فوت و فن تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا
در این پست در مورد اصول پرورش ماهی قزل آلا صحبت می شود.
رعایت برخی نکته های بیان شد در این پست می تواند برای پرورش دهندگان ماهی قزل آلا مفید باشد.
مراقبت های ویژه برای تکثر و پرورش ماهی قزل آلا
ماهی قزل آلا خیلی حساس هست و نیاز به مراقبت های ویژه ای دارد.
به همین دلیل تا حد ممکن باید بحث پیشگیری و مسائل بهداشتی را رعایت کرد.
هر سالن باید پرسنل خاص خود را داشته باشد و ورود و خروج بقیه افراد در آن سالن ها ممنوع باشد.
بیشتر بخوانید: پرورش ماهی زینتی شغل خانگی با سرمایه اندک

در سالن ها از لباس جدا گانه استفاده شود و از چکمه ها و دستکش جداگانه استفاده شود.
هنگام ورود و خروج باید دست ها کاملا ضد عفونی شوند.
در صورت نیاز جدی به پزشک باید از لباس قرنطینه برای ورود به سالن ها استفاده شود.
مهمترین مساله پرورش ماهی مساله پیشگیری است و بعد می رسیم به درمان!
بیشتر بخوانید: کارآفرینی با پرورش ماهی خاوریاری
سالن هچ ماهی قزل آلا

اولین سالن، سالن هچری نام دارد.
تخم ها بعد از ورود به این قسمت با روش خاص خودش ابتدا ضد عفونی میشوند.
سپس بخش مهم همدمایی را داریم!
آبی که از چاه به داخل استخر می آید حدود 12-13 درجه سانتی گراد هستش اما ماهی ها باید در دمای 3-4 درجه سانتی گراد باشند بنابراین لازم است پروسه همدمایی انجام شود.
معمولا پروسه همدما کردن آب ورودی حدود 3-4 ساعت زمان می برد.
وقتی دمای آب تنظیم شد تخم ماهی ها را در تراس ها می خوابانند.
تراک ها به صورت افقی هستند مانند آنچه در تصویر زیر نسان داده شده است.
بیشتر بخوانید: رشت: قطب پرورش ماهی در ایران

پس از آنکه تخم ها هچ شدند حدود 7-10 روز طول می کشه تا کیسه زرده بچه ماهی ها جذب شود.
وقتیکه حدود 80-90 درصد کیسه زرده جذب شد فرایند غذا دهی به ماهی ها آغاز می شود.
انتقال به سالن بچه ماهی ها
وقتیکه لازوها به اندازه 300-400 میلی متر رسیدند به سالن بعدی که سالن بچه ماهی هاست انتقال پیدا می کنند.
بیشتر بخوانید: کارآفرینی با ایده فروش آنلاین ماهی و آبزیان

بعد از آنکه بچه ماهی ها 4-5 گرم وزن گرفتند به وان دایره ای شکل که مخصوص بچه ماهی هاست انتقال می یابند .
زمان انتقال بچه ماهی ها به وان های مدور
در وان دایره ای زمانی که بچه ماهی ها تا وزن 40-50 گرم رشد کردند به بخش پروار بندی انتقال پیدا می کنند.


بخش پروار بندی ماهی قزل آلا
قسمت آخر پروسه تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا بخش پروار بندی است.

تخم های ماهی که در سالن هچری بود بعد از یک هفته هچ شدن، بچه ماهی های از تخم خارج شدن و یک هفته تا 10 روز طول میکشه تا شناور و غذا گیر بشن!
بچه ماهی ها بعد از 45 روز که به مرز 1 گرم رسیدند وارد وان بچه ماهی ها شدن.
بچه ماهیه ای تا 2 ماه در وان مخصوص بچه ماهی ها به سر می برند و با میانگین وزنی 20 گرم به سالن هشت ضلعی که صفحات بتنی دارد و ارتفاع آب در آن 2 متر است انتقال می یابند.
ماهی ها به مدت 2 ماه در سالن هشت ضلعی باقی می مانند و با میانگین 70-100 گرم به استخرهای پرورش منتقل می شوند.
در استخرهای پرورش ماهی از میانگین 400 گرم تا 1.5 کیلوگرم بسته به نیاز بازار، ماهی ها به بازار عرضه می شوند.
در حال حاضر تولید ماهی قزل آلا در کشور به 160 هزار تن در سال می رسد.

با مکانیزاسیون می توان به سرعت سطح تولید را به 400 هزار تن رساند.
بخش آبزیان 1% از تولید کل کشور را پوشش می دهد اما همین یک درصد 12 درصد ارزش کل محصولات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است!
این آمار نشان می دهد که با وجود مقدار کم میزان تولید در بخش آبزی پروری اما از نظر ارزش اقتصادی توجیه خوبی در پرورش ماهی وجود دارد.
گردآوری و تدوین: آکادمی کسب و کار تک ایده