روغن آووکادو

روغن آووکادو یکی از مواد ارزشمند در صابون‌ سازی گیاهی است که به دلیل خواص برجسته‌اش برای پوست، جایگاه ویژه‌ای در تولید صابون‌دست‌ ساز دارد. این روغن که از میوه آووکادو استخراج می‌شود، سرشار از ویتامین‌های A، D و E است که همگی به تغذیه و حفظ سلامت پوست کمک می‌کنند. هنگام استفاده از روغن آووکادو در فرمول صابون، به صابون حالتی نرم و مرطوب کننده می‌بخشد و باعث می‌شود تا صابون ضمن پاکسازی پوست، آن را خشک نکند. روغن آووکادو همچنین می‌تواند به بهبود بافت صابون و افزایش طول عمر آن کمک کند و با ترکیبات چربی خود کف صابون را غنی‌تر و لطیف‌تر کند.

فواید روغن آووکادو برای پوست نیز چشمگیر است. این روغن به راحتی جذب پوست می‌شود و به مرطوب‌سازی عمیق کمک می‌کند. همچنین، خواص ضد التهابی و تسکین‌دهنده آن می‌تواند به بهبود مشکلات پوستی مانند اگزما و خشکی شدید کمک کند. روغن آووکادو دارای اسیدهای چرب ضروری است که به تقویت سد طبیعی پوست و کاهش آثار پیری زودرس مانند چین و چروک کمک می‌کند. استفاده از این روغن در صابون‌های دست‌ساز، گزینه‌ای ایده‌آل برای کسانی است که به دنبال محصولاتی ملایم و مغذی برای مراقبت از پوست خود هستند.

خاستگاه آووکادو

درخت آووکادو (avocado tree) درختی به بلندی ۴ تا ۲۰ متر است؛ تنه آن حدود ۶۰ سانتی متر قطر دارد. درختانی که به صورت آزادانه رشد می کنند، معمولا با غالبیت انتهایی قابل توجهی به صورت عمودی رشد می کنند. پوست تنه نسبتاً نازک، صاف و به رنگ خاکستر است.

برگ ها همیشه سبز، در ابتدا به رنگ سبز روشن هستند و در مکان های آفتابی، بعداً به رنگ سبز تیره براق تغییر می کنند. گل های Persea americana کوچک، به طول ۵ تا ۸ میلی متر و به رنگ زرد مایل به سبز هستند. گل آذین به صورت خوشه (panicle-shaped) است، محوری (axial) یا انتهایی (terminal).

دو نوع گل وجود دارد که هر گیاه فقط یک نوع از آنها را دارد. هر دو نوع تنها در زمان خاصی از روز برای دریافت گرده آماده هستند. به این معنی که برای کاشت، هر دو نوع گیاه باید کاشته شوند، زیرا در غیر این صورت گرده افشانی (حداقل به صورت تئوری) غیرممکن است. میوه می تواند به اندازه یک مشت یا به بزرگی یک خیارشور باشد؛ بیضی شکل تا گلابی شکل، و تا ۱۸ سانتی متر طول دارد.

این یک توت (berry) است که رنگ آن از سبز تیره تا قرمز مایل به قهوه ای متغیر است. پوست کندن آن آسان است. گوشت میوه نرم و سفید تا زرد کرمی رنگ است. هسته می تواند گرد، مخروطی یا کشیده باشد و ۸ تا ۲۴ درصد وزن میوه را تشکیل می دهد.

آووکادو عمدتاً در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، به ویژه در آمریکا و آسیا کشت می‌شود. ایالات متحده آمریکا و مکزیک تولیدکنندگان اصلی این محصول هستند. صادرات آووکادو در مقیاس بزرگ فقط از زمان جنگ جهانی دوم رواج پیدا کرده است.

بازار صادراتی این محصول عمدتاً به ایالات متحده آمریکا، کشورهای اروپایی و چندین کشور در شرق آسیا محدود می‌شود. آووکادوهایی که در اروپا به فروش می‌رسند معمولاً از اسرائیل، آفریقای جنوبی  یا اسپانیا می‌آیند. حدود 200 نوع مختلف آووکادو وجود دارد.

استخراج روغن آووکادو

روغن آووکادو به روش پرس سرد (cold pressed) استخراج می‌شود. برای این کار، فقط از پالپ میوه‌های رسیده که دیگر قابل فروش نیستند استفاده می‌شود. روش‌های دیگر استخراج روغن آووکادو عبارتند از:

  • ** سانتریفیوژ کردن (centrifugation):
  • ** پالپ میوه له شده (puree) را با سانتریفیوژ می‌توان به روغن تبدیل کرد.
  • ** آسیاب کردن با ماده خنثی .
  • ** پالپ میوه را با ماده خنثی مانند کایزلگور (kieselguhr) مخلوط می‌کنند و سپس با اتر نفت (petroleum ether) تقطیر می‌کنند.

رنگ روغن آووکادو

  • زرد تیره تا قهوه ای، متمایل به سبز
  • روغن “خام” سبز و کدر است. تصفیه شیمیایی مواد رنگی و مواد کدر را از بین می برد، به طوری که نتیجه یک روغن زرد روشن است.

بوی روغن آووکادو

  • روغن آووکادو: سبز، میوه ای، ملایم، کمی کهنه، تند. روغن آووکادو سبز: میوه ای، شبیه سرکه، مغزدار، چوبی.

ترکیبات فرار روغن آووکادو

آنالیز ترکیبات فرار در روغن آووکادو با استفاده از استخراج مایکروویو و حلال:

  • هگزانال (Hexanal)
  • 2،6-دی متیل اوندکان (2,6-dimethylundecane)
  • سیکلو تترادکان (Cyclotetradecane)
  • 1،4-دی متیل بنزن (1,4-Dimethylbenzene)
  • ترانس، ترانس-2،4-دکادیئنال (Trans,trans-2,4-decadienal)
  • جرماکرن D (Germacrene D)
  • 1،2-دی متیل بنزن (1,2-Dimethylbenzene)
  • تridecane (Tridecane)
  • هپتانال (Heptanal)
  • 2،4-دکادیئنال (2,4-decadienal)
  • (E,E)-α-فارنزن ((E,E)-a-farnesen)
  • 1،2،4-تری متیل بنزن (1,2,4-Trimethylbenzene)
  • α-کوببن (α-Cubebene)
  • β-بیسابولن (B-Bisabolene)
  • دکان (Decane)
  • 2-دوسن-1-ال (2-docen-1-al)
  • کافیلن اکسید (Caryophyllene oxide)
  • اکتانال (Octanal)
  • α-کوپائن (α-Copaen)
  • α-برگاموتن (α-Bergamotene)
  • 4-اتیل-1،2-دی متیل بنزن (4-Ethyl-1,2-dimethylbenzene)
  • تترادکان (Tetradecane)
  • α-هومولن (α-Humulene)

ترکیب شیمیایی اسید چرب

اسید چرب (Fatty acid) محتوای در % (Content in %)
 پالمیتیک اسید (Palmitic acid) 16.2
لینولئیک اسید (Linoleic acid) 13.5
 پالمیتولئیک اسید (Palmitoleic acid) 5.6
اولئیک اسید (Oleic acid) 62.8
لینولنیک اسید (Linolenic acid) 0.7
 میریستیک اسید (Myristic acid) 1.1
استئاریک اسید (Stearic acid)
آراشیدونیک اسید (Arachidonic acid)
 واکنیک اسید (Vaccenic acid)

ترکیب شیمیایی استرول ها

(غلظت بر حسب میلی گرم در 100 گرم و محتوا بر حسب درصد)

نام فارسی (نام انگلیسی) غلظت (میلی گرم در 100 گرم)
مجموع استرول ها (Total sterols) 404
کلسترول (Cholesterol) 0-0.2
β-سیتوسترول (β-Sitosterol) 89-92
براسیکاسترول (Brassicasterol) 2
کمپسترول (Campesterol) 6-8
استیگماسترول (Stigmasterol) 0-2
5-آوناسترول (A5-Avenasterol) 3
7-استیگماسترول (A7-Stigmasterol)
7-آوناسترول (A7-Avenasterol) 0.2
کولستانول (Cholestanol)
کمپستانول (Campestanol)
  • این جدول غلظت استرول های مختلف موجود در روغن آووکادو را نشان می دهد.
  • استرول ها: نوعی چربی هستند که در گیاهان و حیوانات یافت می شوند.
  • کلسترول: نوعی استرول است که در بدن انسان و سایر حیوانات یافت می شود.
  • β-سیتوسترول: رایج ترین استرول گیاهی است.
  • براسیکاسترول، کمپسترول، استیگماسترول: استرول های گیاهی دیگری هستند که در روغن آووکادو یافت می شوند.
  • 5-آوناسترول، 7-استیگماسترول، 7-آوناسترول، کولستانول، کمپستانول: استرول های دیگری هستند که ممکن است در روغن آووکادو یافت شوند، اما غلظت آنها کمتر است.

ترکیب توکوفرول ها

(غلظت بر حسب میلی گرم در 100 گرم و محتوا بر حسب درصد)

نام فارسی (نام انگلیسی) غلظت (میلی گرم در 100 گرم)
فنل های کل (Total phenols) 245-440
 کافئیک اسید (Caffeic acid) 4-10
 کلروژنیک اسید (Chlorogenic acid) 40-80
کاتچین (Catechin) 2-5
اپیکاتچین (Epicatechin) 2-4
کوئرستین (Quercetin) 0.5-1
لوتئین (Lutein) 0.2-0.4
β-کاروتن (β-Carotene) 0.1-0.2
توکوفرول ها (Tocopherols) 16-37
α-توکوفرول (Alpha-tocopherol) 5-8
β-توکوفرول (Beta-tocopherol)
γ-توکوفرول (Gamma-tocopherol) 84-94
δ-توکوفرول (Delta-tocopherol) 2-7
  • این جدول غلظت ترکیبات فنلی مختلف موجود در روغن آووکادو را نشان می دهد.
  • ترکیبات فنلی: گروهی از مواد شیمیایی هستند که در گیاهان یافت می شوند.
  • فنل های کل: اندازه گیری کلی از تمام ترکیبات فنلی موجود در روغن آووکادو است.
  • اسید کافئیک، اسید کلروژنیک: آنتی اکسیدان های قوی هستند که در بسیاری از گیاهان یافت می شوند.
  • کاتچین، اپیکاتچین: نوعی فلاونول هستند که در چای و سایر گیاهان یافت می شوند.
  • کوئرستین: نوعی فلاونول است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
  • لوتئین: نوعی کاروتنوئید است که در سبزیجات سبز و میوه ها یافت می شود.
  • β-کاروتن: نوعی کاروتنوئید است که در هویج و سایر میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
  • توکوفرول ها: نوعی ویتامین E هستند که در بسیاری از غذاها یافت می شوند.
  • α-توکوفرول: رایج ترین نوع توکوفرول است و دارای بیشترین فعالیت ویتامین E است.
  • β-توکوفرول: دومین نوع رایج توکوفرول است و تقریباً نصف فعالیت ویتامین E α-توکوفرول را دارد.
  • γ-توکوفرول: فعالیت ویتامین E کمی دارد.
  • δ-توکوفرول: فعالیت ویتامین E بسیار کمی دارد.

مواد تشکیل دهنده دیگر

  • ویتامین A
  • ویتامین B
  • ویتامین D
  • ویتامین E
  • لسیتین
  • فیتواسترول ها (Phytosterols)
  • اسکوالن (Squalene)
  • بیوتین (Biotin)
  • هیدروکسی-آلفا-کاروتن (Hydroxy-α-carotene)
  • آلفا-کاروتن (α-Carotene)
  • بتا-کاروتن (β-Carotene)
  • لوتئین (Lutein)

مشخصات فیزیکی روغن آووکادو

  • شاخص انکسار (refractive index): 1.470 تا 1.472
  • چگالی (density):  0.908 تا 0.921
  • عدد صابونی شدن (saponification number): 170 تا 197
  • عدد ید (iodine number): 65 تا 95
  • مواد غیرقابل صابونی شدن (unsaponifiable): 1 تا 2 درصد

ماندگاری روغن آووکادو

روغن آووکادو در صورت نگهداری در یخچال تا 12 ماه ماندگاری دارد.

خصوصیات روغن آووکادو

همانند روغن ماکادمیا، میزان اسید پالمیتولئیک در روغن آووکادو بسیار بیشتر از حد معمول در روغن‌های گیاهی است. علاوه بر این، هر دو روغن آووکادو و روغن ماکادمیا دارای فاکتور محافظت طبیعی در برابر آفتاب هستند.

کاربرد روغن آووکادو

روغن آووکادو در لوازم آرایشی

روغن آووکادو به عنوان پایه ای برای پمادها (ointments)، به ویژه برای کرم های آرایشی (cosmetic creams)، لوسیون های چرب (oily lotions) و امولسیون ها (emulsions) بسیار مناسب است. محصولات مراقبت از پوست حاوی روغن آووکادو دارای ویژگی های زیر هستند:

  • قابلیت پخش خوب: به دلیل وجود فیتواسترول (phytosterol) در روغن
  • اثر آبرسانی (hydrating effect)
  • نفوذ خوب به لایه شاخی (stratum corneum)
  • ضریب محافظت طبیعی در برابر نور خورشید

کاربردهای فنی روغن آووکادو

روغن آووکادو در صنعت صابون سازی کاربرد دارد. به دلیل خاصیت نرم کنندگی آن، برای صابون های فوق چرب ایده آل است. همچنین این روغن کف خامه ای و ظریف تولید می کند.

کاربرد روغن آووکادو در پزشکی:

مصرف موضعی:

  • کاهش درد (Pain)
  • بهبود بازسازی سلولی (Cell regeneration)

مصرف خوراکی:

  • درمان آسیب‌های پوستی ناشی از انگل
  • درمان اگزما (Eczema)
  • کاهش کلسترول بالا

مطالعات علمی:

  • تأیید اثر کاهنده کلسترول روغن آووکادو توسط یک مطالعه استرالیایی
  • طبقه‌بندی آووکادو به عنوان “غذای سالم برای قلب” توسط “بنیاد قلب” استرالیا (Heart Foundation)

نکات:

  • روغن آووکادو به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب مفید و آنتی‌اکسیدان‌ها، خواص درمانی متعددی دارد.
  • این روغن می‌تواند به صورت موضعی برای تسکین درد و بهبود زخم‌ها و یا به صورت خوراکی برای درمان برخی بیماری‌ها مانند اگزما و کلسترول بالا استفاده شود.
  • مطالعات علمی اثرگذاری روغن آووکادو در درمان برخی بیماری‌ها را تأیید کرده‌اند.

روغن آووکادو به طور موثری پوست را مرطوب می کند و به طور خاص پوست های خام، پوسته پوسته و خشک را تسکین می دهد. بنابراین برای درمان بیماری های پوستی مانند نورودرماتیت (neurodermatitis) و پسوریازیس (psoriasis) و همچنین برای مشکلات مربوط به بافت همبند (connective tissue) مناسب است. روغن آووکادو همچنین در درمان ناخالصی های پوست موثر است؛ بافت پوست را بهبود می بخشد و روند جای زخم را تسهیل می کند (scarring promotes).

کاربرد روغن آووکادو به عنوان غذا:

  • مصرف خوراکی: روغن آووکادو در مقادیر کم به عنوان یک روغن خوراکی و برای تهیه سس مایونز (Mayonnaise) استفاده می‌شود.
  • روغن سالاد: این روغن برای استفاده در سالاد، خورش و سرخ کردن مناسب است.
  • کفاله: کنجاله حاصل از روغن‌گیری (Press cake) به عنوان خوراک دام و طیور استفاده می‌شود.

آووکادو غنی از اسیدهای چرب ضروری، ویتامین ها و موادمعدنی است و برای همه نوع پوستی مناسب است. ترکیبات موجود در آووکادو علاوه بر مرطوب کردن پوست و آبرسانی از پوست محافظت می کنند و در ترمیم پوست کمک می کنند. آووکادو تازه به عنوان ماسک صورت و آووکادو پودر شده در انواع محصولات مراقبت پوست استفاده می شود. چون در آووکادو پودری هیچ گونه آبی وجود ندارد می تواند با دیگر اجزای سازنده نظیر انواع خاک های رس و شیر مخلوط شود تا یک ماسک صورت پودری را بدون نیاز به نگهدارنده ها بسازد.

روغن آووکادو

روغن آووکادو نسبت به میوه آووکادو بسیار غلیظ تر است و از گوشته میوه استخراج می شود. این روغن غنی از اسیدهای چرب ضروری، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی است که آن را برای پوست های پیر و بسیار خشک بسیار مفید می سازد.

اسیدهای چرب اصلی موجود در تری گلیسیرید روغن آووکادو، اسیدهای چرب تک غیراشباع (monounsaturated) و چند غیراشباع (polyunsaturated) (76٪) مانند اولئیک (47 تا 60٪) و اسیدهای لینولئیک (13.5٪) هستند، اما همچنین تا حدود 24٪ اسید پالمیتیک وجود دارد.

نتایج نشان داد که روغن آووکادو به تنهایی یا در فرمولاسیون پوستی (50 درصد روغن آووکادو در وازلین (petrolatum))، سنتز کلاژن را افزایش داده و تعداد سلول‌های التهابی را در طول فرآیند بهبود زخم کاهش می‌دهد.

این روغن باعث ایجاد جوش روی پوست نمی شود و هیچگونه بقایای چربی را بر جای نمی گذارد. روغن آووکادو برای پوست حساس مفید است و سبب تسکین اگزما و پسوریازیس می شود. این روغن تولید کلاژن را هم افزایش و التهاب را کاهش می دهد.

کره آووکادو

کره آووکادو (Avocado butter) یک کره گیاهی حقیقی نیست بلکه ترکیبی از روغن آووکادو و یک روغن گیاهی هیدروژنه است. کره آووکادو یک بافت خامه ای غنی دارد و نسبت به روغن آن مشخصات متفاوتی دارد که درمحصولاتی نظیر کرم های بدن، لوسیون های بدن، صابون ها و مرهم های دست و پا استفاده می شود.

مراجع:

 de Oliveira, A. P.,”Effect of semisolid formulation of persea americana mill (avocado) oil on wound healing in rats “, Góes A. J. . S. Maia, M. B. D. S. (2013).

 Lamaud, E., Huc, J. (1982). Effects of avocado and soya bean lipidic non‐saponifiables on the components of skin connective tissue after topical application in the hairless rat: biophysical and biomechanical determination. International Journal of Cosmetic Science, 4 (4), 143–152.

دیدگاهتان را بنویسید