روغن کرچک

روغن کرچک

خاستگاه روغن کرچک

منشا گیاه کرچک (Ricinus) در مناطق گرمسیری هند و آفریقا است، اما اکنون در بسیاری از کشورها به عنوان یک گیاه زینتی (ornamental) یا اقتصادی کشت (economic plant) می شود.

اندازه گیاه کرچک به آب و هوا بستگی دارد. در مناطق معتدل، گیاه می تواند به ارتفاع حدود 1-2 متر برسد. در مناطق استوایی، ارتفاع آن به 13 متر می رسد. ساقه منشعب است.

کرچک گیاهی در مناطق گرمسیری (tropical regions) است و برای رشد به دمای نسبتاً بالا (20 تا 25 درجه سانتیگراد) نیاز دارد. مدت زمان رشد به حدود نیم سال می رسد.

این گیاه میزان بارندگی زیاد را ترجیح می دهد، اما کشت در شرایط نسبتاً خشک نیز امکان پذیر است. گیاه کرچک در تمام کشورهای گرمسیری برای تولید روغن و همچنین در هند، ایالات متحده آمریکا، منطقه مدیترانه، آفریقای جنوبی و مکزیک کشت می شود. تولیدکنندگان اصلی هند و برزیل هستند.

استخراج روغن

روغن کرچک از دانه های پوست کنده گیاه کرچک تحت پرس سرد فشرده می شود. برای اطمینان از باقی ماندن ریسین سمی (toxic ricin) در تفاله، روغن صمغ زدایی شده (degummed)، خنثی شده (neutralised) و بخارپز (steamed) می شود. این پالایش روغن بدون ریسین (ricin) را برای استفاده درمانی تضمین می کند.

ترکیبات شیمیایی فرار

استیک اسید (Acetic acid)

اکتان (Octane)

هگزانال (Hexanal)

والریک اسید (Valeric acid)

استایرن (Styrene)

پروپنوئیک اسید بوتیل استر (Propenoic acid butyl ester)

هپتانال (Heptanal)

آلفا پینن (Alpha-pinene)

t-2-هپتنال (t-2-heptenal)

لیمونن (Limonene)

1،8-سینئول (1,8-cineol)

2-هگزیل فوران (2-hexylfurane)

پروفایل اسیدهای چرب روغن کرچک شامل 90 درصد ریسینولئیک اسید و مقادیر اندکی اولئیک اسید و لینولئیک اسید است. تری رسینولئین (triricinolein)، تری گلیسرید غالب در روغن کرچک را تشکیل می دهد.

درصد ترکیب شیمیایی استرول ها

استیگماسترول (Stigmasterol): 10

β-سیتوسترول (β-Sitosterol): 44–56

Δ5-آوناسترول (Δ5-Avenasterol): 11–21

Δ7- استیگماسترول (Δ7-Stigmasterol): 0–2

Δ7 - آوناسترول (Δ7-Avenasterol): 1

مشخصات فیزیکی روغن کرچک

کاربردهای روغن کرچک

دیدگاهتان را بنویسید