مفهوم زیبایی و آرایش به قدمت بشر و تمدن (civilization) است. خانم ها وسواس زیادی برای زیبا به نظر رسیدن دارند. بنابراین برای جذاب و جوان به نظر رسیدن از محصولات زیبایی که دارای گیاهان هستند استفاده می کنند. گیاهان دارویی هندی (Indian herbs) و اهمیت آن در سراسر جهان محبوب هستند.
محصولات آرایشی و بهداشتی گیاهی (herbal cosmetic) تقاضای فزاینده ای در بازار جهانی دارد و هدیه ای ارزشمند از طبیعت است. فرمولاسیون های گیاهی به دلیل فعالیت خوب و عوارض جانبی نسبتاً کمتر یا صفر با داروهای مصنوعی همیشه توجه قابل توجهی را به خود جلب کرده اند. از گیاهان و ادویه جات (spices) برای حفظ و افزایش زیبایی انسان استفاده شده است. زنان هندی مدتهاست از گیاهانی مانند چوب صندل و زردچوبه برای مراقبت از پوست، حنا برای رنگ کردن مو، کف دست و پا و روغن های طبیعی برای خوشبو کردن بدنشان استفاده میکنند. چندی پیش، درمانهای زیبایی گیاهی پیچیدهای در کاخهای سلطنتی هند انجام شد تا جذابیتهای نفسانی را افزایش دهد و بهداشت عمومی را حفظ کند. لوازم آرایشی گیاهی که معمولاً برای مصارف روزانه تولید و استفاده می شود شامل شوینده گیاهی صورت (herbal face wash)، نرم کننده گیاهی (herbal conditioner)، صابون گیاهی (herbal soap)، شامپو گیاهی (herbal shampoo) و غیره است. این صنعت در حال حاضر بر بخش رو به رشد با دامنه گسترده ای از گسترش چند برابر در سال های آینده تمرکز دارد. لوازم آرایشی گیاهی به محصولات زیبایی گفته می شود که به دلیل داشتن ترکیبات گیاهی دارای فعالیت فیزیولوژیکی مطلوب از جمله خواص درمانی، صاف کننده ظاهر، تقویت کننده و حالت دهنده هستند. در اینجا ما معرفی، طبقه بندی، گیاهان رایج مورد استفاده در لوازم آرایشی را گزارش کردیم.
کلمه آرایشی و بهداشتی (cosmetic) از کلمه یونانی "kosm tikos" به معنای داشتن قدرت، چیدمان، مهارت در تزئین گرفته شده است. منشأ لوازم آرایشی و بهداشتی، روایتی پیوسته در طول تاریخ بشر، با توسعه آنها شکل می دهد. مرد در دوران ماقبل تاریخ 3000 سال قبل از میلاد از رنگ ها برای تزئین استفاده می کرد تا حیواناتی را که می خواست شکار کند جذب کند و همچنین مرد با رنگ آمیزی پوست خود از حمله دشمن جان سالم به در برد و بدن خود را برای محافظت برای برانگیختن ترس در دشمن (چه انسان یا حیوان) تزئین کرد. . خاستگاه لوازم آرایشی و بهداشتی با شکار، جنگ، مذهب و خرافات مرتبط بود و بعدها با پزشکی مرتبط شد.
محصولات آرایشی و بهداشتی گیاهی (Herbal Cosmetics)، که در اینجا به عنوان محصولات (Products) نامیده می شود، با استفاده از مواد آرایشی و بهداشتی مجاز مختلف فرموله می شوند تا پایه ای را تشکیل دهند که در آن از یک یا چند ماده گیاهی استفاده می شود، به عنوان " محصولات آرایشی و بهداشتی گیاهی" نامیده می شود.
تولید کننده لوازم آرایشی در آغاز سال 1990 اصطلاحی را برای محصولات مراقبت از پوست OTC اقتباس کرد که ادعا می کند با افزودن مواد فعال گیاهی مانند آلفا هیدروکسی اسید (alpha-hydroxy acid)، رتینوئیک اسید (retinoic acid)، اسید اسکوربیک (ascorbic acid) و کوآنزیم Q10 (coenzyme Q10) دارای مزایای درمانی هستند. اهداف یعنی افزایش خاصیت ارتجاعی پوست، تاخیر در پیری پوست با کاهش چین و چروک، محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش با خاصیت آنتی اکسیدانی و بررسی تخریب کلاژن به ترتیب.
زیبایی پوست و موی افراد به سلامت، عادات، شغل معمول، شرایط آب و هوایی و نگهداری بستگی دارد. پوست به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض گرما در تابستان کم آب می شود و باعث ایجاد چین و چروک، کک و مک، لک، رنگدانه و آفتاب سوختگی می شود. زمستان شدید باعث آسیب هایی به پوست به صورت ترک، بریدگی، خیساندن و عفونت می شود. بیماری های پوستی در همه گروه های سنی شایع است و می تواند به دلیل قرار گرفتن در معرض میکروب ها، عوامل شیمیایی، سم بیولوژیکی موجود در محیط و همچنین تا حدی به دلیل سوء تغذیه باشد. تنها عاملی که آنها باید روی آن تکیه می کردند، دانش طبیعت بود که در آیورودا گردآوری شده بود. علم آیورودا از بسیاری از گیاهان و گیاهان برای ساختن لوازم آرایشی برای زیبایی و محافظت در برابر تأثیرات خارجی استفاده کرده است. محتوای طبیعی موجود در گیاه شناسی هیچ عارضه جانبی بر روی بدن انسان ایجاد نمی کند. در عوض بدن را با مواد مغذی و سایر مواد معدنی مفید غنی کنید.
طبق تعریف رسمی داروها و مواد آرایشی و بهداشتی (Drugs and Cosmetics)، محصولات آرایشی و بهداشتی به کالاهایی گفته میشود که برای مالش (rubbed)، ریختن (poured)، پاشیدن (sprinkled) یا اسپری روی بدن انسان یا هر قسمتی از آن به منظور پاکسازی، زیباسازی، افزایش جذابیت یا تغییر ظاهر در نظر گرفته میشود. لوازم آرایشی تحت پیش نمایش مجوز دارو نیست. لوازم آرایشی گیاهی فرآوردههای حاوی فیتوکمیکال از منابع مختلف گیاهی هستند که بر عملکرد پوست تأثیر میگذارند و مواد مغذی لازم برای پوست یا موی سالم را فراهم میکنند. گیاهان طبیعی و فرآورده های آنها زمانی که به دلیل ارزش معطر آنها در تهیه لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند، لوازم آرایشی گیاهی نامیده می شوند. باور عمومی وجود دارد که لوازم آرایشی مبتنی بر مواد شیمیایی برای پوست مضر هستند و افزایش آگاهی مصرف کنندگان از محصولات گیاهی باعث تقاضا برای محصولات طبیعی و عصاره های طبیعی در فرآورده های آرایشی شد. افزایش تقاضا برای محصول طبیعی راه های جدیدی را در بازار لوازم آرایشی ایجاد کرده است. قانون دارو و آرایشی تصریح می کند که گیاهان و اسانس های مورد استفاده در لوازم آرایشی نباید ادعا کنند که به لایه های سطحی پوست نفوذ می کنند و نباید هیچ گونه اثر درمانی داشته باشند. الزامات قانونی و رویه های نظارتی برای لوازم آرایشی گیاهی مانند سایر مواد شیمیایی مورد استفاده در فرمولاسیون های آرایشی است.
الزامات مراقبت اولیه پوست
دسته بندی های اصلی لوازم آرایشی و بهداشتی
گیاهان هندی برای لوازم آرایشی
مزایای استفاده از گیاهان دارویی
محدودیت های داروهای گیاهی
درمان خشکی پوست
درمان شوره سر
محافظت از پوست
محافظت از مو
متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلنهای نقرهای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.