campesterol) | 30.1 | 27.2 |
استیگماسترول (Stigmasterol) | 0.7 | 0.7 |
بتا-سیتوسترول (B-Sitosterol) | 58.8 | 63.5 |
Δ5-آوناسترول (A5-Avenasterol) | 7.0 | 4.6 |
Δ7-استیگماسترول (A7-Stigmasterol) | 0.9 | 1.1 |
Δ7-آوناسترول (A7-Avenasterol) | 1.8 | 2.0 |
ترکیب توکوفرول ها و توکوتری انول ها روغن جوانه گندم
(غلظت در میلی گرم بر 100 گرم و درصد محتوا)
ترکیب (نام انگلیسی) | مقدار |
---|---|
توکوفرولها (Tocopherols) | 217.3 |
آلفا-توکوفرول (α-Tocopherol) | 163.0 |
بتا-توکوفرول (β-Tocopherol) | 54.3 |
گاما-توکوفرول (γ-Tocopherol) | – |
دلتا-توکوفرول (δ-Tocopherol) | – |
توکوتریانولها (Tocotrienols) | 11.4 |
آلفا-توکوتریانول (α-Tocotrienol) | 2.9 |
بتا-توکوتریانول (β-Tocotrienol) | 8.5 |
سایر مواد تشکیل دهنده روغن جوانه گندم
فارسی | انگلیسی |
---|---|
اسکوالن | Squalene (اسکوالن) |
استرول ها | Sterols (استرول ها) |
هورمون های گیاهی | Plant hormones (هورمون های گیاهی) |
لسیتین | Lecithin (لسیتین) |
اسیدهای آمینه | Amino acids (اسیدهای آمینه) |
پروویتامین A | Provitamin A (پروویتامین A) |
مشخصات فیزیکی روغن جوانه گندم
- شاخص انکسار:
- در دمای 25 درجه سانتیگراد: 1474 تا 1483
- در دمای 40 درجه سانتیگراد: 1469 تا 1478
- چگالی:
- در دمای 15.5 درجه سانتیگراد: 0.928 تا 0.938
- در دمای 25 درجه سانتیگراد: 0.925 تا 0.933
- عدد ید: 115 تا 128
- عدد صابونی شدن: 179 تا 190 (یا 190 تا 196)
- غیرقابل صابونی شدن: 2 تا 5 درصد (unsaponifiable)
- عدد پراکسید: 7.0 (peroxide number)
ماندگاری روغن جوانه گندم
روغن جوانه گندم در صورت نگهداری در مکان خنک و تاریک، حدود شش ماه (half a year) ماندگاری دارد.
اگر روغن با گاز فوق بحرانی (supercritical gas) استخراج شود، ماندگاری آن افزایش مییابد. دیاکسید کربن (CO2) و فشار بالا (high pressure) باعث کاهش فعالیت آنزیمهای پراکسیداز (peroxidase) و لیپوکسیژناز (lipoxygenase) میشود، و همچنین با کاهش تماس روغن با اکسیژن (oxygen)، از رشد میکروارگانیسمها (microorganisms) و تند شدن روغن (rancidity) جلوگیری میکند.
کاربردهای روغن جوانه گندم
- در داروسازی و پزشکی: روغن جوانه گندم به دلیل داشتن مواد فعال طبیعی، برای پر کردن کپسولهای نرم ژلاتینی و تولید پماد و پودر استفاده میشود (Carstensen 2001، ص 3).
- همچنین، تغذیه حیوانات با روغن جوانه گندم منجر به کاهش سطح کلسترول پلاسما و کبد میشود (Panfili et al. 2003).
روغن جوانه گندم در لوازم آرایشی:
- در دوران بارداری: استفاده موضعی از فرآوردههای حاوی ویتامین E باعث بهبود گردش خون در عروق محیطی میشود و در مواردی که پوست خونرسانی ضعیفی دارد توصیه میشود. روغن جوانه گندم به عنوان یک جزء از روغن مورد استفاده برای ماساژ پرینه زنان باردار مناسب است که به منظور بهبود گردش خون و خاصیت ارتجاعی بافت طراحی شده است. همچنین می توان از آن برای مراقبت از شکم و جلوگیری از ترک های پوستی که ممکن است به دلیل کشیدگی شدید بافت همبند در دوران بارداری ایجاد شود استفاده کرد. این روغن به تقویت و تثبیت بافت همبند کمک می کند.
- مراقبت از پوست و مو: روغن جوانه گندم یک روغن عالی برای مراقبت از پوست است که به درمان علائم پیری پوست کمک می کند، زیرا پوست را مرطوب کرده و متابولیسم آن را تنظیم می کند. این روغن تاثیر مثبتی بر تولید سلول های جدید برای پوست خشک و پیر که مستعد چین و چروک است دارد. محصولاتی که حاوی روغن جوانه گندم هستند همچنین برای حفظ سلامت مو مناسب بوده و برای پوست سرهایی که خونرسانی ضعیفی دارند ایده آل هستند.
روغن جوانه گندم در صنعت لوازم آرایشی
روغن جوانه گندم (Wheat germ oil) در صنعت لوازم آرایشی برای تولید روغنهای پوست (Skin oils)، پودر (Powder)، صابون (Soap)، ماسک صورت (Face packs) و سایر محصولات مراقبتی (Care cosmetics) مفید است. علاوه بر این، یک پایه خوب برای اسانسها (Essential oils) میباشد.
روغن جوانه گندم به عنوان یک غذای سالم
روغن جوانه گندم (Wheat-germ oil) به دلیل اثرات مفیدش، به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم توصیه میشود. این روغن را میتوان به عنوان روغن سالاد و برای سایر غذاهای سرد استفاده کرد. به دلیل محتوای بالای توکوفرول (Tocopherol) ، یک روغن خوراکی محبوب است. همچنین منبعی از ویتامین E طبیعی و اسیدهای چرب غیر اشباع (Unsaturated fatty acids) میباشد.
این روغن از جوانه مغز گندم (Wheat germ oil) استخراج می شود و محتوی خیلی بالای ویتامین E، ویتامین A و D، انواع آمینو اسیدها، لسیتین (Lecithin) و انواع مواد معدنی را داراست. این روغن ناپایدار است و ماندگاری کوتاهی دارد. این روغن بسیار سبک است و هنگامی که در محصولات آرایشی بهداشتی استفاده شود کمک می کند تمامی دیگر اجزای سازنده آن محصول بهتر در پوست نفوذ کنند. در درجه نخست این روغن در مراقبت پوست به منظور پیشگیری، بتعویق انداختن و معکوس کردن خطوط ظریف، چین و چروک ها و دیگر علایم پیری استفاده می شود.