روغن گردو: هر آنچه باید در رابطه با آن و فواید آن بدانید!

درخت گردو (Juglans regia) با اصالتی ایرانی، نخستین بار در فلات ایران (پرشیا) رشد کرد. رومیان باستان این درخت ارزشمند را به آسیای صغیر، اروپای مرکزی، جنوبی و غربی معرفی کردند. امروزه، گردو در مناطقی با آب و هوای معتدل مانند اروپا، آسیای مرکزی، چین و آمریکای شمالی کشت می شود. جالب است بدانید این درخت حتی پس از ۵۰ سال به اوج باردهی می رسد و تا ۱۰۰ سال محصول می دهد.

استخراج روغن گردو

روغن گردو از هسته گردو  که لپه‌ های جنین (Cotyledon) گیاه هستند، به روش پرس سرد یا استخراج، گرفته می‌ شود و سپس معمولاً تصفیه می‌شود. قبل از فرآوری، گردوها باید به مدت 2 تا 3 ماه ذخیره شوند. از هر تن گردو، 500 لیتر روغن گردو به دست می‌ آید.

رنگ:

  • زرد تیره تا قهوه ای روشن
  • زرد روشن تا زرد مایل به سبز
  • زرد

بو:

  • ملایم، ته مزه گردو (Light, touch of walnuts)
  • دلپذیر (Pleasant)

ترکیبات فرار در روغن گردو

آنالیز ترکیبات فرار روغن گردو با استفاده از روش‌های استخراج مایع، کروماتوگرافی مایع و گاز:

فارسی انگلیسی
هگزانال Hexanal
2-هگزانال 2-Hexanal
1-استیل سیکلوهگزن 1-Acetylcyclohexene
هپتانال Heptanal
بی کربنات هیدروژن Hydrogen carbonate
اکتانال Octanal
فورفورالدهید Furancarboxaldehyde
2-نونانال 2-Nonenal
2،4-هپتادی انال 2,4-Heptadienal
دکانال Decanal
الکل فورفوریل Furfuryl alcohol
2-دکانال 2-Decenal
نونانال Nonanal
2-هگزانون 2-Hexanone
2،4-دکادی انال 2,4-Decadienal
2-پنتیل فوران 2-Pentylfuran
(E,E)-2،4-دکادی انال (E,E)-2,4-Decadienal
2-اوکتل فوران 2-Octylfuran
n-پنتان n-Pentane
پنتانال Pentanal
n-اکتان n-Octane
1-اکتانول 1-Octanol
n-نونان n-Nonane
1-هپتانول 1-Heptanol
اتانول Ethanol
1-هگزانول 1-Hexanol
سیکلوبوتانول Cyclobutanol
1-پنتانول 1-Pentanol

طعم:

  • آجیلی (Nutty)
  • دلپذیر (Pleasant)

ترکیب شیمیایی اسید چرب روغن گردو

اسید چرب محتوای (٪)
 پالمیتیک اسید (Palmitic acid) 4-5
 لینولئیک اسید (Linoleic acid) 47-83
 پالمیتولئیک اسید (Palmitoleic acid)
 اولئیک اسید (Oleic acid) 14-30
اسید آلفا-لینولنیک (α-Linolenic acid) 3-16
 استئاریک اسید (Stearic acid) 1-2.5
اسید آراشیدیک (Arachidic acid) 0.01
اسید ایکوزانوئیک (Eicosenoic acid)
اسید واکنیک (Vaccenic acid)
 میریستیک اسید (Myristic acid) 0.01

ترکیب اسید های چرب موجود در روغن گردو از کشورهای مختلف مبدا

اسید چرب (Fatty acid) چین (China) فرانسه (France) مجارستان (Hungary) ایتالیا (Italy)
اسید پالمیتیک (Palmitic acid) 5.1-5.4 6.5-7.3 5.8-7.7 7.3-8.1
اسید پالمیتولئیک (Palmitoleic acid) 0.1 0.1 0.1 <0.1
اسید استئاریک (Stearic acid) 2.7-2.9 1.7-2.9 2.1-2.2 2.2-2.9
اسید اولئیک (Oleic acid) 16.9-21.0 15.1-18.9 17.4-22.2 14.5-15.3
اسید لینولئیک (Linoleic acid) 60.1-64.1 57.4-64.3 58.3-60.8 60.2-63.1
اسید آلفا-لینولنیک (α-Linolenic acid) 10.3-10.4 11.3-15.4 10.8-11.6 11.8-14.3
اسید آراشیدیک (Arachidic acid) 0.1 <0.1 <0.1 0.1
اسید ایکوزانوئیک (Eicosenoic acid) 0.1 0.2-0.3 0.2 0.2

ترکیب استرول ها در روغن گردو

(غلظت بر حسب mg/100 گرم و محتوا بر حسب درصد)

نام فارسی (نام انگلیسی) مقدار
استرول ها (Sterols) 176
کلسترول (Cholesterol)
براسیکاسترول (Brassicasterol)
کامپسترول (Campesterol) 5
استیگماسترول (Stigmasterol)
بتا-سیتوسترول (B-Sitosterol) 89
آ5-آوناسترول (A5-Avenasterol) 5
آ7-استیگماسترول (A7-Stigmasterol)
آ7-آوناسترول (A7-Avenasterol)
ارگوسترول (Ergosterol)
فوکوسترول (Fucosterol)

ترکیب استرول ها در روغن گردو از کشورهای مختلف مبدأ

(غلظت در %)

نام استرول (انگلیسی) چین فرانسه مجارستان ایتالیا
کلسترول (Cholesterol) 0.2-0.3 0.0-0.6 0.0-0.3 0.2-1.2
براسیکاسترول (Brassicasterol) 0.3 0.0-0.1
24-متیلن کلسترول (24-Methylencholesterol) 0.0-0.2
کامپسترول (Campesterol) 4.0-4.5 4.3-5.0 4.3-4.6 4.4-5.3
استیگماسترول (Stigmasterol) 0.4-0.5 0.0-0.4 0.0-0.2 0.0-0.3
کلروسترول (Clerosterol) 0.8 0.7-1.5 1.4-2.2 1.2-3.1
بتا-سیتوسترول (B-Sitosterol) 83.6-85.4 85.2-89.6 85.0-86.4 83.9-86.7
Δ5-آوناسترول (Δ5-Avenasterol) 8.2-9.2 4.4-7.7 6.7-8.4 5.1-7.1
Δ7-استیگماستنول (Δ7-Stigmastenol) 0.0-0.2 0.0-0.2 0.0-0.6 0.0-0.7
Δ7-آوناسترول (Δ7-Avenasterol) 0.0-0.1 0.0-0.2

ترکیب توکوفرول ها در روغن گردو از کشورهای مختلف مبدأ (غلظت در mg/kg)

فارسی (انگلیسی) چین فرانسه مجارستان ایتالیا
توکوفرول ها (Tocopherols)
– محتوای کل (Total content) 309-366 383-507 460-569 358-460
– آلفا توکوفرول (α-Tocopherol) 10 0.0-16 0.0-19 0.0-10
– بتا توکوفرول (β-Tocopherol) 308-447
– گاما توکوفرول (γ-Tocopherol) 276-329 424-525 318-445
– دلتا توکوفرول (δ-Tocopherol) 23-27 27-63 20-34 12-30

سایر مواد تشکیل دهنده روغن گردو

فارسی انگلیسی
ویتامین A Vitamin A
ویتامین B Vitamin B
ویتامین C Vitamin C
ویتامین E Vitamin E
ویتامین K Vitamin K
لسیتین Lecithin
فسفر Phosphorus

مشخصات فیزیکی روغن گردو

  • شاخص انکسار (refractive index):  1.4690 تا 1.4710
  • چگالی (density):  0.920 تا 0.924
  • عدد صابونی شدن (saponification number): 188 تا 196
  • عدد اسیدی (acid number): حداکثر 8
  • عدد یدی (iodine number): 141 تا 153
  • مواد غیرقابل صابونی شدن (unsaponifiable): 0.2 تا 0.4 درصد
  • نقطه انجماد (point of solidification): 28- تا 29 – درجه سانتی گراد

ماندگاری روغن گردو

روغن گردو اگر در جای خنک و تاریک نگهداری شود، تا 12 ماه ماندگاری دارد.

روش استفاده از روغن گردو

با اینکه گاهی سرآشپز ها از این روغن گردو برای سرخ کردن استفاده می کنند ولی معمولا آن را زیاد گرما نمی دهند چون باعث تغییر بو و ایجاد تلخی می شود.

کاربرد های روغن گردو

در داروسازی و پزشکی (Pharmacy and Medicine)

روغن گردو به دلیل داشتن مقدار زیادی اسیدهای چرب تک غیر اشباع و چند غیر اشباع شناخته شده است. علاوه بر اسید اولئیک و لینولئیک، روغن گردو حاوی مقدار قابل توجهی اسید لینولنیک نیز می باشد. بنابراین، روغن گردو را می توان به عنوان یک روغن خوراکی رژیمی در نظر گرفت.

این روغن باعث کاهش سطح تری گلیسیرید و افزایش قابل توجه کلسترول HDL در خون می شود. روغن گردو خطر ابتلا به آترواسکلروز را کاهش داده و تأثیر مثبتی بر متابولیسم چربی دارد. همچنین دارای خاصیت ضد قارچی و ضد عفونی کنندگی قوی است، که آن را به پایه ای ایده آل برای پماد تبدیل می کند. این روغن در موارد قارچ، زخم بستر و سایر زخم های باز، روند بهبود را با مواد فعال موجود در دارو  پشتیبانی می کند.

کاربردهای روغن گردو در صنعت آرایشی و بهداشتی

روغن گردو برای مراقبت مو

۱. محصولات ضد پیری:

  • اسیدهای چرب امگا-۳ موجود در روغن گردو، تولید کلاژن را تحریک کرده و چین و چروک را کاهش می دهند.
  • ترکیب ۲-پنتیل فوران در روغن، خاصیت ضد التهابی دارد و برای پوست های حساس مناسب است.

۲. شامپو های تقویتی:

  • ویتامین E و فسفر موجود در روغن، فولیکول های مو را تقویت و از شکنندگی مو جلوگیری می کند.

۳. لوسیون های برنزه کننده:

  • عصاره پوست سبز گردو  به دلیل وجود هیدروژوگلون، به عنوان رنگ دانه طبیعی در محصولات برنزه کننده استفاده می شود.

کاربرد های صنعتی روغن گردو:

اگرچه روغن گردو عمدتاً برای مصارف آشپزی استفاده می شود، اما کاربردهای صنعتی نیز دارد، به عنوان مثال در تولید صابون، به عنوان پخش کننده رنگ برای هنرمندان و برای آغشته کردن چوب.

روغن گردو در صنایع غذایی:

به دلیل مقدار بالای اسیدهای چرب غیراشباع، روغن گردو نباید حرارت داده شود و از این رو به طور عمده به عنوان روغن سالاد استفاده می شود.

روغن گردو در طب سنتی:

احتمالاً به دلیل خاصیت قارچ کشی، ضد عفونی کننده و ضد تصلب شرایین، روغن گردو برای درمان موارد زیر استفاده می شود:

  • مشکلات کبد و کیسه صفرا
  • اختلالات متابولیک
  • خارش مقعد (پروتوز آنی)
  • نیش زنبور
  • پای ورزشکار
  • تحریکات پوستی
  • میخچه
  • تبخال دهان
  • زوایای پاره شده دهان
  • زگیل
  • بیماری های تنفسی

عوارض جانبی ناخواسته احتمالی روغن گردو

گردو و روغن آن برای مدت طولانی به عنوان آلرژن های غذایی شناخته می شدند که بیماران مبتلا به گرده افشانی ناشی از درختان زودرس به طور ویژه به آن حساس هستند. در موارد نادر، بیمارانی که از آلرژی گردو رنج می برند، به گرده توس نیز حساسیت دارند. در نتیجه، هیچ آلرژنی شبیه به Bet-v-1 در گردو یافت نشد.

روغن گردو عموما از گوشت گردو با پرس سرد بدست می آید و خواص تغذیه ای مشابهی با گوشت گردو اما با غلظت بیشتر دارد. این روغن همچنین چند کاربردی است و در درجه نخست در انواع روغن پوست، کرم ها و سرم ها استفاده می شود اگر چه ماندگاری کوتاه تری دارد و بعضی اوقات بین 6 تا 12 ماه ماندگاری دارد.

روغن گردوی پکین بوسیله ی پرس سرد از مغز گردوی پکین استخراج می شود و غنی از انواع اسیدهای چرب ضروری و ویتامین E است. این روغن غیر چرب است و به آسانی بوسیله ی پوست جذب می شود جایی که در مقابل تخریب UV از پوست محافظت می کند، آبرسان است و به تولید سلول های جدید پوست کمک می کند. روغن گردوی پکین در انواع محصولات مراقبت پوست با هدف رفع خشکی پوست و برطرف کردن علایم قابل مشاهده پیری استفاده می شود.

پوست خارجی گردو

پوست خارجی گردو

پوست خارجی گردو آسیاب می شود و به انواع پاک کننده های صورت به عنوان یک لایه بردار افزوده می شود. پوسته های گردو نمی تواند در آب حل شود و بنابراین مهم نیست تا چه میزان آسیاب شود چرا که آن ها هرگز کاملا کروی نخواهند شد. این بدین معنی است ذرات بسیار ریز سفت می تواند سبب ميكرودرم ابراشن (Microdermabrasions) شود.

عصاره برگ گردو

عصاره برگ گردو (Walnut leaf extract) یک ضد التهاب قدرتمند است که در انواع غوطه وری های حمام به منظور کاهش ورم و در انواع پماد به منظور درمان انواع زخم استفاده می شود. عصاره برگ گردو همچنین برای آفتاب سوختگی، پوست خارش دار (Itchy skin)، بثورات (Rashes)، شوره سر(Dandruff) و آکنه استفاده می شود.

گوشت گردو

گوشت گردو یک سوپر غذا با فواید سلامتی قابل ملاحظه است. گوشت گردو سرشار از ویتامین C و شامل انواع آلفا لیپوییک اسید، آنتی اکسیدان ها، ضد التهاب ها و سرشار از انواع ویتامین و مواد معدنی است. گوشت گردو به طور موضعی برای مراقبت پوست برای لایه برداری صورت آسیاب می شود.

آرد گردوی پیکن

گردوی پیکن

آرد گردوی پیکن (Pecan meal (Carya illinoinensis)) تمامی خواص روغن این نوع گردو را دارد علاوه بر این توانایی لایه برداری بدون آن که سبب میکرودرم ابریژن شود. آرد گردوی پیکن در انواع لایه بردارهای صورت به شکل کرم یا پودر استفاده می شود که نیاز به انواع نگهدارنده ها در انواع فرمولاسیون ها را برطرف می کند. آرد گردوی پکین در صابون سازی به منظور لایه برداری ملایم استفاده می شود.

روغن گردو در صابون‌ های گیاهی دست ساز

روغن گردو در صابون سازی

استفاده از روغن گردو در صابون‌ سازی نه تنها به دلیل خواص مرطوب‌ کنندگی و آنتی‌ اکسیدانی آن، بلکه به علت تطابق با اصول فرمولاسیون طبیعی، انتخابی ایده آل است. در جدول زیر، فواید کلیدی این روغن در صابون‌ های دست ساز بررسی شده است:

جدول فواید روغن گردو در صابون گیاهی

مزیت مکانیسم اثر نتیجه نهایی
مرطوب‌ کنندگی عمیق اسید لینولئیک (۴۷-۸۳٪) سد پوستی را تقویت و از هدررفت رطوبت جلوگیری می‌ کند. پوست نرم، لطیف و فاقد خشکی حتی در پوست‌ های حساس.
ضد پیری گاما-توکوفرول (۲۷۶-۵۶۹ mg/kg) با خنثی‌سازی رادیکال‌ های آزاد، چین‌ و چروک را کاهش می‌دهد. بهبود کشسانی پوست و جلوگیری از علائم پیری زودرس.
ضد التهاب فیتوسترول‌ ها (بتا-سیتوسترول ~۸۵٪) التهاب ناشی از اگزما یا آکنه را تسکین می‌ دهند. کاهش قرمزی و تحریک پوستی در بیماری‌ هایی مانند روزاسه.
لایه‌ برداری ملایم افزودن پودر پوست گردو به صابون، سلول‌ های مرده را بدون آسیب به لایه شاخی پوست حذف می‌ کند. پوست درخشان و یک دست با منافذ باز شده.
محافظت در برابر UV ترکیبات فنولی مانند ژوگلون (در عصاره پوست گردو) جذب اشعه UVB را تا ۲۰٪ کاهش می‌دهند. کاهش آسیب ناشی از نور خورشید در صابون‌ های روزانه.
ضد باکتریال طبیعی اسید پالمیتیک (۴-۵٪) و ژوگلون، رشد باکتری‌ های مولد آکنه (C. acnes) را مهار می‌ کنند. پیشگیری از جوش‌ های التهابی و مناسب برای پوست‌ های چرب.

نکات کلیدی فرمولاسیون صابون با روغن گردو

۱. درصد بهینه در صابون:

  • ۵-۱۰٪ از کل روغن‌ های پایه را به روغن گردو اختصاص دهید تا از اکسیداسیون سریع جلوگیری شود.
  • ترکیب با روغن‌های پایدار مانند روغن نارگیل یا زیتون، ماندگاری صابون را افزایش می‌ دهد.

۲. افزودن عصاره برگ گردو:

  • عصاره برگ گردو (منبع هیدروژوگلون) به عنوان ماده ضد خارش و ضد شوره، صابون را برای پوست سر مناسب می‌کند.

۳. استفاده از پودر پوست گردو:

  • پودر پوست گردو (با مش ۱۲۰-۱۵۰) به عنوان اسکراب طبیعی، جایگزین مناسبی برای میکروپلاستیک‌ ها در صابون‌ های لایه‌ بردار است.

۴. تثبیت رنگ و عطر:

  • روغن گردو به دلیل رنگ زرد-قهوه‌ای طبیعی، نیاز به رنگ‌ های مصنوعی را کاهش می‌ دهد.
  • عطر ملایم آجیلی آن با اسانس‌ های مرکبات یا اسطوخودوس ترکیب پذیری عالی دارد.

هشدارها و ملاحظات روغن گردو در صابون سازی

  • آلرژی: افرادی با سابقه آلرژی به گردو یا گرده درختان (مانند توس) ممکن است به صابون حاوی روغن گردو حساسیت نشان دهند.
  • اکسیداسیون: افزودن آنتی‌ اکسیدان‌ های طبیعی مانند ویتامین E (۰.۱-۰.۵٪) ماندگاری صابون را تا ۱۲ ماه افزایش می‌دهد.
  • PH مناسب: روغن گردو عدد صابونی شدن ۱۸۸-۱۹۶ دارد، بنابراین از آزمایش PH نهایی صابون (۸.۵-۱۰) اطمینان حاصل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا