روغن بادام هندی

روغن بادام هندی یکی از روغن‌های مفید و پرکاربرد در صابون‌ سازی به ویژه ساخت صابون گیاهی است. این روغن گیاهی با دارا بودن اسیدهای چرب ضروری مانند اسید اولئیک و لینولئیک، به بهبود خاصیت نرم‌کنندگی و مرطوب‌کنندگی صابون‌ها کمک می‌کند. صابون‌هایی که از روغن بادام هندی استفاده می‌کنند، کف مناسبی ایجاد کرده و برای پوست‌های خشک و حساس بسیار مفید هستند. این روغن به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی خود، به ترمیم و تسکین پوست‌های تحریک‌شده نیز کمک می‌کند.

از فواید روغن بادام هندی برای پوست و مو می‌توان به آبرسانی عمقی پوست، جلوگیری از ایجاد چین و چروک، و کاهش التهابات پوستی اشاره کرد. این روغن باعث تقویت موها شده و درخشش طبیعی آن‌ها را افزایش می‌دهد. همچنین، روغن بادام هندی به‌عنوان یک نرم‌کننده طبیعی برای موهای خشک و آسیب‌دیده، موها را نرم و لطیف می‌کند و به کاهش موخوره و شکنندگی موها کمک می‌کند.

زیستگاه بادام هندی

درخت گرمسیری بادام هندی، گیاهی بومی شمال شرقی برزیل است. پرتغالی‌ها آن را در قرن شانزدهم به آفریقا و هند منتقل کردند، جایی که هنوز هم رایج است و در مزارع وسیع کشت می‌شود. امروزه این درخت علاوه بر آسیا، در آمریکای جنوبی و مرکزی نیز می‌روید.

شرح

درختان بادام هندی درختچه‌هایی شبیه به گردو هستند و تا ۱۲ متر ارتفاع می‌گیرند. برگ‌ها کشیده، بیضی شکل، چرمی، خشن و به طول ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر هستند. گل‌های کوچک به رنگ سبز کم‌رنگ با رگه‌های قرمز، به صورت خوشه‌ای انتهایی قرار گرفته‌اند. مغزهای تک‌دانه و کلیوی شکل روی ساقه‌های گوشتی میوه‌های گلابی‌شکل، به اصطلاح سیب بادام هندی، که در زمان رسیدن به رنگ قرمز یا زرد هستند، رشد می‌کنند. بین پوست‌های مخزن، روغن سیاهی با بوی تند وجود دارد که باید در فرآیند برشته شدن جدا شود. دانه‌ها حاوی 45 تا 60 درصد روغن چرب، روغن بادام هندی واقعی، هستند. علاوه بر این، آن‌ها حاوی پروتئین (10 تا 29 درصد)، ساکارز (تقریباً 6 درصد)، نشاسته (9 تا 20 درصد)، ترکیبات نیتروژن (8 تا 23 درصد)، سلولز (0.5 تا 4 درصد) و آب (3.5 تا 5 درصد) هستند. میوه‌ی روغنی، کلیوی شکل، فشرده و به وزن 4 تا 5 گرم است.

کشت بادام هندی

امروزه، درخت بادام هندی عمدتا در هند، موزامبیک (Mozambique) و برزیل کشت می‌شود، به طور کلی در مناطق جنگل‌های بارانی گرمسیری با بارندگی سالانه ۵۰۰ تا ۳۵۰۰ میلی‌متر. در شرایط ایده‌آل، هر درخت بادام هندی می‌تواند سالانه تا ۷۰ کیلوگرم مغز بادام تولید کند. تکثیر این درخت از طریق بذر، به صورت رویشی از قلمه (slips)، یا در مورد گونه‌های با بازدهی بالا، با استفاده از پیوند (grafting) انجام می‌شود. این گیاه در خاک فقیر و شنی رشد می‌کند و در برابر بادهای شور دریا مقاوم است.

برآورد می‌شود که تولید جهانی مغز بادام هندی به ۰.۳۸ مگاتن برسد. بر اساس داده‌های بانک جهانی، تخمین زده می‌شود که ۹۷ درصد از برداشت از درختان وحشی و تنها ۳ درصد از مزارع بادام هندی به دست می‌آید.

استخراج روغن بادام هندی

میوه های بادام هندی (cashew apples) رسیده را یا از درخت چیده شده و یا برای جلوگیری از چیدن میوه نارس، از روی زمین جمع‌آوری می‌کنند. از آنجایی که مغز بادام به سرعت فاسد می‌شود، در هوای خوب آن‌ها را طی یک هفته جمع‌آوری می‌کنند، اما در زمان بارندگی، هر روز باید چیده شوند.

آجیل بادام هندی (Cashew nut) پس از چیدن، همراه با سیب بادام هندی (Cashew apple) باقی می‌ماند. سیب بادام هندی با یک حرکت پیچشی دست و به همراه باقی‌مانده‌های سیب، از آجیل جدا می‌شود. بلافاصله پس از برداشت، گردوها به مدت چند روز در آفتاب خشک می‌شوند تا رطوبت آن‌ها به 8 درصد برسد یا تا زمانی که با تکان دادن گردو، صدای هسته داخل آن شنیده شود. پس از خشک شدن، دانه‌ها (seed) برای چند روز در گونی یا به صورت فله ذخیره می‌شوند تا زمانی که فرآوری شوند. پوسته (shell) میوه با بو دادن ملایم شکننده می‌شود و سپس می‌توان به راحتی آن را جدا کرد. روغن (oil) با فشار دادن دانه‌ها استخراج می‌شود.

خواص فیزیکی روغن بادام هندی

  • روغن زرد روشن، مایع در دمای اتاق، غیر خشک شونده.
  • بو: بدون بو.
  • طعم: طعم ملایم.

ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن بادام هندی

اسید چرب (نام انگلیسی) محتوا (Content)
میریستیک اسید (Myristic acid) ردیابی (Traces)
 پالمیتیک اسید (Palmitic acid) 11
اسید پالمیتولئیک (Palmitoleic acid) 5
اسید هپتادکانولیک (Heptadecanoleic acid)
استئاریک اسید (Stearic acid)
 اولئیک اسید (Oleic acid) 61
 لینولئیک اسید (Linoleic acid) 19
اسید α-لینولنیک (α-Linolenic acid) 0.3
 آراشیدیک اسید (Arachidic acid) 0.3
اسید ایکوزانوئیک (Eicosenoic acid) ردیابی (Traces)

ترکیب شیمیایی استرول های روغن بادام هندی

ترکیب (فارسی) محتوا (به درصد)
کلسترول (Cholesterol) 0.3 – 1.3
کامپسترول (Campesterol) 6.0 – 6.8
استیگماسترول (Stigmasterol) 0.1 – 0.3
بتا-سیتوسترول (B-Sitosterol) 76.2 – 82.7
فوکوسترول (Fucosterol) 0.6 – 0.9
آلفا + 5 آوناسترول (A+5 Avenastoral) 6.4 – 10.6
سایر (Others) 2.1 – 4.9

ترکیب شیمیایی توکوفرول های روغن بادام هندی

نام فارسی (نام انگلیسی) غلظت (میلی گرم در 100 گرم)
توکوفرول (Tocopherol) 2.8 تا 8.2
γ-توکوفرول (γ-Tocopherol) 45.3 تا 83.5
δ-توکوفرول (δ-Tocopherol) 20 تا

مشخصات کلیدی فیزیکی روغن بادام هندی

  • چگالی (d4): 0.911 تا 0.918
  • ضریب شکست (nD): 1.4623 تا 1.4633
  • عدد صابونی شدن: 187 تا 200
  • عدد یدی: 77 تا 89 (طبق نظر منسیه)
  • مواد غیرقابل صابونی شدن: 0.4 تا 1.5 درصد

ویژگی های روغن مغز بادام هندی

مغز بادام هندی حاوی دو نوع روغن مختلف است. در پوست میوه، بین پریکارپ (pericarp) و مغز، مایعی سمی، تاول زا، چسبناک و به رنگ سیاه متمایل به قهوه ای به نام “مایع پوسته بادام هندی” (CNSL) وجود دارد که حاوی اسید آناکاردیک و یک ترکیب فنلی به نام کاردول (cardol) می باشد.

روش حمام روغن داغ

مایع پوسته بادام هندی (CNSL) یک محصول جانبی در تولید روغن بادام هندی است و معمولاً با استفاده از روش “حمام روغن داغ” استخراج می شود. مغزهای برشته شده به مدت 90 ثانیه در حمام روغن داغ با دمای 192 درجه سانتیگراد غوطه ور می شوند. حدود 25 درصد از CNSL به داخل حمام سرازیر می شود. CNSL باقیمانده در پوست خارجی با استفاده از خاک اره حذف می شود.

استخراج روغن بادام هندی با گاز فوق بحرانی

روش دیگر برای حذف مایع پوسته بادام هندی، استخراج آن با CO2 فوق بحرانی است. CNSL طبیعی حاوی 74.1-90 درصد اسید آناکاردیک، 10-20.1 درصد کاردول، 1.2-9.2 درصد کاردانول (cardanol) و 1.7-2.6 درصد 2-متیل کاردول است. این ماده به عنوان ضد قارچ و حشره کش برای چوب (CNSL خام)، ضدعفونی کننده، قارچ کش، حشره کش، به عنوان ماده ظهور دهنده در عکاسی، در رنگ و لاک، رزین، به عنوان یک ماده ضد آب در سیمان مقاوم در برابر مواد شیمیایی، در لنت ترمز، در کاغذ صافی یا به عنوان منبع مواد اولیه برای کاردانول استفاده می شود. در ژاپن، CNSL به عنوان روغن یا عصاره در فرآورده های موضعی برای درمان آکنه استفاده می شود. در مصر، از آن برای درمان آکنه و همچنین در محصولات دارویی برای درمان شوره سر و پسوریازیس استفاده می شود.

مایع میان‌برِ پوسته‌ی بادام هندی (CNSL)

مایع میان‌برِ پوسته‌ی بادام هندی (Cashew Nut Shell Liquid – CNSL) ماده‌ای است که در مغزِ پوسته‌ی بادام هندی قرار دارد. این ماده حدود ۱۵ تا ۳۰ درصد از وزن مغز بادام هندی را تشکیل می‌دهد. CNSL ماده‌ای با خاصیت چسبندگی، روغنی یا صمغی است که چگالی آن ۱.۰۱۳ گرم بر سانتی‌متر مکعب می‌باشد. رنگ این ماده از زرد روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر است. همچنین، CNSL طعمی تلخ و سوزاننده دارد.

کاربردهای روغن بادام هندی

  • لوازم آرایشی: در کشور ژاپن، از روغنِ هسته‌ی بادام هندی و عصاره‌های حاوی «کاردول» (Cardol) در لوازم آرایشی برای سفید کردن پوست و به عنوان خمیر دندان استفاده می‌شود.
  • صنعت: از CNSL در لنت ترمز، اجزای ضد آب، مواد نگه‌دارنده و همچنین تولید رنگ و مواد مصنوعی استفاده می‌شود.

عوارض جانبی احتمالی روغن بادام هندی

  • بیماری‌های پیش‌سرطانی: مطالعه‌ای بر روی کارگران یک کارخانه‌ی تولید روغن بادام هندی در ایالت کرالا (هند) نشان‌دهنده‌ی افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های پیش‌سرطانی دهان، مانند فیبروز زیر مخاط دهان، در این افراد بود. براساس این مطالعه، میزان ابتلا به فیبروز یا سرطان دهان در کارگران در تماس با این روغن، ۷.۸۵ درصد است، در حالی که این رقم برای کارگران بدون تماس با روغن تنها ۱.۱۲ درصد می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید