روغن پالم و روغن هسته پالم

خاستگاه روغن پالم

پالم روغنی ( oil palm) و میوه آن منبع دو روغن مختلف است:

1) روغن پالم که از مزوکارپ (mesocarp) میوه به دست می آید.

2) روغن هسته پالم (palm kernel oil) که از هسته ها استخراج می شود.

پالم روغنی آفریقایی ریشه در مناطق گرمسیری آفریقا (tropical Africa) و آنگولا (Angola) دارد. افزایش استفاده از چربی های گیاهی و افزایش تقاضا باعث افزایش کشت شد به طوری که امروزه این گیاه در مناطق گرمسیری در سراسر جهان کشت می شود. مناطق اصلی رشد در آسیای جنوب شرقی، آفریقا و آمریکای جنوبی است. مهمترین تولیدکنندگان مالزی (Malaysia) و اندونزی (Indonesia) با سهمی حدود 50 درصد و 30 درصد از تولید جهانی هستند. پالم روغنی آفریقایی می تواند تا ارتفاع 30 متر رشد کند.

هسته پالم روغنی آفریقایی مغزی است که از پوسته (shell) یا اندوکارپ (endocarp) و یک یا چند هسته (kernels) تشکیل شده است. هسته ها حاوی لایه هایی از آندوسپرم سخت و روغنی (hard, oily endosperm) و یک جنین (embryo) هستند.

مزوکارپ میوه (fruit’s mesocarp) حاوی 45 تا 60 درصد روغن (روغن پالم) و دانه ها 43 تا 52 درصد روغن (روغن هسته پالم) است.

مناطق ایده آل برای رشد نخل پالم بین 10 درجه عرض شمالی و جنوبی در ارتفاعات تا 700 متر قرار دارند. میانگین دمای سالانه باید بین 24 تا 27 درجه سانتیگراد باشد و میزان بارندگی سالانه (annual precipitation) باید بین 2000 تا 3000 میلی متر باشد.

تغییرات مداوم بین هوای آفتابی و بارانی برای رشد گل و میوه مهم است. خاک عمیق، کمی اسیدی و شکننده غنی از هوموس (humus) برای رشد ریشه ایده آل است. برای تکثیر، پالپ را از بذر جدا می کنند که در جعبه هایی با دمای بین 37 تا 40 درجه سانتی گراد نگهداری می شود. به محض اینکه شاخه ها 2 تا 3 برگ سبز ایجاد کردند، در مکان های آفتابی (sunny locations) در بستر کاشته می شوند. گیاهان پس از 10-14 ماه بستر می شوند و پس از حدود 4 سال، نخل رشد عمودی خود را آغاز می کند و برای اولین بار میوه می دهد.

بسته به موقعیت جغرافیایی، میوه در عرض 5 تا 8 ماه رشد می کند. بیشترین بازده بین سال 12 و 20 رخ می دهد. متوسط عملکرد سالانه حدود 120 کیلوگرم در هر بوته است.

شرکت های بزرگ تولید کننده روغن پالم از روش های مضر برای محیط زیست استفاده می کنند که بارها توسط سازمان های زیست محیطی مورد انتقاد قرار گرفته است. در همین حال، تبدیل نسبی به تولید روغن پالم سازگارتر با محیط زیست و پایدار صورت گرفته است، به عنوان مثال در جنوب تایلند.

استخراج روغن پالم

میوه پالم

روغن هسته پالم محصول جانبی تولید روغن پالم است. میوه ها در آسیاب ها فشرده می شوند. روغن پالم از مزوکارپ گوشتی به دست می آید، اما آجیل فشار را بدون شکستگی تحمل می کند. آنها برای حذف الیاف مزوکارپ (fleshy mesocarp) تمیز می شوند، بدون پوسته و خشک می شوند تا رطوبت آنها به 8٪ کاهش یابد. این آخرین مرحله برای جلوگیری از رشد کپک ضروری است. سپس هسته‌های پالم را در دستگاه‌های پرس پیچی (screw presses) فشار می‌دهند تا روغن هسته پالم و کنجاله‌ی هسته پالم به دست آید. برای افزایش بازده روغن، کیک پرس را می توان با حلال ها استخراج کرد. با این حال، این فرآیند به طور فزاینده ای منسوخ می شود، زیرا به نظر نمی رسد از نظر اقتصادی ارزش داشته باشد.

روغن پالم تصفیه نشده روغن پالم قرمز (red palm oil) نیز نامیده می شود. رنگ قرمز ناشی از مقدار زیاد کاروتینوئیدها (carotinoids) است.

رنگ روغن هسته پالم

سفید، کمی مایل به زرد (White, slightly yellowish)، تقریبا بی رنگ (Nearly colourless)

رنگ روغن پالم

کره ای (Buttery)، چربی زرد تیره تا زرد متمایل به قرمز (dark-yellow to reddish-yellow fat)

بوی روغن هسته پالم

علفی (Herbaceous)، شبیه اکالیپتوس (eucalyptus)، کمی سبز، معطر (aromatic)، کمی میوه ای، شیرین، حس مرکبات.

تقریبا بی بو (Nearly odourless)

بوی روغن پالم

ضعیف، تازه، کمی سبز (Weak, fresh, slightly green)

ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن پالم

مشخصات فیزیکی روغن هسته پالم

مشخصات فیزیکی روغن پالم

کاربردهای روغن پالم

کاربردهای روغن هسته پالم

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید