اسانس میخک

درون میخک اوژنول بسیار زیادی وجود دارد که این ترکیب می‌تواند باعث شود که خواص ضد التهابی بسیار قوی درون میخک به وجود بیاید. میخک خواص ضد درد دارد و می‌تواند دردهایی که به دلیل التهابات به وجود آمده است را آرام کند.

درون میخک آنتی اکسیدان‌های بسیار زیادی وجود دارد که می‌تواند برای بدن انسان‌ها کاربرد داشته باشد.

اسانس روغنی میخک

اسانس روغنی میخک حاوی اوژنول (Eugeno)، ماده ای شیمیایی که به کاهش درد و مبارزه با عفونت ها کمک می کند، است. اسانس روغنی میخک اغلب در غذا و نوشیدنی ها و برای دندان درد استفاده می شود. به طور موضعی، اسانس روغنی میخک برای خواص ضد قارچی، ضد ویروسی و آنتی باکتریالی اش و در درمان آکنه، پای ورزشکار، تبخال و التیام زخم استفاده می شود. بخاطر رایحه گرم و آرامش بخش اش به عطرها و مخلوط های اسانس روغنی در محصولات حمام و مراقبت بدن اضافه می شود.

هیدروسل میخک (Clove hydrosol) تمامی فواید اسانس روغنی را در شکلی ضعیف تر داراست و می تواند بدون رقیق شدن یا به جای آب در فرمولاسیون ها به منظور افزایش تاثیر و پخش عطر استفاده شود. هیدروسل میخک به عنوان دهانشویه، برای مراقبت پوست آکنه و لوسیون ها برای پای ورزشکاران و التیام زخم استفاده می شود.

 

توصیف کلی

میخک  (clove) درختی همیشه سبز با برگهای بیضوی باریک، صورتی (جوان) تا سبز تیره (بالغ) است. تا حدود 12 متر ارتفاع؛ اعتقاد بر این است که بومی آسیای جنوب شرقی (شرق اندونزی) است. در حال حاضر در سراسر جهان (آسیای گرمسیری، آفریقا، مناطق گرمسیری آمریکا و غیره) کشت می شود. قسمت‌های مورد استفاده عبارتند از جوانه‌ها (میخک)، ساقه‌ها و برگ‌هایی که اسانس‌های مربوطه از آنها تولید می‌شود. روغن جوانه و برگ با تقطیر آب و روغن ساقه با تقطیر با بخار آب. کشور عمده تولید کننده میخک تانزانیا است. تولیدکنندگان دیگر عبارتند از ماداگاسکار، اندونزی، مالزی و سریلانکا. روغن جوانه میخک در کاربردهای طعمی ارزشمندتر از روغن ساقه و برگ است.

ترکیب شیمیایی

جوانه های میخک 15 تا 18 درصد روغن فرار تولید می کنند. عملکرد ساقه میخک 4-6٪. و برگ میخک 2-3 درصد عملکرد دارد.

سایر ترکیبات موجود در جوانه میخک عبارتند از گلوکوزیدهای استرول ها (سیتوسترول (sitosterol)، استیگماسترول (stigmasterol) و کامپسترول (campesterol))، متیل استر کراتگولیک اسید (crategolic acid methyl ester)، اولئانولیک اسید (oleanolic acid)، کورستین (quercetin)، اوژنین (eugeniin)، کامفرول (kaempferol)، رامنتین (rhamnetin)، حدود 6 درصد پروتئین، 20 درصد لیپیدها،  61 درصد کربوهیدرات  و …

روغن جوانه میخک (Clove bud oil) حاوی 60-90٪ اوژنول، 2-27٪ اوژنول استات، و 5-12٪ بتا-کاریوفیلن (b-caryophyllene)، با ترکیبات جزئی مانند متیل سالیسیلات (methyl salicylate)، متیل اوژنول (methyl eugenol)، بنزآلدئید (benzaldehyde)، متیل آمیل کتون (methyl amyl ketone)، alpha-ylangene، و چاویکول نیز می باشد.

روغن ساقه میخک معمولاً حاوی 90-95٪ و روغن برگ میخک 82-88٪ اوژنول است. آنها حاوی اوژنیل استات کم یا بدون استات هستند. نفتالین (Naphthalene) (که در روغن جوانه وجود ندارد) در هر دو روغن به مقدار کمی وجود دارد. همچنین بسیاری از ترکیبات جزئی در روغن جوانه وجود ندارد یا در غلظت های بسیار کمتری در روغن برگ و ساقه وجود دارد.

فارماکولوژی و فعالیت های بیولوژیکی

تنتور میخک (15٪ در 70٪ الکل) گزارش شده است که در درمان کرم های حلقوی مانند پای ورزشکار موثر است. روغن میخک دارای خواص آنتی هیستامینی و اسپاسمولیتیک (عضلانی) است که احتمالاً به دلیل محتوای اوژنیل استات است.

روغن میخک (به دلیل اوژنول آن) دارای خواص آنودین و ضد عفونی کننده ملایم است و فعالیت های ضد میکروبی گسترده ای (در برابر باکتری های گرم مثبت، گرم منفی و اسید فست و قارچ ها) و همچنین خاصیت ضد کرم و لارو کش دارد. هیچ داده ای در دسترس نیست که خواص دارویی ترکیبات غیر اوژنول میخک مانند اوژنیل استات، متیل اوژنول (به شیرینی خلیج مراجعه کنید) و کاریوفیلن که اغلب در مقادیر نسبتاً زیادی در میخک و مشتقات میخک وجود دارند، مرتبط باشد. عصاره های آبی میخک، روغن میخک، اوژنول، اوژنیل استات و متیل اوژنول همگی دارای فعالیت تقویت کننده تریپسین هستند. یوژنین (Eugeniin) فعالیت ضد ویروسی قوی در برابر ویروس هرپس سیمپلکس (herpes simplex virus) نشان داد.

سم شناسی

گزارش شده است که روغن میخک باعث تحریک و حساسیت پوستی در انسان می شود. با وجود سمیت احتمالی آن در سطوح دوز بالا، اوژنول (و احتمالاً میخک و مشتقات میخک) در سطوح استفاده معمولی غیر سمی در نظر گرفته می شود.

کاربردها

پزشکی، دارویی و آرایشی. روغن جوانه میخک (یا اوژنول) برای تسکین علامتی دندان درد استفاده می شود. روغن به طور مستقیم بدون فشار روی دندان پوسیدگی با یک تکه پنبه اعمال می شود. همچنین به طور گسترده ای به عنوان یک جزء اصلی در آماده سازی برای درمان آلوئولیت (alveolitis) پس از استخراج (حفره خشک) و در سیمان ها و پرکردگی های دندانی و غیره استفاده می شود.

روغن های جوانه و ساقه میخک به طور گسترده به عنوان اجزای معطر در خمیردندان ها، صابون ها، مواد شوینده، کرم ها، لوسیون ها و عطرها استفاده می شود. حداکثر میزان مصرف گزارش شده برای روغن جوانه و ساقه به ترتیب 0.15% و 0.25% در صابون و 0.7% و 1.0% در عطر است. روغن برگ میخک عمدتاً در صابون ها و عطرهای ارزان قیمت و به میزان بسیار کمتری نسبت به سایر روغن ها استفاده می شود.

غذا. میخک، روغن جوانه میخک (clove bud oil)، روغن ساقه میخک (clove stem oil)، روغن برگ میخک (clove leaf oil) و اوژنول (eugenol) به طور گسترده ای در طعم دادن به بسیاری از محصولات غذایی استفاده می شود که میخک و روغن جوانه میخک بیشترین استفاده را دارند. عصاره جوانه میخک و اولئورسین (oleoresin) نیز استفاده می شود، البته در مقیاس کمتر. عمده محصولات غذایی که در آنها از میخک و مشتقات آن استفاده می شود عبارتند از: مشروبات الکلی (تلخ، ورموث و غیره) و غیر الکلی، دسرهای لبنی منجمد، آب نبات، محصولات پخته شده، ژلاتین و پودینگ، گوشت و فرآورده های گوشتی، چاشنی ها و خوراکی ها، و سس. بین دیگران. بالاترین میانگین حداکثر میزان مصرف گزارش شده برای میخک 0.236٪ در چاشنی ها و طعم ها است، که برای روغن ها 0.06٪ از روغن ساقه میخک در نوشیدنی های الکلی است، و برای روغن میخک اولئورزین حدود 0.078٪ (775 ppm) در نوشیدنی های الکلی است.

مکمل های غذایی/غذاهای سلامت. پودر میخک به عنوان یک ماده طعم دهنده  (flavoring ingredient) در دمنوش های گیاهی شرقی استفاده می شود.

طب سنتی. میخک به عنوان ضد تهوع، ضد تهوع و ضد تحریک استفاده می شود. از چای میخک برای رفع حالت تهوع استفاده می شود. روغن میخک همچنین به عنوان ضد استفراغ و همچنین در تسکین دندان درد استفاده می شود. در طب چینی از روغن میخک علاوه بر موارد فوق و موارد دیگر در اسهال، فتق و بوی بد دهان نیز استفاده می شود.

دیگر کاربردها. روغن برگ میخک به عنوان منبعی برای جداسازی اوژنول (eugenol) استفاده می شود.

مراجع:

IKHLAS A. KHAN, LEUNG’S ENCYCLOPEDIA OF COMMON NATURAL INGREDIENTS, Third Edition, 2010 by John Wiley & Sons, Inc. All rights reserved.

دیدگاهتان را بنویسید