روغن جلبک

روغن جلبک ، روغن جلبک دریایی ، همه چیز در رابطه با روغن جلبک ، معجزه روغن جلبک دریایی برای پوست و لاغری ، روغن جلبک برای مو: فواید و نحوه استفاده از آن

خواستگاه جلبک

بیشتر جلبک‌ها در آب زندگی می‌کنند. طبقه‌بندی آن‌ها بر اساس رنگدانه‌های (pigments) پلاستیدها، مواد ذخیره‌ای که تولید می‌کنند، ویژگی‌های مورفولوژیکی، سیتولوژیکی و رشدی، یا ترکیب شیمیایی دیواره سلولی آن‌ها انجام می‌شود. جلبک‌ها در اشکال مختلفی وجود دارند، از موجودات تک‌سلولی ساده، رشته‌ای، شاخه‌دار یا بدون شاخه تا جلبک‌های بسیار سازمان‌یافته با طول چند متر. آن‌ها تقریباً در همه جا رشد می‌کنند و شناور یا چسبیده هستند. جلبک‌های قهوه‌ای (Brown algae)، جلبک‌های قرمز (red algae)، دینوفیت‌ها (Dinophyceae) و کریزوفیت‌ها (Chrysophyceae) بیشتر در آب شور یافت می‌شوند، در حالی که جلبک‌های سبز (green algae) و زانتوفیت‌ها (Xanthophyceae) آب شیرین یا خشکی را ترجیح می‌دهند.

اسپیرولینا (Spirulina sp.) نمونه‌ی خوبی از این جانداران است. اسپیرولینا نوعی سیانوباکتری است که در آب شور مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری زندگی می‌کند. آن‌ها به شکل رشته‌ای و به طول حدود ۲۵۰ میکرومتر هستند. به دلیل داشتن رنگدانه‌های آبی و سبز (کلروفیل و فیکوسیانین)، در زیر میکروسکوپ به شکل رشته‌های سبز-آبی دیده می‌شوند. اسپیرولینا به دلیل تکثیر سریع و تمایل به تشکیل کلونی، ماده‌ی اولیه‌ی فتوسنتزی ایده‌آلی به شمار می‌رود. ۳۵ گونه‌ی وحشی از اسپیرولینا وجود دارد که در دریاچه‌های شور سراسر جهان رشد می‌کنند.

به طور سنتی، جلبک‌ها (فیوکوفتا (phycophyta)) به عنوان گیاه در نظر گرفته می‌شوند و در ۱۲ تا ۱۴ رده سازماندهی می‌شوند. در طبقه‌بندی‌های جدیدتر، آن‌ها به عنوان نوعی سازمان از گیاهان در نظر گرفته می‌شوند و به ۹ بخش تقسیم می‌شوند. آن‌ها تالوفیت‌های فتواتوتروف (photoautotroph thallophytes) با رنگ‌های مختلف، هسته‌دار و تک‌سلولی یا چندسلولی هستند. سیانوباکتری‌ها (Cyanobacteria) که به طور سنتی به عنوان جلبک‌های آبی شناخته می‌شوند، فتوسنتز انجام می‌دهند، اما سازماندهی پروکاریوتی (prokaryotically) دارند. کلروپلاست‌های تقریباً همه جلبک‌ها حاوی کلروفیل a  (chlorophyll a,) و همچنین سایر اجزای کلروفیل هستند. تولیدمثل آنها یا غیرجنسی یا جنسی است. غیرجنسی، جلبک‌ها با تقسیم دوتایی (شکافت)، تولید چندین سلول دختر (اسکیزوگونی (schizotomy)) یا تجزیه گونه‌های چند سلولی به بخش‌هایی با سلول‌های کمتر تکثیر می‌یابند. تولید مثل متناوب غیرجنسی و جنسی نیز امکان پذیر است. اندام‌های تولیدکننده اسپور همیشه تک سلولی هستند، همانطور که گامت‌مولدها (gametangia) (اسپرماتوگونی (spermatogonia)) هستند. گامت‌های ماده به اوگونیوم (oogonia) نامیده می‌شوند؛ اکثر این سلول‌های تکثیری تاژک‌دار (flagellate) هستند.

جلبک ها (Algae) به دلایل علمی و اقتصادی پرورش داده می شوند. به طور خاص، در آسیا از آنها به عنوان غذا (food) استفاده می شود، مانند جلبک های قرمز (nori) و جلبک های قهوه ای (brown algae). عوامل ژل کننده (gelling agents) و لعاب ها (mucilages) از هر دو نوع جلبک تولید می شوند. آگار (agar-agar) از جلبک های قرمز و اسید آلژینیک (alginic acid) و آرد جلبک دریایی (seaweed meal) از جلبک های قهوه ای تهیه می شوند.

صدها تن اسپرولینا (Spirulina) برای بازار مواد غذایی سلامتی تولید می‌شود. برای تولید جلبک در مقیاس صنعتی، به نور خورشید، CO2، نمک‌های معدنی و آب نیاز است. شرایط ایده‌آل در هر نقطه در امتداد درجه 35 عرض جغرافیایی شمالی و جنوبی خط استوا، منطقه‌ای با تابش خورشیدی بالا، اختلاف دمای ناچیز، بارندگی متوسط و CO2 موجود است.

استخراج روغن جلبک

با توجه به تنوع گونه‌های جلبک، انواع مختلفی از روغن و روش‌های تولید وجود دارد. برای مثال، می‌توان عصاره جلبک‌های سبز-آبی (Blue-green algae) را با روغن‌های چربی مانند روغن سویا (Soybean oil) تهیه کرد یا جلبک‌های قهوه‌ای (Brown algae) را در روغن سویا خیساند و سپس عصاره آن را استخراج کرد.

رنگ: روغن سبز روشن (Light green oil)، مایع در دمای اتاق.

استخراج: از جلبک های قهوه ای (brown algae)، پایه روغن سویا (basis soya bean oil): روغن سبز مایل به زرد (yellowish-green oil).

بو: صابونی، تازه، بوی دریا (smells of the sea).

چربی جلبک ها (Algae fat) حاوی مقادیر قابل توجهی اسیدهای چرب (Fatty acids) اسید پالمتیک (Palmitic acid) و اسید اولئیک (Oleic acid) می باشد، اما مقادیر زیادی اسید لینولئیک (Linoleic acid) و اسید لینولنیک (Linolenic acid) نیز دارد. محتوای چربی به نوع جلبک (Species) بستگی دارد و از 10 تا 85 درصد متغیر است.

ترکیب اسیدهای چرب در عصاره های جلبک

ویژگی های روغن جلبک

کاربردهای روغن جلبک

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

دیدگاهتان را بنویسید