درخت رژ لب چیست؟

درخت رژ لب از جمله درخت هایی است که میوه آن کاربردهای فراوانی دارد. در این مقاله از سری مقالات معرفی ایده تولید میوه خاص به معرفی درخت رژ لب می پردازیم.

نام هاری رایج درخت رژ لب

Achiote، Aploppas، Annatto، Annatto ،Annato، Arnotta، Bija، Latkan  Lipstick Tree، Rocou، Rocouyer ،Roucou

درخت رژ لب

معرفی درخت رژ لب

این درختچه دوست داشتنی گرمسیری و نیمه گرمسیری یا درختچه ای بوته ای دارای برگهای براق، بیضی شکل و همیشه سبز بر روی شاخه هایی است که در جوانی با فلس های زنگ رنگ پوشانده شده و در بزرگسالی برهنه هستند.

این درخچه نهایتا به ارتفاع 7.5 متر رشد می کند. گل های صورتی و سفید جذاب باز می شوند و میوه های چشمگیر، قرمز روشن و دو دریچه تولید می کنند که با موهای نرم متراکم پوشانده شده است.

میوه درخت رژ لب
میوه درخت رژ لب

 

میوه درخت رژ لب هنگامی که رسیده می شوند، توده هایی از دانه های کوچک، غیرقابل خوردن و گوشتی که با خمیر نارنجی قرمز پوشانده شده اند، جدا می شوند. این میوه غیرقابل خوردن به خاطر دانه های آن که رنگ نارنجی قرمز مایل به قرمز را تولید می کند، که یکی از مهم ترین رنگ های طبیعی با درجه غذایی است که به طور گسترده در صنایع لبنی استفاده می شود، و همچنین برای شیرینی و محصولات نانوایی و همچنین اهداف غیر خوراکی برداشت می شود. علاوه بر این این دانه ها در ساخت محصولات آرایشی بهداشتی و رنگ کردن چرم استفاده می شود.

درخت رژ لب بیشتر به عنوان منبع آناتتو، چاشنی طبیعی نارنجی-قرمز (همچنین “آچیوت” یا “بیژول” نامیده می شود) که از ریشه های مومی که دانه های آن را پوشانده است، شناخته می شود. دانه های آسیاب شده به طور گسترده ای در غذاهای سنتی در آمریکای جنوبی و مرکزی، کارائیب و مکزیک استفاده می شود. مانند cochinita pibil، مرغ در achiote و caldo de olla. Annatto و عصاره های آن همچنین به عنوان رنگ خوراکی صنعتی برای افزودن رنگ زرد یا نارنجی به بسیاری از محصولات مانند کره، پنیر، سوسیس، کیک و پاپ کورن استفاده می شود.

نام این گونه توسط Linnaeus پس از فاتح اسپانیایی Francisco de Orellana، کاوشگر اولیه رودخانه آمازون، داده شد. نام آکیوت از کلمه Nahuatl برای درختچه، āchiotl [aːˈt͡ʃiot͡ɬ] گرفته شده است. همچنین ممکن است به آن aploppas یا نام اصلی آن Tupi uruku ، urucu یا urucum (“رنگ قرمز”) گفته شود، که برای رنگ بدن تهیه شده از دانه های آن نیز استفاده می شود.

بیشتر بخوانید!  درخت بائوباب درختی با بیش از 300 نوع استفاده

کاربردهای آشپزی

دانه های آسیاب شده B. orellana اغلب با دانه ها یا ادویه های دیگر مخلوط می شوند تا خمیر یا پودری برای استفاده در آشپزی به ویژه در غذاهای آمریکای لاتین، جامائیکا، چامورو و فیلیپین ایجاد شود.

دانه ها را در روغن یا گوشت خوک گرم می کنند تا رنگ و طعم آن برای استفاده در غذاها و غذاهای فرآوری شده مانند پنیر، کره، سوپ، آب میوه، سس ها، گوشت های پخته شده و سایر موارد گرم شود. دانه ها طعم و عطر ظریف و رنگ زرد تا نارنجی مایل به قرمز به غذا می دهند. از دانه ها برای رنگ آمیزی و طعم برنج به جای زعفران بسیار گرانتر استفاده می شود.

در برزیل، پودری به نام colorau یا colorífico از دانه های آسیاب شده با دانه های پرکننده مانند ذرت تهیه می شود. این پودر شبیه و گاهی جایگزین پاپریکا می شود. چاشنی یوکاتکان به نام recado rojo یا “خمیر آچیوت” از دانه های آسیاب شده با ادویه جات دیگر ترکیب شده است. این یکی از پایه های اصلی غذاهای مکزیکی و بلیز است.

چاشنی به نام sazón (به اسپانیایی “چاشنی”) معمولاً در غذاهای پورتوریکو برای گوشت و ماهی استفاده می شود. سازون از دانه های آکیوت، زیره، دانه گشنیز، نمک و پودر سیر تهیه می شود.

کاربردهای پزشکی سنتی

این درخت در طب سنتی هند گنجانده شد، جایی که قسمت های مختلف گیاه برای درمان اختلالات مختلف استفاده می شود، اگرچه هیچ درمانی توسط تحقیقات بالینی تأیید نشده است.

استفاده های دیگر درخته رژ لب

سرخپوستان آمریکایی از Achiote مدتهاست برای ایجاد رنگ قرمز روشن برای بدن و مو استفاده می کنند. نقاشی بدن با اوروکو سنت مهم بسیاری از قبایل بومی برزیل است. گفته می شود که از آن برای رنگ آمیزی بدن در بین Taínos بومی در Borinquen، پورتوریکو استفاده می شده است. استفاده از رنگ موی آکیوت توسط مردان Tsáchila اکوادور منشاء نام اسپانیایی آن ها، Colorados است. مردم آزتک مکزیک از دانه های آکیوت به عنوان منبع جوهر قرمز برای نقاشی دست نویس در قرن 16 استفاده کردند.

مشخصات درخت رژ لب

Bixa orellana درختچه ای بلند تا درخت همیشه سبز کوچک 6 تا 10 متر (20 تا 33 فوت) ارتفاع دارد. دارای خوشه های 5 سانتی متری (2 اینچ) سفید روشن تا صورتی است که شبیه گل رز وحشی است و در انتهای شاخه ها ظاهر می شود.

میوه ها به صورت خوشه ای هستند: غلاف های دانه ای قرمز رنگ قهوه ای شکل پوشیده از خارهای نرم هستند. هر غلاف حاوی دانه های زیادی است که با یک باریک قرمز خون قرمز مومی پوشانده شده است. هنگامی که بلوغ کامل می شود، غلاف خشک می شود، سخت می شود و شکافته می شود و دانه ها را نمایان می کند. رنگ پوشش بذر عمدتا به دلیل رنگدانه های کاروتنوئید بیکسین و نوربیکسین است.

کشت درخت رژ لب

منشا Bixa orellana آمریکای جنوبی است اما در بسیاری از نقاط جهان گسترش یافته است. در مناطق عاری از یخبندان، از مناطق گرمسیری تا مناطق گرمسیری، به راحتی و به سرعت رشد می کند و در برابر بادهای خنک محافظت می شود. رطوبت در طول سال، زهکشی خوب و خاک نسبتاً حاصلخیز در آفتاب کامل یا سایه جزئی را ترجیح می دهد. از طریق بذر و قلمه قابل تکثیر است. گیاهان بریده شده در سنین پایین تر از نهال ها گل می دهند.
تولیدکنندگان تجاری اصلی کشورهایی در آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی، کارائیب، آفریقا، و همچنین هند و سریلانکا هستند، جایی که اسپانیایی ها در قرن 17 آن را معرفی کردند. آمار تولید معمولاً در دسترس نیست و راهنمای قابل اعتمادی برای تجارت بین المللی نیست زیرا بسیاری از کشورهای تولید کننده از مقادیر قابل توجهی در داخل استفاده می کنند (به عنوان مثال برزیل تولید کننده و مصرف کننده بزرگی است که نیاز به واردات اضافی دارد).
تولید سالانه جهانی بذر خشک آناتو در آغاز قرن 21 حدود 10 هزار تن برآورد شد که از این تعداد 7000 تن وارد تجارت بین المللی می شود. پرو بزرگترین صادرکننده بذر آناتو است، سالانه حدود 4000 تن. برزیل با حدود 5 هزار تن بزرگترین تولید کننده است. کنیا سالانه حدود 1500 تن بذر و عصاره آناتو صادر می کند و پس از پرو دومین صادرکننده بزرگ است. ساحل عاج و آنگولا نیز صادرکننده هستند.

مصارف صنعتی درخت رژ لب

قبل از اینکه رنگ های مصنوعی در صنعت تحول ایجاد کنند، این درخت به صورت تجاری برای رنگدانه کاشته شد، با حلال یا جوشاندن دانه ها در روغن استخراج شد، که برای رنگ آمیزی پنیر، مارگارین، شکلات، پارچه و رنگ استفاده می شد. روغن آناتو سرشار از توکوترینول ها، بتاکاروتن، اسانس، اسیدهای چرب اشباع و اشباع نشده، فلاونوئیدها و ویتامین C است. دانه ها از بوته های وحشی یا از مزارع آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا جمع آوری می شوند.

منبع:

Annatto, Lipstick Tree Seeds (Bixa orellana)

حسن بسطامی

حسن علاقه مند به کسب و کارهای زودبازده، مشاغل خانگی و کسب و کارهای اینترنتی است. در این سایت ایده های جدید کسب و کار و همچنین تجربه یک دهه فعالیت خود در زمینه های مختلف کسب و کارهای اینترنتی را با شما به اشتراک خواهم گذاشت.

دیدگاهتان را بنویسید