فواید روغن ذرت در صابون سازی
روغن ذرت به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب غیراشباع مانند لینولئیک اسید و اولئیک اسید، یکی از مواد مغذی برای پوست در ساخت صابون گیاهی محسوب میشود. این ترکیبات باعث میشوند تا صابون های حاوی روغن ذرت، خاصیت مرطوبکنندگی و تغذیه پوست را داشته باشند. همچنین، توکوفرولهای موجود در روغن ذرت نقش مهمی در حفظ سلامت پوست و جلوگیری از پیری زودرس آن ایفا میکنند. این روغن به سرعت جذب میشود و به پوست کمک میکند تا نرم و صاف باقی بماند. علاوه بر این، روغن ذرت خاصیت ضد التهابی دارد که میتواند به تسکین پوستهای حساس کمک کند.
زیستگاه ذرت روغن ذرت
ذرت (corn) منشأ خود را در آمریکای مرکزی و جنوبی، در منطقه ای بین مکزیک و پرو (Peru) دارد. در اروپا، کشت آن تنها از قرن هفدهم به بعد انجام شد. این گیاه از طریق ایتالیا، بالکان و روسیه به هند و چین رسید. پس از جنگ جهانی دوم، این گیاه که در اصل گیاهی گرمسیری و نیمه گرمسیری بود، در سراسر جهان کشت شد. به طور خاص در ایالات متحده (USA) و سایر کشورهای صنعتی، عمدتاً به عنوان علوفه و منبع پروتئین و نشاسته استفاده می شود. تنها مقدار کمی از برداشت برای به دست آوردن روغن استفاده می شود. آمریکای شمالی منطقه اصلی کشت این گیاه است.
ذرت (corn) گیاهی یکساله است که تا ارتفاع ۲.۵ متر با ساقهای (stem) مغزدار رشد میکند. برگها (leaves) آن پهن نیزهای شکل (broadly lanceolate)، سبز روشن بوده و پهنای آنها تا ۱۲ سانتیمتر و طولشان تا ۱۲۰ سانتیمتر میرسد. در گونههای بسیار پر روغن (oil-rich varieties)، جنین میتواند تا ۲۴.۷ درصد از وزن کل ذرت را تشکیل دهد و حاوی تا ۵۰ درصد روغن باشد. ذرت مکان های آفتابی و خاک عمیق و غنی را ترجیح می دهد.
استخراج روغن ذرت
روغن ذرت از جوانه ذرت (Corn germ) بعد از جدا شدن از دانه ذرت (Corn) بدست میآید. این فرآیند معمولاً در حین تولید نشاسته اتفاق میافتد. سپس جوانهها تحت پرس قرار گرفته یا با حلالهایی مانند هگزان استخراج میشوند. روغن خام (با راندمان حدود 15 تا 20 درصد) به سرعت تجزیه میشود و باید بلافاصله تصفیه شود تا مواد نامحلول، اسیدهای چرب آزاد، فسفولیپیدها، صمغ و موسیلاژ (mucilage) از آن جدا شوند.
- رنگ: زرد تا روغن مایل به قرمز.
- بو : سبز و مغزدار (nutty)، بوی غلاف برگ ذرت، کامل و دلپذیر.
ترکیبات فرار در روغن ذرت
ترکیبات فرار زیر با استفاده از کروماتوگرافی گازی در روغن ذرت پس از نگهداری به مدت 8 روز در دمای 60 درجه سانتیگراد آنالیز شدند:
فارسی | انگلیسی |
---|---|
اتان | Ethane |
اکتان | Octane |
هگزان | Hexane |
2-بوتنال | 2-Butenal |
اکتن | Octene |
هگزانال | Hexanal |
پنتان | Pentane |
اکتانال | Octanal |
2-هگزانول | 2-Hexanol |
پنتانول | Pentanol |
اکتنال | Octenal |
هپتانال | Heptanal |
پنتنال | Pentenal |
1-اکتان-3-ال | 1-Octan-3-ol |
2-هپتنال | 2-Heptenal |
پنتل فوران | Pentyl-furan |
پروپان | Propane |
2-هپتنال | 2-Heptenal |
نونانال | Nonanal |
پروپنول | Propenol |
2-دسنال | 2-Decenal |
اگر روغن ذرت (Corn oil) قبل از نگهداری گرم شود، پس از نگهداری به مدت 1 هفته در دمای 55 درجه سانتیگراد، ترکیبات فرار (Volatile compounds) بسیار بیشتری ظاهر می شوند:
فارسی | انگلیسی |
---|---|
پروپانال | n-Propanal |
پنتانول | n-Pentanol |
(E)-2-نوننال | (E)-2-Nonenal |
(E)-2-پروپنال | (E)-2-Propenal |
2-اکتانون | 2-Octanone |
3,5-اکتاdien-2-one | 3,5-Octadien-2-one |
استات اتیل | Ethyl acetate |
(Z)-2-هپتنال | (Z)-2-Heptenal |
(E)-2-دسنال | (E)-2-Decenal |
پنتانال | n-Pentanal |
(E)-2-هپتنال | (E)-2-Heptenal |
2,3-اکتادیون | 2,3-Octadione |
هگزانال | n-Hexanal |
هگزانول | n-Hexanol |
(E,E)-2,4-نونادیون | (E,E)-2,4-Nonadienal |
(E)-2-پنتنال | (E)-2-Pentenal |
نونانال | n-Nonanal |
(E)-2-undecanal | (E)-2-Undecanal |
1-پنتن-3-ال | 1-Penten-3-ol |
(Z)-2-اکتنال | (Z)-2-Octenal |
(E,Z)-2,4-دکادیون | (E,Z)-2,4-Decadienal |
2-هپتانون | 2-Heptanone |
1-اکتن-3-ال | 1-Octen-3-ol |
2-پنتیل فوران | 2-Pentylfuran |
(E,Z)-2,4-هپتادیون | (E,Z)-2,4-Heptadienal |
(E,E)-2,4-هپتادیون | (E,E)-2,4-Heptadienal |
(E)-2-هگزنال | (E)-2-Hexenal |
هگزانوئیک اسید | n-Hexanoic acid |
هر چه مدت زمان نگهداری طولانی تر باشد، ترکیبات فرار بیشتری ایجاد می شوند. قابل توجه است که از دوره نگهداری 9 هفته به بعد، اسیدیته (acid content) به طور قابل توجهی افزایش می یابد، در حالی که سهم آلدهیدها به طور مداوم کاهش می یابد.
ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب روغن ذرت
علاوه بر روغن ذرت معمولی (Conventional corn oil)، انواع دیگری از روغن ذرت نیز وجود دارد:
اسید چرب | محتوای % |
---|---|
لوریک اسید (Lauric acid) | 0-0.3 |
میریستیک اسید (Myristic acid) | 0-0.3 |
پالمیتیک اسید (Palmitic acid) | 9.2-16.5 |
پالمیتولئیک اسید (Palmitoleic acid) | 0-0.4 |
مارگاریک اسید (Margaric acid) | – |
استئاریک اسید (Stearic acid) | 0-3.3 |
اولئیک اسید (Oleic acid) | 20-42.2 |
لینولئیک اسید (Linoleic acid) | 39.4-65.6 |
اسید α-لینولنیک (α-Linolenic acid) | 0.5-1.5 |
آراشیدیک اسید (Arachidic acid) | 0.3-0.7 |
اسید ایکوزانوئیک (Eicosanoic acid) | 0-0.4 |
اسید بهنیک (Behenic acid) | 0-0.5 |
اسید اروکیک (Erucic acid) | 0-0.1 |
اسید لیگنینوسریک (Lignoceric acid) | 0-0.4 |
ترکیب شیمیایی استرول ها در روغن ذرت
(غلظت بر حسب mg/100 گرم و محتوا بر حسب درصد)
ترکیب استروئیدی | محتوای روغن ذرت |
---|---|
کل محتوا (Total content) | 795-2215 |
کلسترول (Cholesterol) | 0.2-0.6 |
براسیکاسترول (Brassicasterol) | 0-0.2 |
کمپسترول (Campesterol) | 18.6-24.1 |
استیگماسترول (Stigmasterol) | 4.3-7.7 |
بتا-سیتوسترول (β-Sitosterol) | 54.8-66.6 |
Δ5-آوناسترول (Δ5-Avenasterol) | 4.2-8.2 |
Δ7-استیگماسترول (Δ7-Stigmasterol) | 1.0-4.2 |
Δ7-آوناسترول (Δ7-Avenasterol) | 0.7-2.7 |
ارگوسترول (Ergosterol) | – |
ترکیب توکوفرول ها و توکوترینول ها
(غلظت و محتوای بر حسب میلی گرم در 100 گرم)
ترکیب | محتوای روغن ذرت |
---|---|
توکوفرول/توکوتریانول کل (Total content of tocopherols) | 33.1-371.6 |
آلفا-توکوفرول (α-Tocopherol) | 2.3-57.3 |
بتا-توکوفرول | 0-35.6 |
گاما-توکوفرول | 26.8-246.8 |
دلتا-توکوفرول | 23-75 |
توکوتریانول کل | 0-70.9 |
آلفا-توکوتریانول | 0-23.9 |
بتا-توکوتریانول | – |
گاما-توکوتریانول | – |
دلتا-توکوتریانول | 0-2 |
ماده | میزان |
---|---|
کاروتنوئیدها (Carotenoids) | 1-2 پی پی ام |
فسفولیپیدها (Phosphatides) | 1-2% |
هیدروکربن ها (Hydrocarbons) | 40 میلی گرم در 100 گرم |
از جمله اسکوالن (Of these squalene) | 13-24 میلی گرم در 100 گرم |
مشخصات کلیدی فیزیکی روغن ذرت
- شاخص انکسار (refractive index):
- در دمای 60 درجه سانتیگراد: 1.4596
- در دمای 40 درجه سانتیگراد: 1.465 تا 1.468
- در دمای 25 درجه سانتیگراد: 1.470 تا 1.474
- چگالی (density): 0.916 تا 0.925 گرم بر سانتیمتر مکعب
- عدد یدی (iodine number): 103 تا 135
- عدد صابونی شدن (saponification number): 187 تا 196
- عدد اسیدی: 0.6 تا 4 (Acid number)
- نقطه ذوب: 18- تا 10- درجه سانتیگراد (Melting point)
- دمای اشتعال: 393 درجه سانتیگراد (Ignition temperature)
- نقطه اشتعال: 321 درجه سانتیگراد (Flash point)
- مواد غیرقابل صابونی شدن: 0.8 تا 3 درصد (Unsaponifiable)
کاربرد روغن ذرت در صنعت لوازم آرایشی
از روغن ذرت، محصولات صابون و مراقبت از مو و همچنین پودرهای صورت و بدن تولید میشود.
کاربرد روغن ذرت به عنوان غذا
روغن ذرت (corn oil) به دلیل ثبات طعم آن در نگهداری و آشپزی، به طور رایج به عنوان روغن خوراکی ستفاده می شود. در ایالات متحده، 60 تا 65 درصد از روغن ذرت تولیدی به عنوان روغن سالاد یا روغن پخت و پز به کار می رود. همچنین برای سرخ کردن مناسب است زیرا طعم را از یک ماده غذایی به ماده دیگر منتقل نمی کند. اغلب (این امر برای حدود 30 درصد از روغن ذرت تولیدی صدق می کند)، مارگارین، مایونز و سایر انواع غذاها از آن تهیه می شوند.
روغن ذرت به عنوان روغن خوراکی
روغن ذرت از نظر تغذیهای ارزشمند تلقی میشود:
- میزان سیستوسترول و توکوفرولها (Sitosterol and tocopherols)
- نسبت مطلوب اسیدهای چرب غیر اشباع (unsaturated fatty acids)
تاثیر منفی کمتری بر سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) در مقایسه با سایر چربیها و روغنها دارد.
سیستوسترول مادهای است که از نظر شیمیایی شبیه به کلسترول است. فرض بر این است که سیستوسترول با جذب و بازجذب کلسترول تداخل میکند و در نتیجه به کاهش سطح کلسترول کمک میکند.
نشاسته ذرت
نشاسته ذرت از دانه ذرت ساخته می شود. نشاسته ذرت در انواع محصولات آرایشی بهداشتی، پودر بچه، زیرسازهای آرایش، میکاپ، ماسک های صورت و انواع دئودرانت ها افزوده می شود. به هر حال، درصد بالایی از شکر طبیعی نشاسته ذرت سبب رشد مخمر و باکتری می شود که سبب بثورات پوشک، آکنه، قرمزی و خارش می شود.
میزان استفاده:
- 1 قاشق چای خوری در هر پوند روغن
دستورالعمل استفاده:
- در تریس رقیق به خمیر صابون بیفزایید
کاکل ابریشمی ذرت
کاکل ابریشمی ذرت الیاف انعطاف پذیری هستند که داخل پوسته ذرت رشد می کنند. به طور کلی این الیاف به عنوان محصول فرعی در نظر گرفته می شوند و دور ریخته می شوند. کاکل ابریشمی ذرت در مراقبت پوست به منظور کاهش فوق رنگدانه ای شدن استفاده می شود. مطالعات نشان داده اند که الیاف ابریشمی ذرت در کاهش رنگدانه حتی در پوست های حساس موثر است. کاکل ابریشمی ذرت سرشار از پتاسیم و دیگر انواع مواد مغذی حیاتی و ضد التهاب و یک آنتی اکسیدان است.