روغن ذرت

خواص و مضرات روغن ذرت، خواص روغن ذرت بیشتر است یا خود ذرت؟

زیستگاه ذرت

ذرت (corn) منشأ خود را در آمریکای مرکزی و جنوبی، در منطقه ای بین مکزیک (Mexico) و پرو (Peru) دارد. در اروپا، کشت آن تنها از قرن هفدهم به بعد انجام شد. این گیاه از طریق ایتالیا، بالکان و روسیه به هند و چین رسید. پس از جنگ جهانی دوم، این گیاه که در اصل گیاهی گرمسیری و نیمه گرمسیری بود، در سراسر جهان کشت شد. به طور خاص در ایالات متحده (USA) و سایر کشورهای صنعتی، عمدتاً به عنوان علوفه و منبع پروتئین و نشاسته استفاده می شود. تنها مقدار کمی از برداشت برای به دست آوردن روغن استفاده می شود. آمریکای شمالی (North America) منطقه اصلی کشت این گیاه است.

ذرت (corn) گیاهی یکساله است که تا ارتفاع ۲.۵ متر با ساقه‌ای (stem) مغزدار رشد می‌کند. برگ‌ها (leaves) آن پهن نیزه‌ای شکل (broadly lanceolate)، سبز روشن بوده و پهنای آن‌ها تا ۱۲ سانتی‌متر و طولشان تا ۱۲۰ سانتی‌متر می‌رسد. در گونه‌های بسیار پر روغن (oil-rich varieties)، جنین می‌تواند تا ۲۴.۷ درصد از وزن کل ذرت را تشکیل دهد و حاوی تا ۵۰ درصد روغن باشد. ذرت (Maize) مکان های آفتابی و خاک عمیق و غنی را ترجیح می دهد.

استخراج روغن ذرت

روغن ذرت از جوانه ذرت (Corn germ) بعد از جدا شدن از دانه ذرت (Corn) بدست می‌آید. این فرآیند معمولاً در حین تولید نشاسته اتفاق می‌افتد. سپس جوانه‌ها تحت پرس قرار گرفته یا با حلال‌هایی مانند هگزان استخراج می‌شوند. روغن خام (با راندمان حدود 15 تا 20 درصد) به سرعت تجزیه می‌شود و باید بلافاصله تصفیه شود تا مواد نامحلول، اسیدهای چرب آزاد، فسفولیپیدها (phosphatides)، صمغ (gum) و موسیلاژ (mucilage) از آن جدا شوند.

رنگ روغن ذرت

زرد تا روغن مایل به قرمز.

بوی روغن ذرت

سبز و مغزدار (nutty)، بوی غلاف برگ ذرت (corn cobs)، کامل و دلپذیر.

ترکیبات فرار روغن ذرت

ترکیبات فرار زیر (Volatile compounds) با استفاده از کروماتوگرافی گازی (Gas chromatography) در روغن ذرت پس از نگهداری به مدت 8 روز در دمای 60 درجه سانتیگراد آنالیز شدند:

فارسی انگلیسی
اتان Ethane
اکتان Octane
هگزان Hexane
2-بوتنال 2-Butenal
اکتن Octene
هگزانال Hexanal
پنتان Pentane
اکتانال Octanal
2-هگزانول 2-Hexanol
پنتانول Pentanol
اکتنال Octenal
هپتانال Heptanal
پنتنال Pentenal
1-اکتان-3-ال 1-Octan-3-ol
2-هپتنال 2-Heptenal
پنتل فوران Pentyl-furan
پروپان Propane
2-هپتنال 2-Heptenal
نونانال Nonanal
پروپنول Propenol
2-دسنال 2-Decenal

اگر روغن ذرت (Corn oil) قبل از نگهداری گرم شود، پس از نگهداری به مدت 1 هفته در دمای 55 درجه سانتیگراد، ترکیبات فرار (Volatile compounds) بسیار بیشتری ظاهر می شوند:

فارسی انگلیسی
پروپانال n-Propanal
پنتانول n-Pentanol
(E)-2-نوننال (E)-2-Nonenal
(E)-2-پروپنال (E)-2-Propenal
2-اکتانون 2-Octanone
3,5-اکتاdien-2-one 3,5-Octadien-2-one
استات اتیل Ethyl acetate
(Z)-2-هپتنال (Z)-2-Heptenal
(E)-2-دسنال (E)-2-Decenal
پنتانال n-Pentanal
(E)-2-هپتنال (E)-2-Heptenal
2,3-اکتادیون 2,3-Octadione
هگزانال n-Hexanal
هگزانول n-Hexanol
(E,E)-2,4-نونادیون (E,E)-2,4-Nonadienal
(E)-2-پنتنال (E)-2-Pentenal
نونانال n-Nonanal
(E)-2-undecanal (E)-2-Undecanal
1-پنتن-3-ال 1-Penten-3-ol
(Z)-2-اکتنال (Z)-2-Octenal
(E,Z)-2,4-دکادیون (E,Z)-2,4-Decadienal
2-هپتانون 2-Heptanone
1-اکتن-3-ال 1-Octen-3-ol
2-پنتیل فوران 2-Pentylfuran
(E,Z)-2,4-هپتادیون (E,Z)-2,4-Heptadienal
(E,E)-2,4-هپتادیون (E,E)-2,4-Heptadienal
(E)-2-هگزنال (E)-2-Hexenal
هگزانوئیک اسید n-Hexanoic acid

هر چه مدت زمان نگهداری (storage period) طولانی تر باشد، ترکیبات فرار (volatile compounds) بیشتری ایجاد می شوند. قابل توجه است که از دوره نگهداری 9 هفته به بعد، اسیدیته (acid content) به طور قابل توجهی افزایش می یابد، در حالی که سهم آلدهیدها (aldehydes) به طور مداوم کاهش می یابد.

ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن ذرت

مشخصات فیزیکی روغن ذرت

کاربردهای روغن ذرت

متن کامل این مقاله تخصصی، گامی فراتر در دنیای صابون سازی است که فقط در دسترس هنرجویان دوره مقدماتی و پیشرفته صابون سازی و یا مشترکین پلن‌های نقره‌ای و طلایی سامانه نخبگان صابون ساز است.

 

دیدگاهتان را بنویسید