روغن بذر کتان، روغن کتان چیست و چه فوایدی دارد؟،روغن تخم کتان، تمام فواید و خواص شگفت انگیز روغن دانه کتان + عوارض، خواص بینظیر روغن دانه کتان برای سلامتی، روغن بَزرَک
خواستگاه بذر کتان
کتان یکی از قدیمیترین گیاهان زراعی است. سومریان و مصریان و همچنین جوامع ساکن دریاچهها در اواخر عصر حجر، 6000 تا 8000 سال پیش کتان میکاشتند. منشأ این گیاه ناشناخته است. کتان در سراسر جهان کشت میشود و به صورت وحشی در تمام قارهها میروید. مناطق مهم کشت امروزی شامل کشورهای آرژانتین، اروگوئه، پاراگوئه، ایالات متحده آمریکا، کانادا، هند، مصر، اتحاد جماهیر شوروی سابق و در حد کمتری بلژیک، هلند، فرانسه و آلمان میشود. کتان معمولاً یک گیاه یکساله با ارتفاع 60 تا 120 سانتیمتر است که ساقههای بدون کرک، راست و به طور متراکم پوشیده از برگهای متناوب، باریک و نیزهای شکل دارد.
استخراج روغن بذر کتان
روغن بذر کتان (Linseed oil) برای مصارف دارویی از دانههای رسیده و له شده به روش پرس سرد استخراج میشود. این فرآیند با استفاده از یک کمپرسور مارپیچی انجام میشود. دانهها با فشار کم و حداکثر دمای 40 درجه سانتیگراد از طریق یک سیلندر پرس عبور داده میشوند.
در صورتی که روغن برای مصارف فنی مورد استفاده قرار گیرد، دانهها با حرارت تحت پرس قرار میگیرند و تفاله پرس با حلالها استخراج میشود. سپس روغن برای حذف موسیلاژ تصفیه میشود.
رنگ روغن بذر کتان
- روغن پرس سرد به رنگ زرد طلایی است؛ روغن فشرده نشده قهوه ای مایل به زرد است.
- روغن تصفیه شده به رنگ زرد روشن تا زرد طلایی است.
بوی روغن تخم کتان
- بوی پیرازین، معطر، یونجه، گیاهی تا خفه، کمی بو داده، کمی شبیه ماهی.
ترکیبات فرار روغن بذر کتان
- اجزای زیر در آنالیز SPME-GC-MS شناسایی شدند:
ماده بودار | کیفیت بو | درصد نمونه A | درصد نمونه B | درصد نمونه C |
---|---|---|---|---|
اسید استیک (Acetic acid) | بوی تند، ترش و زننده | 3.7 | 3.8 | 3.6 |
2-بوتانول (2-Butanol) | نافذ، شبیه شراب | 1.6 | 2.2 | 1.9 |
2-متیل-1-پروپانول (2-Methyl-1-propanol) | - | - | - | - |
ترانس-2-بوتنال (Trans-2-butenal) | - | 5.0 | 13 | 2.1 |
2-بوتن-1-ول (2-Buten-1-ol) | کره ای، ملایم، سبز | 4.3 | - | - |
1-پنتن-3-ول (1-Penten-3-ol) | - | - | - | - |
اسید پروپیونیک (Propionic acid) | تند، زننده | 1.9 | - | - |
2-اتیل فوران (2-Ethylfuran) | بوی تند، شیرین، اتری، سوخته | 1.0 | 1.5 | - |
3-هیدروکسی-2-بوتانون (3-Hydroxy-2-butanone) | شبیه کره | 0.2 | - | - |
3-متیل-1-بوتانول (3-Methyl-1-butanol) | روغن فوزل، ویسکی | 0.9 | 1.0 | 0.6 |
ترانس-2-پنتنال (Trans-2-pentenal) | تند، سبز، سیب، پرتقال، گوجه فرنگی | - | - | 0.8 |
پنتانول (Pentanol) | تند، کمی شیرین، ملایم | 2.8 | 0.3 | 3.0 |
اسید ایزووالریک (Ixovaleric acid) | زننده، پنیر مانند، عرق، گندیده | - | - | - |
ترانس-2-هگزنال (Trans-2-hexenal) | شیرین، معطر، بادام، میوه ای، سبز، برگ دار، سیب، آلو، سبزیجات | 0.9 | 0.8 | 0.7 |
اتیل بنزن (Ethylbenzene) | - | - | - | - |
ترانس-2-هگزن-1-ول (Trans-2-hexen-1-ol) | تند، برگ دار، سبز، شبیه شراب، میوه ای | 0.3 | 0.2 | 0.3 |
هگزانول (Hexanol) | علفی، چوبی، معطر، ملایم، شیرین، سبز | 9.3 | 6.5 | 20.3 |
2-هپتانون (2-Heptanone) | میوه ای، معطر، دارچینی | 0.2 | 0.3 | 0.4 |
2-هپتانول (2-Heptanol) | خاکی، روغنی | 0.3 | 0.3 | 0.7 |
هپتانال (Heptanal) | روغنی، چرب، سنگین، چوبی، نافذ، شیرین | 0.7 | - | - |
ترانس ترانس-2.4-هگزادیئنال (Trans trans-2.4-hexadienal) | تازه، سبز، گلدار، مرکبات | 0.3 | 0.7 | 0.2 |
y-بوتیرولاکتون (y-Butyrolactone) | ضعیف، شیرین، کارامل | 0.8 | 0.6 | 0.5 |
آلفا-پینن (a-Pinene) | تند، کاج | 0.2 | - | 0.3 |
ترانس-2-هپتنال (Trans-2-heptenal) | تند، سبز | 1.6 | 0.6 | - |
بنزالدهید (Benzaldehyde) | بادام تلخ، معطر، معطر، شیرین | 1.0 | - | - |
ترانس-2-هپتن-1-ول (Trans-2-hepten-1-ol) | معطر، چوبی، سنگین، روغنی | 0.8 | 0.5 |
نمونه A:
- مبدأ: اتریش، ایالت اتریش سفلی (Lower Austria)
- شرایط پرس: دمای اتاق (20 درجه سانتیگراد)
نمونه B:
- مبدأ: آلمان، ایالت زاکسن (Saxony)
- شرایط پرس: دمای اتاق (20 درجه سانتیگراد)
نمونه C:
- مبدأ: اتریش، ایالت اشتایرمارک (Styria)
- شرایط پرس:
- دمای اتاق
- بذر کتان بو داده (30 دقیقه در دمای 60 درجه سانتیگراد)
طعم روغن تخم کتان
طعم روغن بذر کتان تازه یادآور چمن تازه چیده شده است (اولمر، 1996، ص 61). طعم روغن بذر کتان تازه کمی آجیلی و شبیه یونجه است، اما اگر برای مدت طولانی نگهداری شود، طعم تلخ و زننده ای پیدا می کند.
مواد تشکیل دهنده روغن بذر کتان
ترکیب اسیدهای چرب روغن بذر کتان
مشخصات فیزیکی روغن بذر کتان
ماندگاری روغن بذر کتان
ویژگی های روغن بذر کتان
کاربردهای روغن تخم کتان
متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلنهای نقرهای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.