روغن نارگیل یکی از محبوبترین روغنها در صابون سازی است که به دلیل خواص مغذی و حفاظتی اش برای پوست بسیار مورد توجه قرار میگیرد. این روغن سرشار از اسید های چرب مفیدی مانند لوریک اسید است که خاصیت ضد باکتری و ضدقارچی دارد و به پاکسازی و مراقبت از پوست کمک میکند. در صابون سازی، روغن نارگیل به تولید کف فراوان و بافتی کرمی در صابون ها کمک میکند و صابون های تهیه شده با این روغن، توانایی بالایی در تمیز کردن پوست بدون ایجاد خشکی بیش از حد دارند. همچنین، روغن نارگیل رطوبت طبیعی پوست را حفظ کرده و به بهبود نرمی و لطافت آن کمک میکند، به همین دلیل انتخابی مناسب برای انواع پوستها در صابونهای جامد و مایع است.
خاستگاه نارگیل
تصور می شود که درخت نارگیل (coconut palm) از مجمع الجزایر مالایی (Malay Archipelago) واقع در شرق آسیا سرچشمه می گیرد، جایی که برای 3000 یا 4000 سال در آنجا کشت می شده است. امروزه در سراسر مناطق استوایی (tropics)، به ویژه در امتداد سواحل رایج است، زیرا نخل هوای شور دریا (salty sea air) را ترجیح می دهد. درخت نارگیل همچنین به گرمای پایدار (constant warmth) نیاز دارد، با دمای متوسط بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد. حتی در سردترین ماه ها، دما نباید به زیر 20 درجه سانتیگراد برسد. نخل نارگیل در همه انواع خاک رشد می کند، تا زمانی که خاک از نفوذ رطوبت کافی و تامین هوا و آب خوب اطمینان حاصل کند. در شرایط عادی، ارتفاع درخت نارگیل به 30 تا 35 متر می رسد.
استخراج روغن
روغن نارگیل (Coconut oil) را چربی نارگیل (coconut fat) نیز می نامند، زیرا در دمای اتاق جامد است. دلیل این امر محتوای بالای آن در اسیدهای چرب اشباع است که به حدود 90 درصد می رسد.
با این حال، از آنجایی که نقطه ذوب پایینی در حدود 23 درجه سانتیگراد دارد، به راحتی مایع می شود. آندوسپرم (درون دانه، مغز نارگیل) بریده شده و خشک شده نارگیل، کوپرا (copra)، برای تولید روغن فشرده می شود. کوپرای تازه خشک شده، فشرده می شود و روغن متعاقباً تصفیه می شود. این روغن را تنها پس از تصفیه و خوشبو شدن می توان به عنوان روغن خوراکی استفاده کرد. روغن نارگیل سفید مایل به زرد است.
δ-لاکتون های اسیدهای هیدروکسی کربوکسیلیک آلیفاتیک (δ-Lactones of aliphatic hydroxycarboxylic acids) با طول زنجیره بین 8 تا 14 اتم C مسئول بوی معمولی نارگیل هستند. مهمترین ترکیب منحصر به فرد (individual compound) برای این امر 5-pentyloxan-2-one است. روغن نارگیل حاوی درصد بالایی از اسیدهای چرب اشباع (saturated fatty acids) است و به راحتی فاسد نمی شود.
ترکیبات فرار
آنالیز رایحه (Aroma analysis) با غنی سازی با استخراج کننده سوکسله (Soxhlet extractor) و آنالیز GC-MS ترکیبات بد طعم (off-flavour compounds) در روغن نارگیل:
- پنتان-2-وان (Pentan-2-one)
- پنتان-2-ال (Pentan-2-ol)
- هگزان-2-ون (Hexan-2-one)
- هگزان-2-ال (Hexan-2-ol)
- هپتان-2-وان (Heptan-2-one)
- هپتان 2-ال (Heptan-2-ol)
- اکتان 2-وان (Octan-2-one)
- نونان-2- وان (Nonan-2-one)
- نونان-2- ال (Nonan-2-ol)
- آندکان-2- وان (Undecan-2-one)
درصد ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب:
- کاپریلیک اسید (Caprylic acid): 9
- کاپریک اسید (Capric acid): 10
- لوریک اسید (Lauric acid): 45
- میریستیک اسید (Myristic acid): 20
- پالمیتیک اسید (Palmitic acid): 7
- استئاریک اسید (Stearic acid): 5
- اولئیک اسید (Oleic acid): 5
ترکیب شیمیایی استرول ها (غلظت بر حسب mg/100 گرم و محتوا بر حسب درصد)
- محتوی کل (Total content): 47–114
- کلسترول (Cholesterol): 0.6–3.0
- براسیکاسترول (Brassicasterol): 0–0.9
- کامپسترول (Campesterol): 3.1–11.2
- استیگماسترول (Stigmasterol): 5.4–15.6
- β-سیتوسترول (β-Sitosterol): 19.7–50.7
- Δ5-آوناسترول (Δ5-Avenasterol): 13–40.7
- Δ7- استیگماسترول (Δ7-Stigmasterol): 0–3.0
- Δ7 – آوناسترول (Δ7-Avenasterol): 0–3.0
- غیره (Others): 0–3.6
ترکیب شیمیایی توکوفرول ها (غلظت بر حسب mg/100 گرم و محتوا بر حسب درصد)
به گفته کرشبام و شوایگر (Kerschbaum and Schweiger) (2001)، در نتیجه تصفیه ضروری روغن نارگیل حاوی ویتامین E نیست اما به گفته سالونخه و همکاران (Salunkhe et al) (1992) حاوی 20 میلی گرم α-توکوفرول در هر کیلوگرم روغن نارگیل است.
- محتوای کل توکوفرول ها: 2-8
- δ-توکوفرول (δ-Tocopherol): 11
- توکوترینول ها (Tocotrienols): 89
سایر مواد تشکیل دهنده
- کلسیم (Calcium)
- پتاسیم (Potassium)
- سدیم (Sodium)
- فسفر (Phosphorus)
- مس (Copper)
- آهن (Iron)
- آمینو اسید (Amino acids)
- لاکتون ها (Lactones)
- ویتامین E
- ریبوفلاوین (Riboflavin)
- نیاسین (Niacin)
- فیتو استرول ها (Phytosterols)
مشخصات فیزیکی روغن نارگیل
- ضریب شکست (refractive index): 1.4485–1.4495
- چگالی (density): 0.92–0.93
- عدد صابونی شدن (saponification number): 242–263
- عدد اسیدی (acid number): کمتر از 6
- عدد یدی (iodine num): 7–10
- بخش غیرقابل صابونی شدن (unsaponifiable): 0.5 درصد
- نقطه انجماد (point of solidification): 21 تا 25 درجه سانتی گراد
روغن نارگیل
روغن نارگیل (Coconut oil) پرس سرد یا ویرجین نسبت به روغن تصفیه شده خالص تر هستند. هر دو نوع روغن از گوشت نارگیل ساخته می شود اما روغن تصفیه شده از گوشت خشک شده نارگیل تحت گرمای بالا ساخته می شود و سپس با واکنش دادن با سود سوزآور، بخار آب و صافی کردن سفید می شود. روغن نارگیل پرس سرد رایحه قوی دارد بنابراین بعضی شرکت های مراقبت پوست روغن تصفیه شده را به منظور اجتناب از رایحه نارگیل در محصول نهایی استفاده می کنند.
روغن نارگیل پرس سرد عموما به سبب سطح بالاتر آنتی اکسیدان ها و خواص آنتی باکتریال ترجیح داده می شود. روغن نارگیل خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش می دهد، مانع ایجاد آکنه می شود و غنی از اسیدهای چرب ضروری، ویتامین ها و مواد مغذی حیاتی برای سلامت پوست است.
این روغن سرشار از لوریک اسید (Lauric acid) (نوعی اسید چرب با زنجیره متوسط) است. روغن نارگیل هیدروژنه نشده معمولا بین دمای 22 تا 24 درجه سانتی گراد ذوب می شوند. روغن نارگیل بین دیگر انواع روغن از همه پایدارتر است و بین روغن های مخصوص سرخ کردن، حرارت لازم برای سوختن روغن نارگیل از همه روغن ها بالاتر است. بنابراین، حتی در دماهای بالا هم این روغن نمی سوزد و دود از آن بلند نمی شود.
ماندگاری روغن نارگیل
- روغن نارگیل اگر در یخچال نگهداری شود بین 1 تا 2 سال ماندگاری دارد.
روغن نارگیل در لوازم آرایشی و بهداشتی
اگرچه روغن نارگیل به سختی به پوست نفوذ می کند، اما به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی (moisturising properties) و اثر خنک کنندگی (cooling effect) آن بر روی پوست، اغلب در لوازم آرایشی استفاده می شود. به محصولات زیر اضافه می شود:
- روغن مو (hair grease)
- محصولات مراقبت از مو (haircare products)
- ضد آفتاب (sunblock)
- محصولات بعد از آفتاب (after-sun products)
- روغن های حمام (bath oils)
- انواع کرم ها (creams)
- انواع روغن ماساژ (massage oils)
کره نارگیل
کره نارگیل اغلب با روغن نارگیل اشتباه گرفته می شود اما این دو خیلی متفاوت هستند. کره نارگیل بوسیله ی پوره سازی از گوشت نارگیل که شامل روغن است ساخته می شود. کره حاصل در دمای زیر 76 درجه فارنهایت (4/24 سلسیوس) جامد است و در دماهای بالاتر ذوب می شود. کره نارگیل سرشار از اسیدهای چرب و ویتامین ها است. این کره داری خواص ضد قارچی و آنتی باکتریال نیز هست که آن را برای ساخت مرطوب کننده برای پا، دست ها، مو، کوتیکول ها و لب ها عالی است. کره نارگیل می تواند به تنهایی استفاده شود یا در محصولاتی نظیر کرم های صورت و لوسیون های دست و پا استفاده شود. در حالی که بسیاری افراد کره نارگیل را برای صورتشان استفاده می کنند این کره می تواند منافذ پوستی را مسدود کند و در کمتر از 5% یک کرم یا 25 درصد یک محصول چشم می تواند به بهترین نحوه عمل کند.
آب نارگیل
آب نارگیل به طور طبیعی در نارگیل های سبز جوان یافت می شود. آب نارگیل چربی و مواد مغذی کمتری نسبت به شیر نارگیل دارد. آب نارگیل حاوی لوریک اسید، یک آنتی باکتریال، است. آب نارگیل به منظور رساندن مایعات سالم جهت نگهداری پوست آب رسانی شده است. آب نارگیل همچنین به منظور مبارزه با آکنه، موی فردار و بیماری پای ورزشکار استفاده می شود.
شیر نارگیل
شیر نارگیل ترکیبی از گوشت نارگیل مخلوط شده با حدود 50 درصد آب است که نرم کننده ای طبیعی است که به آرامی پوست را بدون محروم کردن از روغن های طبیعی پاکیزه می کند و ویتامین های E، K ،B کمپلکس و C، آمینو اسیدها، کانی ها و اسیدهای چرب ضروری حیاتی که توسط بدن انسان تولید نمی شود را برای سلامت پوست فراهم می آورد.
شیر نارگیل با باکتری ها مبارزه می کند و مرطوب کنندگی شدید را فراهم می آورد و می تواند ظاهر قابل رویت چین و چروک ها، افتادگی (sagging) و لکه های پیری را کاهش دهد. شیر نارگیل در بسیاری از محصولات از صابون و محصولات مراقبت مو گرفته تا کرم های صورت و لوسیون های بدن استفاده می شود.
میزان استفاده:
1 اونس پودر شیر نارگیل در هر 8 اونس آب مقطر حل کنید. تا 100 آب موجود در فرمولاسیون را می توانید با شیر نارگیل جایگزین کنید.
دستورالعمل استفاده:
چند راه برای افزودن شیر نارگیل به صابون وجود دارد. یکی از راه ها استفاده از پودر شیر نارگیل است. میتوانید پودر شیر نارگیل را به سرعت اضافه کنید و از گوشکوب برقی برای مخلوط کردن آن استفاده کنید.
راه دیگر این است که آب موجود در دستور ساخت صابون را با شیر نارگیل عوض کنید. می توانید نصف قوطی شیر نارگیل را از شب قبل در یک قالب یخ منجمد کنید. وقتی مایعات خود را بر حسب وزن اندازه می گیرید، باید نصف تکه های یخ شیر نارگیل و نصف شیر نارگیل مایع داشته باشید. قلیا خود را اضافه کنید و هم بزنید، مطمئن شوید که در یک منطقه با تهویه خوب کار کنید و بخار آن را استنشاق نکنید. قبل از ترکیب کردن، بگذارید این مخلوط تا دمای روغن خنک شود.
آلکان های نارگیل
آلکان نارگیل یک آلکان گیاهی فرار (چیزی که جذب پوست نمی شود بلکه از آن تبخیر می شود) است که به طور طبیعی از منابع تجدید پذیر مشتق شده است. این یک مایع سبک و روغنی است که به عنوان یک نرم کننده عمل می کند و احساس صافی به پوست می دهد.
اغلب با نرم کننده دیگری به نام Coco-Caprylate/Caprate ترکیب می شود و این دو با هم می توانند به عنوان یک جایگزین عالی برای برخی از سیلیکون های فرار مانند Cyclopentasiloxane عمل کنند.