روغن مارولا یکی از مواد طبیعی با ارزش است که به دلیل خواص فوقالعادهاش در ساخت صابون های گیاهی بهکار میرود. این روغن غنی از اسیدهای چرب ضروری، مانند اسید اولئیک و اسید لینولئیک، است که به مرطوبکنندگی عمیق پوست کمک میکنند. در فرآیند صابون سازی، روغن مارولا باعث تولید صابون هایی با کف نرم و لطیف میشود که به سرعت پوست را تمیز کرده و در عین حال رطوبت طبیعی آن را حفظ میکنند. علاوه بر این، به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانها و ویتامین C، این روغن در مقابله با رادیکالهای آزاد و پیری زودرس پوست موثر است.
یکی از دیگر ویژگیهای برجسته روغن مارولا این است که بهراحتی جذب پوست میشود و حس چربی اضافی به جا نمیگذارد. این خصوصیت، آن را به گزینهای مناسب برای ساخت صابون گیاهی مناسب برای انواع پوست، بهویژه پوستهای خشک و حساس، تبدیل کرده است. روغن مارولا علاوه بر مرطوبکنندگی، خواص ضد التهابی دارد و به ترمیم و آرام کردن پوستهای آسیبدیده یا تحریکشده نیز کمک میکند.
خاستگاه مارولا
درخت مارولا (Marula tree) عمدتاً در مناطق گرم و بدون یخبندان آفریقای زیر استوایی، از نیجریه (Nigeria) تا اتیوپی (Ethiopia) و تمام آفریقای جنوبی (Southern Africa) رشد میکند.
این درخت باشکوه می تواند تا 20 متر ارتفاع داشته باشد و برگ های متناوب، شانه ای (imparipinnate) دارد. گل های آن تک جنسی و به شکل خوشه های سنبله ای (spike-like racemes) هستند. کاسبرگ ها (sepals) قرمز مایل به قهوه ای تا قرمز و گلبرگ ها از بیرون صورتی و از داخل سفید با پایه سبز هستند. یک درخت می تواند تا 2 تن میوه تولید کند. گوشت میوه طعمی ملس (sweet-sour) دارد و مورد علاقه گاو و فیل است. این میوه حاوی مقدار زیادی اسید سیتریک، اسید مالیک، قند و ویتامین C است. مغز میوه که قابل خوردن است حاوی 50-60 درصد روغن غنی از پروتئین است.
استخراج روغن مارولا
برای به دست آوردن روغن مارولا، مردم نامیبیا دانهها را میکوبند، آنها را در آب جوش قرار میدهند و روغن را از سطح آب جدا میکنند. قبل از این کار، باید دانهها را با دست از میوه جدا کرد. این کار در تولید صنعتی نیز ضروری است. سپس دانهها به صورت سرد پرس میشوند و روغن subsequently فیلتر میشود.
رنگ: زرد تیره تا نارنجی
بو: میوه ای، چرب، گلدار، چوبی، شیرین
ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن مارولا
فارسی (انگلیسی) | درصد |
---|---|
اسید پالمیتیک (Palmitic acid) | 11.2 |
اسید پالمیتولئیک (Palmitoleic acid) | 0.1 |
اسید استئاریک (Stearic acid) | 7.3 |
اسید اولئیک (Oleic acid) | 75.1 |
اسید لینولئیک (Linoleic acid) | 4.4 |
اسید آلفا-لینولنیک (α-Linolenic acid) | 0.2 |
اسید آراشیدیک (Arachidic acid) | 0.6 |
اسید ایکوزانوئیک (Eicosanoic acid) | 0.4 |
اسید سیتولئیک (Cetoleic acid) | 0.1 |
ترکیب شیمیایی استرول ها روغن مارولا
فارسی (انگلیسی) | مقدار |
---|---|
کلسترول (Cholesterol) | 150 میلیگرم |
چربی اشباع شده (Saturated fat) | 7 گرم |
چربی ترانس (Trans fat) | 0 گرم |
چربی غیراشباع شده تکحلقهای (Monounsaturated fat) | 5 گرم |
چربی غیراشباع شده چندحلقهای (Polyunsaturated fat) | 2 گرم |
ترکیب شیمیایی توکوفرول ها
نام فارسی (نام انگلیسی) | محتوا (mg/100g) |
---|---|
آلفا توکوفرول (α-Tocopherol) | 0.28 |
گاما توکوفرول (γ-Tocopherol) | 22.2 |
بتا توکوتریانول (β-Tocotrienol) | 0.06 |
گاما توکوتریانول (γ-Tocotrienol) | 0.04 |
آلفا توکوتریانول (α-Tocotrienol) | 0.59 |
سایر مواد تشکیل دهنده
نام فارسی (نام انگلیسی) | فرمول شیمیایی |
---|---|
سیکلوآرتنول (Cycloartenol) | C30H50O |
24-متیل سیکلوآرتنول (24-Methylcycloartenol) | C31H52O |
سیتروستادینول (Citrostadienol) | C30H48O |
مشخصات فیزیکی روغن مارولا
- چگالی (density): 0.905 تا 0.918 در دمای 20 درجه سانتیگراد
- شاخص انکسار (refractive index): 1.460 تا 1.474
- عدد اسیدی (acid number): کمتر از 1.0
- عدد ید (iodine number): 70 تا 80
- عدد صابونی شدن (saponification number): 180 تا 195
- عدد پراکسید (peroxide number): کمتر از 5.0
- نقطه ذوب (melting point): 26 تا 28 درجه سانتیگراد
کاربرد روغن مارولا:
- در آشپزی (As Food): روغن مارولا برای سرخ کردن و پخت و پز مناسب است.
- در لوازم آرایشی (In Cosmetics): روغن مارولا سرشار از اسید اولئیک است، به همین دلیل برای پوستهای استرسدیده ایدهآل است. به دلیل مقاومت به حرارت و پایداری، از آن به عنوان پایه فرمولاسیونهای آرایشی استفاده میشود.
- در طب سنتی (In Folk Medicine): در نامیبیا و آفریقای جنوبی، از روغن مارولا برای مراقبت از پوست، به عنوان قطره گوش و برای ماساژ استفاده میشود.
روغن مارولا توانایی مرطوب کنندگی عمیق روغن مارولا آن را در تسکین پوست کم آب و آرام بخشی، قوام بخشی، هموارسازی و کاهش قرمز شدن و علایم پیری موثر می سازد. خصوصیات اسید چرب روغن مارولا شبیه به روغن زیتون است و کاربردهای مشابهی مانند روغن زیتون دارد.