جیرجیرک خانگی

جیرجیرک خانگی غذای جدید در بازار اروپا

جیرجیرک خانگی بعد از میلورم زرد (yellow mealworm) و ملخ به عنوان سومین غذای جدید جهت مصرف انسانی مجوز اتحادیه اروپا را گرفت.

آنچه توسط کمیسیون در 10 فوریه 2022 تصویب شد

در 10 فوریه 2022، کمیسیون اجازه عرضه سومین حشره به نام Acheta domesticus (جیرجیرک خانگی) را به عنوان غذا در بازار صادر کرد.
جیرجیرک خانگی به عنوان غذای
اصطلاح “جیرجیرک خانگی” به حشره بالغ Acheta domesticus، یک گونه حشره که متعلق به خانواده Gryllidae است، اشاره دارد.
غذای جدید از اشکال یخ زده، خشک و پودری جیرجیرک خانگی تشکیل شده است. جیرجیرک خانگی به عنوان یک میان وعده یا به عنوان یک ماده غذایی در تعدادی از محصولات غذایی به بازار عرضه می شود.
میلورم زرد
علاوه بر این، برای دومین بار مجوز عرضه انواع منجمد، خشک و پودری لارو Tenebrio molitor (میلورم زرد) را به عنوان یک غذای جدید در بازار  توسط اتحادیه اروپا صادر شده است. این به دلیل این واقعیت است که مجوز در هر دو مورد به دلیل مقررات حفاظت از داده مندرج در مقررات مواد غذایی جدید به متقاضیان مرتبط است.
مجوز جیرجیرک خانگی به متقاضی این امکان را می دهد که این گونه حشره را تحت شرایط خاص استفاده در بازار اتحادیه اروپا قرار دهد.

غذای جدید به غذایی گفته می شود که قبل از 15 مه 1997، زمانی که اولین مقررات در مورد غذای جدید به اجرا درآمد، به میزان قابل توجهی توسط انسان در اتحادیه اروپا مصرف نشده بود. اگرچه شواهد حکایتی از مصرف حشرات به عنوان غذا در گذشته وجود دارد، هیچ کشور عضوی مصرف انسان را به میزان قابل توجهی قبل از 15 مه 1997 برای هیچ گونه حشره تایید نکرده است.
مقررات غذای جدید قبل از عرضه یک محصول غذایی جدید در بازار اتحادیه نیاز به مجوز دارد. مقررات غذایی جدید فقط در مورد تأیید یک محصول و پس از ارزیابی علمی دقیق انجام شده توسط سازمان ایمنی غذای اروپا (EFSA) است. این مقام با توجه به شواهد علمی موجود، تأیید می کند که این غذا برای سلامتی انسان خطری ندارد.
ملخ مهاجر
آنچه امروز اتفاق افتاده یکی از آخرین مراحل در پروسه مجوز دادن به ملخ مهاجر (migratory locust) به عنوان یک غذای جدید است. کشورهای عضو چراغ سبز خود را به کمیسیون نشان دادند تا به یک فعال تجاری مواد غذایی که این مجوز را درخواست کرده بود اجازه دهد تا محصول را در بازار اتحادیه اروپا عرضه کند. کمیسیون اکنون یک تصمیم قانونی برای این منظور اتخاذ خواهد کرد. این قبلا برای میلورم زرد اتفاق افتاده است.

مقررات غذایی جدید چیست؟

مقررات غذایی جدید به مشاغل مواد غذایی کمک می کند تا غذاهای نوآورانه را به بازار اتحادیه اروپا بیاورند و در عین حال ایمنی آنها را تضمین می کند و به هر غذایی که قبل از 15 مه 1997 به میزان قابل توجهی در اتحادیه اروپا مصرف نشده باشد، مربوط می شود.
این قانون تعادل مناسبی بین نوآوری و ایمنی ایجاد می کند. رژیم فعلی در مقایسه با قانون قبلی، زمان مورد نیاز برای رسیدن غذاهای نوآورانه به بازار اتحادیه اروپا را بر 2 تقسیم می کند. این به غذاهای متنوعی مانند حشرات، جلبک ها، پروتئین های گیاهی جدید یا غذاهای سنتی از کشورهای ثالث مربوط می شود.
اصول زیربنای مقررات مواد غذایی جدید این است که غذاهای جدید باید برای مصرف کنندگان ایمن بوده و دارای برچسب مناسب باشند تا آنها را گمراه نکند و اگر قرار است غذای جدید جایگزین غذای دیگری شود، نباید به گونه ای متفاوت باشد که مصرف غذای جدید از نظر تغذیه ای برای مصرف کننده مضر است.

چرا باید حشرات را بخوریم؟

این به مصرف کنندگان بستگی دارد که تصمیم بگیرند آیا می خواهند حشرات بخورند یا نه. استفاده از حشرات به عنوان منبع جایگزین پروتئین جدید نیست و حشرات به طور منظم در بسیاری از نقاط جهان خورده می شوند.

آیا مصرف جیرجیرک خانگی ایمن است؟

بله. غذاهای جدید فقط در صورتی می توانند مجاز باشند که هیچ خطری برای سلامت انسان نداشته باشند در غیر این صورت تایید آن توسط کمیسیون به کشورهای عضو ارائه نمی شد. پس از درخواست شرکت Fair Insects BV، محصول مورد ارزیابی علمی دقیق قرار گرفت.

آیا مشکلی از لحاظ سلامتی با خوردن جیرجیرک ایجاد می شود؟

طبق گفته EFSA، آلرژی غذایی یک مشکل مهم بهداشت عمومی است که تقریباً 2 تا 4 درصد از جمعیت بزرگسال و 8 تا 9 درصد از کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد.
قوانین اتحادیه اروپا در مورد برچسب زدن مواد غذایی فهرستی از 14 آلرژن را مشخص می کند که باید برچسب گذاری شوند (مانند تخم مرغ، شیر، ماهی، سخت پوستان و غیره). این به افرادی که دارای آلرژی غذایی هستند اجازه می دهد تا در مورد اینکه آیا محصولات حاوی موادی هستند که به آنها حساس هستند یا خیر، مطلع شوند.
EFSA به این نتیجه رسید که مصرف پروتئین های حشره ارزیابی شده ممکن است به طور بالقوه منجر به واکنش های آلرژیک شود. این ممکن است به ویژه در مورد افراد مبتلا به آلرژی از قبل موجود به سخت پوستان، کنه های گرد و غبار و در برخی موارد نرم تنان باشد.
علاوه بر این، آلرژن‌های حاصل از خوراک (مانند گلوتن) ممکن است به حشره‌ای که مصرف می‌شود، ختم شود. بنابراین، مجوز این غذای جدید این موضوع را روشن می‌کند و الزامات برچسب‌گذاری خاصی را در مورد حساسیت‌زایی تعیین می‌کند.

آیا حشرات خوراکی دیگری نیز در بازار اتحاد اروپا به فروش رسیده است؟

قبلاً دو حشره مجاز بوده اند، «فرم یخ زده، خشک شده و پودری میلورم زرد و ملخ مهاجر (Locusta migratoria) تحت مقررات غذایی جدید. در میان کشورهای عضو تردیدهایی وجود دارد که آیا حشرات کامل تحت پوشش مقررات قبلی مواد غذایی جدید قرار دارند یا خیر.
این عدم قطعیت با حکم دادگاه دادگستری اروپا (1 اکتبر 2020) روشن شد که به این نتیجه رسید که حشرات کامل در محدوده آن مقررات قرار نمی‌گیرند و بنابراین می‌توانند بدون مجوز قبل از عرضه به بازار عرضه شوند.
به نوبه خود، مقررات غذایی جدید فعلی، که از 1 ژانویه 2018 قابل اجرا است، صراحتاً حشرات کامل را به عنوان غذاهای جدید در نظر می گیرد، که بنابراین باید تأیید شود. به منظور کاهش تأثیر این تمدید رژیم غذایی جدید بر متصدیان تجارت مواد غذایی (FBOs) حشرات کامل، مقررات فعلی یک دوره انتقالی را ارائه می‌کند که به FBOها اجازه می‌دهد تا به عرضه حشرات کامل در بازار تحت شرایط خاص ادامه دهند.
به طور خاص، درخواست مجوز تحت مقررات جدید غذای جدید باید تا 1 ژانویه 2019 به کمیسیون ارائه شود. به همین دلیل است که برخی از حشرات در حال حاضر در بازار هستند، در حالی که ارزیابی علمی آنها تحت مقررات مواد غذایی جدید هنوز در حال انجام است.

آیا غذای جدید بر پایه حشرات برچسب خاصی می خورد؟

پیش نویس قانون قانونی الزامات برچسب گذاری را برای مواد غذایی حاوی غذای جدید تعیین می کند. این علاوه بر الزامات آیین نامه برچسب زدن اعمال می شود.

آیا پرونده های دیگری در رابطه با عرضه حشرات خوراکی جدید در کمیسیون اتحادیه اروپا وجود دارد؟

در حال حاضر 9 برنامه کاربردی برای حشرات وجود دارد که توسط EFSA مورد ارزیابی ایمنی قرار دارند.

تاثیر اقتصادی حشرات خوراکی در بازار اروپا تا چه اندازه است؟

در حال حاضر، حشرات به عنوان غذا، بازار بسیار کوچکی را در اتحادیه اروپا نشان می‌دهند. مزایای زیست محیطی پرورش حشرات برای غذا بر اساس راندمان بالای تبدیل خوراک حشرات، انتشار کمتر گازهای گلخانه ای، استفاده کمتر از آب و زمین های زراعی و استفاده از تبدیل زیستی مبتنی بر حشرات به عنوان یک راه حل قابل فروش برای کاهش ضایعات غذایی است.
منبع:

Approval of third insect as a Novel Food

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − هفت =